Podręcznik dla aktorów

Mówią, że o grze aktorskiej wie wszystko. Mówią, że gdyby nie ON nie zdobyliby: Oscarów, nagród Tony, Obies i Grammy. Stephen Book, bo o nim mowa - instruktor, nauczyciel oraz dyrektor wielu szkół i warsztatów aktorskich w Hollywood, tym razem przekazuje swoją wiedzę w podręczniku, który natychmiast stał się "przedmiotem pożądania" profesjonalnych aktorów oraz wszystkich marzących o karierze w tym zawodzie. Książka w ciągu kilku tygodni sprzedaży w USA wyczerpała swój pierwszy nakład! Pierwsza i jedyna książka na polskim rynku wydawniczym adresowana do profesjonalnych aktorów, która pozwala doskonalić warsztat. Dla uczących gry aktorskiej jako lektura obowiązkowa. To doskonały podręcznik także dla amatorów i marzycieli, którzy chcieliby rozpocząć przygodę z aktorstwem. Skarbnica wiedzy dla miłośników i zapaleńców tego niezwykle fascynującego i magicznego zawodu. Umiejętność dobrej improwizacji w grze aktorskiej w trakcie wymawiania gotowego i zapamiętanego tekstu ma kluczowe znaczenie dla aktorów dzisiejszych produkcji filmowych i telewizyjnych, które przeznaczają na próby bardzo mało czasu albo w ogóle. Poprzez innowacyjną Technikę Improwizacji, Stephen Book ukazuje aktorowi, jak można grać spontanicznie stosując improwizację w tradycyjnej grze opartej o gotowy tekst w filmie, teatrze, oraz telewizji. "Podręcznik dla aktorów..." rozpoczyna się szkoleniem na temat improwizacji. Fundamentalna zasada Book´a dotycząca improwizacji jest następująca: "Gra jest działaniem, i zawsze można zdziałać więcej". Aktor uczy się, co należy robić, aby utrzymać się w spontanicznym stanie improwizacyjnym. Następnie, Technika Improwizacji jest stosowana w ćwiczeniach z gotowym tekstem, co rozwija wyrafinowane umiejętności improwizacyjne wzmacniające charakter, emocje, konfliktowość oraz ugodowość, a także poprawia słuch u aktora. W książce jest również podany unikalny proces dzielenia scen scenariusza na fragmenty nadające się do improwizacji. Ponadto podręcznik zawiera sceny filmowe oraz telewizyjne, w których Book szkolił aktorów oraz uczył ich Techniki Improwizacji kreując ich grę aktorską. Sceny te, pokazujące sposoby gry wybrane przez aktorów, demonstrują wykorzystanie Techniki Improwizacyjnej w różnych rodzajach gry. Książka zawiera dobrze znane sceny teatralne i filmowe, oraz sceny z Przedstawień Telewizyjnych takich, jak: Melrose Place, Star Trek: Voyager, Prawnicy z Miasta Aniołów, Frasier, i The Practice. Technika Improwizacji Book'a jest rozwinięciem pracy Violi Spolin (autorki Improvisation for the Theatre). Book był studentem, asystentem, przedstawicielem Spoli, oraz jej partnerem w Spolin Theatre Game Center w Hollywood, gdzie był dyrektorem wykonawczym oraz głównym nauczycielem w latach siedemdziesiątych.

Informacje dodatkowe o Podręcznik dla aktorów:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Wojciech Marzec
Data wydania: b.d
Kategoria: Muzyka, film
ISBN: 83-922604-4-9

Kup książkę Podręcznik dla aktorów

Podręcznik dla aktorów - opinie o książce