Podstawy gospodarki odpadami

Nowe, szóste wydanie znanego i cenionego opracowania, w którym zostały omówione nowoczesne zasady gospodarki odpadami komunalnymi, organicznymi oraz wybranymi grupami odpadów przemysłowych. Autorka przybliża podstawowe zasady unieszkodliwiania

i odzysku odpadów oraz surowców wtórnych z odpadów, a także najważniejsze technologie stosowane w tych procesach. Zapoznaje Czytelnika z warunkami bezpiecznego składowania i monitorowania odpadów zgodnie z najnowszymi wymaganiami prawa.

Obecne wydanie zostało wzbogacone o:

? nowości technologiczne: m.in. przekształcenie termiczne oraz mechaniczno-biologiczne przetwarzanie odpadów komunalnych; spalanie i współspalanie osadów ściekowych; odzysk surowców wtórnych lub ich unieszkodliwianie poza instalacjami i urządzeniami; sposoby rozróżnienia instalacji termicznego przekształcania odpadów komunalnych czy niebezpiecznych;

? nowości organizacyjno-prawne, jakie pojawiły się w ostatnich 4 latach. Dotyczą one głównie kierunków działań w kształtowaniu polityki gospodarki odpadami; przepisów w zakresie: kwalifikacji procesu termicznego przekształcania, składowania, postępowania z wtórnymi odpadami po procesach unieszkodliwiania. Zaktualizowany został wykaz aktów prawnych w zakresie gospodarki odpadami w Polsce i Unii Europejskiej (stan prawny na dzień 28.05.2014 r.)

Publikacja jest przeznaczona dla studentów i wykładowców  kierunków związanych z szeroko pojętą ochroną i inżynierią środowiska, a także gospodarką surowcową i przestrzenną. Stanowi znakomitą pomoc dla pracowników jednostek administracyjnych, terenowych służb ochrony środowiska oraz firm zajmujących się odzyskiem i unieszkodliwianiem odpadów.

Informacje dodatkowe o Podstawy gospodarki odpadami:

Wydawnictwo: PWN
Data wydania: 2015-02-03
Kategoria: Popularnonaukowe

Kup książkę Podstawy gospodarki odpadami

Podstawy gospodarki odpadami - opinie o książce