Pieśń ziemi

W rzeczach po swoim zmarłym na raka płuc bracie Kang Sang-ho odkrywa pośmiertne zapiski. Żeby dokończyć dzieło brata przedstawiające niepoznanane dotąd cele podróży, Kang Sang-ho razem z pracownikiem wydawnictwa udają się do klasztoru zwanego Zamkiem Hebronu, położonego na szczycie wyludnionej góry Cheonsan. Co tam odkryją i do czego doprowadzi ich ta wizyta? Pieśń ziemi to jedna z najbardziej znanych powieści Lee Seung-u, która zdobyła wiele nagród w Korei Południowej i we Francji. Ciekawa konstrukcja, pełna napięcia akcja i wielowątkowość nie pozwalają oderwać się od lektury.

Lee Seung-u urodzodził się w 1959 roku w południowej prowincji Jeolla, w miejscowości Jangheung. Ukończył Seulski Uniwersytet Teologiczny, a następnie studiował na Uniwersytecie Yonsei. Obecnie wykłada na Wydziale Kreatywnego Pisania na Uniwersytecie Chosun. W swoich utworach Lee Seung-u poprzez analityczny styl pisarski oraz motywy działań wnikliwie obrazujące wewnętrzną naturę człowieka zadaje fundamentalne i rzetelne pytania na temat ludzkiej egzystencji, poszukując jednocześnie uzasadnienia dla istnienia religii i literatury. W Polsce ukazała się inna powieść pisarza "Prywatne życie roślin".

Informacje dodatkowe o Pieśń ziemi:

Tłumaczenie: Katarzyna Różańska

Tagi: literatura piękna

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Pieśń ziemi

Pieśń ziemi - opinie o książce

Avatar użytkownika - mircia
mircia
Przeczytane:2020-12-26, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, 12 książek 2020, wymienię, przeczytane,

Czytałam tę książkę, czytałam, czytałam i czytałam... Strasznie rozciągnęło się to w czasie. Wniosek nasuwa się sam - nie wciągnęła. Książka ma dwoistą naturę. Z jednej strony, gdy już się czyta, wątki wciągają i zmuszają do własnych przemyśleń. Byłam ciekawa jak losy bohaterów, których jest kilku, potoczą się, splotą i jaki tego będzie finał. Z drugiej strony jak już napisałam na początku, strasznie mi się czytanie wlokło i nie biegłam galopem, żeby do książki wrócić i czytać dalej. Ze względu na tę podwójną naturę książki, nie do końca wiem, jak ją ocenić i chyba nie dotarłam do drugiego, czy może trzeciego dna, ale też nie chciałam do nich docierać, tylko skończyć książkę i sprawdzić czy się to wszystko rozkręci i skręci. Warto książkę przeczytać, jednak sądzę, że jak niektórzy się w niej zakochają od razu, to wielu innym nie przypadnie do gustu.

Avatar użytkownika - ryszardrozanski
ryszardrozanski
Przeczytane:2019-08-04, Przeczytałam,

Ksążka koreńskiego pisarza Lee Seung-u jest  powieścią znakomicie napisaną i zmuszaącą do myślenia.Można ą czytać jako powieść historyczną,polityczną,filozoficzno-psychologiczną a nawet w jakimś sensiesensacyjną.Spełniając wysokie standardy artystyczne daje głęboki wgląd w rozmaite dziedziny, od psychologii po sprawy wiary ireligii.Lączy elementy rozprawy teologicznej,powieści psychologiczne , zawikłanych problemów filozoficznych z bardzociekawą historiąAutor podjął próbęprzeniknięcia tajemnicy ludzkiego losu.Losy bohaterów prowadzi różnymi ścieżkami , aby połaczyć ich wspólnym końcem w tajemniczym klasztorze Cheonsan .Powieśc  kończy się czymś w rodzju motta -człowiek dopóki żyje ma szanse zmienić swoje serce i duszę i choćby u kresu życia poznać prawdziwe wartości.Lee seng-u stworzył nam bogate profile psychologiczne każdego z bohaterów.W prowadza nas w głąb natury człowieka  i zaznajamia z mrocznymi stronami  ludzkiej duszy  Szuka  sensu istnienia , rozważa kwestię wiary w Boga i stawia nas przed rozważaniem pojęcia grzechu, sprawiedliwości czy człowieczeństwa.Możemy prześledzić dociekanie twórcy na temat fundamentalnych zagadnień  ludzkiej egzystencji. W dobie literatury , której odpowiednikiem w muzyce jest tzw. styl   disco-polo jest to ciekawa i mądra literatura .Jest przykładem ,że wybitna proza niemusi męczyć i nudzić  .Zasługa w tym oczywiście pisarza ale i też dobrego polskigo tłumaczenia.Wartościwa lektura.

Avatar użytkownika - Zdzislaw4
Zdzislaw4
Przeczytane:2023-12-06, Przeczytałem,
Prywatne życie roślin
Lee Seung-u0
Okładka ksiązki - Prywatne życie roślin

To utwór który w przerażający,a zarazem piękny sposób odsłania,wysublimowany dzięki porównaniom botanicznym proces cierpienia w rozpadającej się na kawałki miłości....