Popol Vuh. Księga Majów o początkach życia oraz chwale bogów i władców

Bogowie nie stworzyli nas na swoje podobieństwo...

Bogowie ograniczyli nasze widzenie do tego, co oczywiste i nieodległe. Jednak w swej wielkoduszności pozostawili Księgę -- zbiór pism o tym, co wydarzyło się przed pierwszym brzaskiem Słońca, kiedy cały świat składał się z pustego nieba i spokojnego morza. Dzięki Księdze ludzie stali się mądrzy i stworzyli cywilizację Majów. Rozwijali ją, pamiętając o drugiej stronie życia: o Krwawym Księżycu i podziemnej krainie zwanej Miejscem Strachu. Składali swoim bogom straszliwe ofiary. Z pokolenia na pokolenia przekazywali legendy o dawnych czasach. Żyli w kręgu religii i fantazji. Byli wspaniałymi budowniczymi i matematykami. Wszystko za sprawą Księgi -- Biblii Majów.

Europejscy odkrywcy uznali Majów za dzikich. Zamiast uczyć się od nich, zrównali ich osady z ziemią i wymordowali niemal do nogi. Teraz, dzięki współczesnym odkryciom archeologicznym, możemy przynajmniej w części naprawić ten barbarzyński błąd i bliżej poznać cywilizację Majów -- ich wierzenia, historię, mity i legendy.

"Tę książkę powinien przeczytać każdy, kto szczerze interesuje się rdzenną literaturą amerykańską lub historią kultury mezoamerykańskiej. Ta publikacja to wielkie wydarzenie" Los Angeles Times

Informacje dodatkowe o Popol Vuh. Księga Majów o początkach życia oraz chwale bogów i władców:

Wydawnictwo: Editio
Data wydania: 2006-12-20
Kategoria: Historyczne

Kup książkę Popol Vuh. Księga Majów o początkach życia oraz chwale bogów i władców

Popol Vuh. Księga Majów o początkach życia oraz chwale bogów i władców - opinie o książce