Po lewej stronie sali. Getto ławkowe w międzywojennym Wilnie

26 listopada 1937 roku rektor Uniwersytetu Stefana Batorego w Wilnie, ks. prof. Aleksander Wójcicki, wprowadza zarządzenie w sprawie ,,porządku zajmowania miejsc w salach wykładowych", zwyczajowo nazywane ,,gettem ławkowym". W konsekwencji, odgórnie zostają wyznaczone oddzielne miejsca dla żydowskich studentów i studentek uniwersytetu. Wprowadzenie zarządzenia poprzedzone było długotrwałą eskalacją przemocy wobec żydowskich studentek i studentów oraz długim procesem ,,negocjacji" między Ministerstwem Wyznań Religijnych i Oświecenia Publicznego, władzami uniwersyteckimi, kołami akademickimi, korporacjami studenckimi oraz studentami i studentkami niezrzeszonymi. Autorka bada, dlaczego wprowadzono tę praktykę i jak doszło do jej instytucjonalizacji. Analizując dokumenty, korespondencję i ówczesną prasę, zastanawia się też nad językiem, który te praktyki umożliwił, i czy faktycznie ten język jest już tylko kwestią historyczną.

Informacje dodatkowe o Po lewej stronie sali. Getto ławkowe w międzywojennym Wilnie:

Wydawnictwo: Krytyka polityczna
Data wydania: 2023-07-10
Kategoria: Socjologia, filozofia

Tagi: Dyskryminacja społeczna i równe traktowanie

Kup książkę Po lewej stronie sali. Getto ławkowe w międzywojennym Wilnie

Kyle