Portret mordercy. Świąteczny kryminał

Lata trzydzieste, dwór przysypany śniegiem i morderstwo w wigilijną noc - czegóż więcej mógłby sobie życzyć miłośnik kryminałów retro?

,,Adrian Gray urodził się w maju 1862 roku i zginął z rąk jednego ze swoich dzieci w czasie Bożego Narodzenia w 1931 roku". Tak zaczyna się klasyczna powieść kryminalna, fascynujący portret psychologii mordercy.

Co rok w grudniu Adrian Gray zaprasza swoją rodzinę do domu Kings Poplars. Żadne z jego sześciorga dzieci nie darzy go sympatią; kilkoro z nich ma nawet powód, by życzyć mu śmierci. Rodzina zbiera się w wigilię Bożego Narodzenia - a do następnego ranka ich życzenie zostaje spełnione.

Ta niekonwencjonalna i intrygująca powieść przedstawia historię tego, co wydarzyło się tamtej mrocznej wigilijnej nocy oraz co morderca zrobił później.

Fani złotego wieku kryminału będą zachwyceni.

,,Publishers Weekly"

Informacje dodatkowe o Portret mordercy. Świąteczny kryminał:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2024-11-26
Tytuł oryginału: Portrait of a Murderer: A Christmas Crime Story

Tagi: Klasyka kryminału

Kup książkę Portret mordercy. Świąteczny kryminał

Opinie o książce - Portret mordercy. Świąteczny kryminał

Wolicie w tym przedświątecznym czasie czytać przyjemne świąteczne obyczajówki, czy mocne kryminały? Ja w tym okresie wolę książki w świątecznym klimacie, ale lubię urozmaicać sobie czytanie różnymi gatunkami, dlatego dzisiaj mam dla Was recenzję kryminału świątecznego, jakim jest „Portret mordercy” autorki Anne Meredith. Zobaczmy zatem jakie świąteczne morderstwo opisuje ta książka! Adrian Gray zostaje zabity w Boże Narodzenie przez jedno ze swoich dzieci. Jak co roku, zaprasza on na święta do swojego domu całą swoją rodzinę. Zjawiają się jego dzieci, które nie dosyć, że nie darzą go sympatią, ale i niektórzy z nich życzą mu śmierci. W Wigilię wszyscy zasiadają do rodzinnego stołu, jednak w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia Adrian Gray zostaje znaleziony martwy. Dlaczego został zabity przez jedno z jego sześciorga dzieci? Jak dalej potoczyły się losy tego mordercy?  W książce narracja prowadzona jest w trzeciej osobie. Rozdziały są dość długie, każdy ma swój tytuł. Na początku poznajmy Adriana Graya oraz każde z jego sześciorga dzieci, w tym mordercy. Późniejsze rozdziały opisują zbrodnie oraz jej następstwa. Akcja dzieje się w latach trzydziestych, a podczas czytania panuje starodawny świąteczny klimat, który, ze względu na opisane zabójstwo, bywa też mroczny. Już od początku wiadomo, kto jest mordercą, jednak nie wiedzą tego bohaterowie książki. Morderca ten jest bardzo ciekawą postacią, trudno darzyć go sympatią

Portret mordercy. Świąteczny kryminał - opinie o książce

Avatar użytkownika - kulturowa_anihil
kulturowa_anihil
Przeczytane:2024-12-19, Ocena: 4, Przeczytałem,

Słowo klucz definiujące według mnie tę powieść to ,,niekonwencjonalna". Historia ta jest swoistą wiwisekcją umysłu i ludzkiej natury. Meredith stawia ważne pytania o ludzkie winy, czy odpowiedzialność za popełnione czyny. Jednak co mi się bardzo spodobało to ukazanie drogi, jaką przebywa człowiek przed podjęciem ostatecznej decyzji, często tej najgorszej.

Wcześniej wymieniona niekonwencjonalność wynika z faktu, że tutaj nie ma zagadkowego mordercy, w tej powieści ,,czarny charakter" znany jest niemal od początku, dzięki czemu autorka w pełni skupia się na analizie motywów i konsekwencji podejmowanych decyzji. Właśnie ta podróż w ludzki umysł była mocną stroną powieści. Pisarka w pełni ukazała wewnętrzne rozterki, a także wpływ relacji międzyludzkich na proces decyzyjny. Jakby ta perspektywa nie była dość szeroka, to Meredith wprowadziła narracje z różnych perspektyw, co tylko uzupełniło ten i tak kompletny obraz.

Bardzo ciekawy jest portret głównego bohatera, który mimo popełnionych czynów zdecydowanie bliżej w mojej opinii jest postaci tragicznej niż klasycznego złoczyńcy i pomimo popełnionych czynów autorka przedstawiła mi genezę tych czynów, co momentami wywoływało we mnie bardziej współczucie niż chęć bezwzględnego ukarania. Równie ciekawy jest portret ofiary, bo sprawia on, że w zasadzie zamordowanego trudno nazwać ,,ofiarą", bo szereg jego decyzji w zasadzie ukształtował tę historię.

Książka ta była czymś innym niż się spodziewałam, ale przyznaje, że zaskoczyła mnie pozytywnie.?
Nie jest to książka dla każdego, a bardziej dla fanów analiz, rozkładania ludzkiej psychiki na czynniki pierwsze. Książka okazała się dla mnie dużo bardziej ambitną literaturą, niż początkowo zakładałam.

Recenzja w ramach współpracy z Wydawnictwem Zysk i S-ka

Kobiety naukowców