Książką Piękne panie C. Andrea Vitali zabiera nas do Bellano lat trzydziestych, gdzie nigdy nic się nie dzieje, a hiperboliczne ideały faszystowskiego reżimu Mussoliniego nie są w stanie przebić się przez małomiasteczkowe intrygi i utarczki.
Maj 1936 roku. Wraz z zakończeniem wojny włosko-abisyńskiej rodzi się imperium faszystowskie. Fulvio Semola, sekretarz partii z Bellano, nie zamierza przepuścić takiej okazji do świętowania. Sprytny jak lis, wpada na pomysł, którego pozazdroszczą wszystkie oddziały znad jeziora i nie tylko: koncert dzwonów, w którym udział wezmą wszystkie kościoły i kościółki w miasteczku, poczynając od kościoła parafialnego, przez cmentarną kapliczkę, aż po najdalszą, górską świątynię. Genialne posunięcie, które pozwoli nadać świętość militarnemu zwycięstwu. Jednak wojskowa euforia i imperialna duma szybko ustępują kwestiom znacznie pilniejszym dla jego politycznych losów. W domu potężnego, groźnego inspektora produkcji lokalnej przędzalni bawełny, Eudilia Malversatiego, rozgrywa się tragedia. Po nocnym napadzie na rzeczonego inspektora w zupełnie niezrozumiały sposób znika kilka par majtek jego pani. Jedne znajdują się od razu w kieszeni marynarki Malversatiego. Pytanie: kto je tam włożył? I dlaczego? Przede wszystkim problemem jest odnalezienie pozostałych par. Gdzie mogłyby się pojawić, narażając na śmieszność zarówno inspektora, jak i jego żonę? Nie chcąc zgłaszać sprawy karabinierom i narazić się na plotki, Malversati zatrudnia Semolę, by rozwiązał zagadkę. Byle szybko i dyskretnie, inaczej w dzwon uderzy inspektor i tym razem dźwięki nie będą przyjemne dla uszu sekretarza.
Wydawnictwo: Esteri
Data wydania: 2017 (data przybliżona)
Tytuł oryginału: Le Belle Cece
Język oryginału: włoski
Tłumaczenie: Natalia Mętrak - Ruda
Verzeta i jej matka Orbella Cece lubią seks. Chociaż obie są zamężne organizują regularne spotkania w domu Orbelli. Niechcący Verzeta zakłada majtki matki i tu zaczyna się problem...
Przeczytane:2024-09-25, Ocena: 6, Przeczytałam, Wyzwanie - 1 książka w 2024 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2024,
Katastrofa obyczajowa w Bellano
Powieść Andrea Vitali "Piękne panie C." znalazłam w antykwariacie - było ich bardzo dużo i były w wyjątkowo niskiej cenie, więc zdecydowałam o jej zakupie. Nigdy wcześniej nie czytałam książek tego autora, a napisał on również "Sezon na ptaszka" i "Córkę burmistrza", w 2008 roku otrzymał nagrodę literacką "premio Boccaccio" za całokształt twórczości.
"Piękne panie C." jest powieścią historyczną, wydaną w 2017 roku. Jej akcja rozgrywa się w latach trzydziestych XX wieku, wśród mieszkańców małego miasteczka Bellano. Jeden z bohaterów Fulvio Semola organizuje koncert dzwonów, który miał olśnić tutejszą władzę. Jednak nie jest to takie proste w obliczu intryg i plotek powstałych w wyniku zniknięcia ...kilku par majtek żony jednego z tamtejszych bogaczy.
Autor ukazuje w tym utworze życie ludzi w totalitarnym państwie. Takie zdarzenia jak te opisane w powieści były po prostu ukrywane i nie miały nigdy ujrzeć światła dziennego, by nie ośmieszać w tym przypadku szanowanego, bogatego biznesmena. Zauważymy tu, że dla zwykłego szarego człowieka tamtych czasów sprawy polityczne nie miały najmniejszego znaczenia. Dla takich ludzi liczyły się sprawy bardziej przyziemne, bardziej ludzkie problemy, a nie jakaś kolejna rocznica jakiegoś politycznego wydarzenia.
Myślę, że autor zaprezentował ciekawy pomysł na ukazanie ówczesnych relacji międzyludzkich.