Potyczki z Freudem. Mity, pułapki i pokusy psychoterapii

Inne wydania:

Czy jesteśmy odpowiedzialni za wszystko, co nas spotyka?

Dlaczego tak bardzo chcemy uniknąć tego, co nieuniknione?

Czy naprawdę powinniśmy się nieustannie rozwijać i dążyć do wykorzystania naszego potencjału?

I czy każdą traumę, porażkę w relacji czy niełatwe dzieciństwo musimy ,,przepracować" w gabinecie psychoterapeutycznym?

Tomasz Stawiszyński podaje w wątpliwość wiele z narzucanych nam współcześnie przekonań dotyczących tego, jak powinno wyglądać szczęśliwe życie. Udowadnia, że izolowanie się od trudnych doświadczeń, dążenie do osiągnięcia ,,wewnętrznej harmonii" i pełnej kontroli nad emocjami nie tylko nie uchroni nas przed lękiem, niepewnością i poczuciem bezsensu, lecz także odbierze szansę na skonfrontowanie się z naszymi ludzkimi słabościami.

Odwołując się do twierdzeń psychologów oraz filozofów, a także dokonując wnikliwej analizy wybranych problemów współczesnego świata, pokazuje, że nadmierna koncentracja na własnych emocjach, skupianie się na subiektywnych doświadczeniach i szukanie źródła wszelkich problemów wyłącznie w sobie ostatecznie odgradza nas od prawdziwego życia.

Ta fascynująca książka przygląda się podejrzliwie zmitologizowanym prawdom psychologicznym, które przez ostatnie dekady dobrze nakręciły nam w głowie i zrobiły wodę z mózgu. Tomasz Stawiszyński, filozof z talentem felietonisty, nie tylko ratuje nasz zdrowy rozsądek, lecz także prowadzi w kierunku bardziej uniwersalnego rozumienia psychologii człowieka.

Olga Tokarczuk

Nie wierzcie - mówi Tomasz Stawiszyński - w sprowadzenie na świat ,,człowieka idealnego". Nie wierzcie zwłaszcza wtedy, gdy wmawiają wam, że to wy nim możecie zostać. To potwór, który czyha na waszą wolność.

prof. Zbigniew Mikołejko

Informacje dodatkowe o Potyczki z Freudem. Mity, pułapki i pokusy psychoterapii:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania: 2024-05-07
Kategoria: Psychologia

Kup książkę Potyczki z Freudem. Mity, pułapki i pokusy psychoterapii

Potyczki z Freudem. Mity, pułapki i pokusy psychoterapii - opinie o książce

Kiedy pozytywne myślenie może być śmiertelnie groźne? Co wyróżnia mózg mordercy? Dlaczego ufolodzy oburzyli się na Junga? Czy we współczesnym świecie najlepiej radzą sobie psychopaci? Czemu oświecenie i zbawienie to idee okrutne i nieludzkie? Na te i inne pytania autor próbuje odpowiedzieć w swojej książce. Stawiszyński przedstawia schematy, którymi przywykliśmy myśleć o własnym życiu i dowodzi że jest dla nich alternatywa (druga strona medalu). Autor porusza kwestię naszego dzieciństwa i jego wpływu na dorosłość, a także to czy pozytywne myślenie zapewni nam szczęście i sukces, jak i znaczenie religii w naszym życiu. Książka podzielona jest na pięć części, a każdą z nich dodatkowo na krótkie przejrzyste rozdziały, co ułatwia czytanie. "Potyczki z Freudem" to zbiór mądrych, napisanych lekko, z poczuciem humoru esejów. Jeśli macie dość "porad" z kolorowych czasopism, ta pozycja będzie dla was idealna.
Avatar użytkownika - agga
agga
Przeczytane:2013-02-02,
Ciekawe i zaskakujące spojrzenie na szereg, psychologicznych zagadnień. Napisane w sposób lekki i przystępny, niepozbawiony humoru.
Reguły na czas chaosu
Tomasz Stawiszyński0
Okładka ksiązki - Reguły na czas chaosu

KRÓTKI PRZEWODNIK DLA TYCH, KTÓRZY CZUJĄ LĘK I NIEPEWNOŚĆ Jak odnaleźć równowagę w czasach, gdy stabilność stała się towarem deficytowym? Gdzie szukać...

Co robić przed końcem świata
Tomasz Stawiszyński0
Okładka ksiązki - Co robić przed końcem świata

Za motto do tej książki mogłoby służyć hasło, które w latach dziewięćdziesiątych towarzyszyło kampanii reklamowej filmu Matrix. Miało ono postać pytania:...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;