Pomóż sobie sam

Autor w przekonujący sposób wyjaśnia istnienie w naszym życiu negatywnych stanów emocjonalnych oraz proponuje jasną i prostą metodę ich eliminowania. Chodzi przede wszystkim o przyjęcie do wiadomości, że większość tych zaburzeń emocjonalnych spowodowana jest nierealistycznymi myślami i ideami, jakimi niemal każdy z nas ?zanieczyszcza? sobie umysł; a następnie o przeprowadzenie konfrontacji tych idei z rzeczywistością i wreszcie - pozbycie się ich. Tej strategii psychologicznej powinny towarzyszyć konkretne działania, czyli zmiana zachowań w naszym codziennym życiu. Dzięki temu podwójnemu procesowi (myśl i działanie) możliwa jest eliminacja znacznej części przykrych stanów psychicznych, w jakie popada często wielu z nas.To książka poświęcona najczęściej występującym schematom irracjonalnego myślenia, adresowana do szerokiej publiczności. Ukazuje, w jaki sposób możliwa jest konfrontacja pewnych fałszywych idei, generujących silne i wyniszczające emocje, z rzeczywistością. Myśli i idee przedstawione w tej książce są w znaczącym stopniu inspirowane koncepcjami amerykańskiego psychoterapeuty Alberta Ellisa, twórcy psychoterapii znanej pod nazwą racjonalno-emotywnej.

Informacje dodatkowe o Pomóż sobie sam:

Wydawnictwo: Klub Dla Ciebie
Data wydania: b.d
Kategoria: Psychologia

Kup książkę Pomóż sobie sam

Pomóż sobie sam - opinie o książce