Portrety kobiety

Kto jest dla ciebie wzorem lub kobiecym autorytetem? Czy uważasz się za silną kobietę? Jakimi wartościami kierujesz się w życiu? Czym według ciebie jest feminizm i równouprawnienie? Jakie ścieżki na przyszłość próbuje nam wyznaczać społeczeństwo, Kościół i władza?

To tylko kilka z wielu pytań, jakie autorka zadała swoim rozmówczyniom, poszukując prawdy o kobiecych doświadczeniach siły, słabości i solidarności międzypokoleniowej. Z zebranych odpowiedzi powstały bardzo osobiste historie, pełne mądrości i odwagi, różnorodne i wielowymiarowe. Łączy je jednak pewien wspólny mianownik: pragnienie i dążenie kobiet do wolności. Wolności, która w Polsce i we współczesnym świecie wcale nie jest tak oczywista, jak byśmy tego chciały.

Te krótkie opowieści, w których możemy zobaczyć siebie, to dowód na to, że wciąż więcej nas łączy, niż dzieli. To prawdziwe i poruszające historie o nas, o naszych babciach, matkach, siostrach, córkach i przyjaciółkach. Historie, które składają się na ponadczasową opowieść o życiu, o tym, kim jesteśmy, skąd przychodzimy i dokąd idziemy.

Informacje dodatkowe o Portrety kobiety:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2023-05-05

Kup książkę Portrety kobiety

Portrety kobiety - opinie o książce

"Portrety kobiety - każda kobieta tworzy swoją własną opowieść o życiu" Marii Topolskiej to niewielkich rozmiarów książeczka, w której kryją się opowieści kobiet o życiu, o rodzinie, o świecie.

Rozmowy poprowadzone są w formie wywiadów, gotowych zestawów pytań.

To zwierzenia kobiet w różnym wieku, na różnym poziomie życia i ku mojemu zaskoczeniu, jest tu kilka wypowiedzi "małych kobietek", w wieku wczesnoszkolnym i przedszkolnym.

Babcie, matki, córki, po prostu kobiety.

I choć każda z nich opowiada swoją własną indywidualną historię, a dzielą je pokolenia to wciąż wiele je łączy.

Potrzeba miłości, równości, akceptacji, szacunku i wolności.

🌼Kobiety opowiadają o swoim dzieciństwie, kto był ich wsparciem i drogowskazem w życiu.

Tu ogromną rolę odgrywają rodziny, w jakich się wychowywały.

🌼Jak wyglądały i wyglądają ich związki, jaka jest ich rola w rodzinie.

To różnorodne doświadczenia, warto się im przyjrzeć.

🌼Czy tradycje i przywiązanie do religii/kościoła wpłynęły na ich życie?

To pytanie jest chyba dość istotne, zważywszy na historię społeczną, polityczną i kulturową, która kształtuje polskie społeczeństwo.

I o ile rola wiary w życiu nie jest dla mnie zaskoczeniem, jeśli chodzi o polskie kobiety, to zaskoczyło mnie pytanie "A gdyby według mitologii biblijnej Bóg najpierw stworzył kobietę, albo gdyby to Adam sam z siebie zjadł jabłko z drzewa wiedzy, czy to zmieniłoby lub wpłynęło na Twoje postrzeganie roli kobiety?"

To świadczy jak religia jest mocno zakorzeniona w polskiej mentalności i jak kościół ma ogromny wpływ na ludzi w tym kraju. Jak w rozmowie o zwykłym życiu trudno odciąć się od tematu religii, i wreszcie o braku oderwania sacrum od profanum.

W odniesieniu do tego pytania przypomniano mi słowa Wiesława Myśliwskiego z książki "W środku jesteśmy baśnią" - "(...) bajką jest, iż kobieta powstała z żebra Adama. Prawda jest taka, że kobieta urodziła sobie mężczyznę i on nie może jej tego darować."

A tak pisze o religii jedna z rozmówczyń: "Tak, marzy mi się taka religia, która nie wini i nie poniża ani kobiety, ani mężczyzny, która tworzy uniwersalne ramy dla każdego człowieka, niezależnie od płci i koloru skóry, która szanuje matkę Ziemię i wskazuje na zależność człowieka od natury."

🌼Opowiadają, czym dla nich jest równość i jak rozumieją pojęcie feminizmu.

Wypowiadają się na temat obecnej sytuacji kobiet w Polsce, która w oczach większości z nich jest tragiczna.

"Obecnie społeczeństwo polskie nasiąka wielkim konserwatyzmem. Kobiety muszą być czujne, muszą mieć pewność, że idą naprzód, a nie tam, gdzie o wszystkim decyduje tradycja, przesądy, stereotypy wygłaszane przez kogoś innego (często mężczyznę, księdza, biskupa, posła PiS).

W Polsce wiele już zostało zrobione w zakresie równouprawnienia, lecz ostateczną granicą dla kobiet jest uzyskanie kontroli nad własnym ciałem. Dla Polek jest to jeszcze daleka droga, na której trzeba pokonać wiele przeszkód: brak edukacji seksualnej w szkole, tabu wokół tematu seksu, słaby dostęp do antykoncepcji, restrykcyjne prawo do aborcji, wszędobylska ręka karzącego Kościoła." - w szczerej rozmowie mówi Hanna, rocznik 1964.

🌼Większość z nich postrzega się jako osoby silne i w postawach silnych kobiet szukają swoich autorytetów.

Tak o kobiecym autorytecie mówi Katarzyna, rocznik 1961: "Nie mam jednego wzoru. To znowu jest jakaś „mozaika” – kobiety spotkane lub poznane poprzez książki, gazety, czasopisma, dziennikarki, artystki, literatki, podróżniczki… Humanistki, kobiety odważne i idące swoją drogą, często zaangażowane i nierzadko łamiące kody swojej epoki."

Feminizm postrzegają nie w negatywnym odcieniu, ale w takim dążącym do równości, szacunku i wolności wyborów.

One chcą lepszego świata dla siebie i swoich córek.

"Feminizm jest dla mnie zabieganiem o lepszy świat, w którym jedną z najważniejszych wartości będzie właśnie solidarność. Feminizm jest też niezgodą na niesprawiedliwość i głębokim buntem przeciwko wykluczającym narracjom." - Jolanta, rocznik 1990.

"Feminizm budzi strach u wielu mężczyzn, bo wydaje im się, że coś na tym stracą, podczas gdy mogą tylko zyskać." - Ela, rocznik 2001.

To pozycja do poczytania przy porannej kawie, czy poobiednim ciastku. Chwila relaksu i refleksji, i może nie wnosi zbyt wiele, ale pozwala się w słuchać w głos innych kobiet i porównać go z własnym.

Pewnie, dlatego, po każdym rozdziale autorka zostawia miejsce dla czytelnika/czytelniczki na własne, osobiste przemyślenia.

Rok szarańczy
Terry Hayes