Patrząc jak krwawisz. Saga Guns N' Roses

Autor bestsellerów New York Times’a przedstawia kompletną biografię ostatniego wielkiego zespołu rockowego – od napędzanych narkotykami pierwszych kroków w świecie muzyki lat osiemdziesiątych po analizę burzliwego życia wokalisty Axla Rose i jego piętnastoletniej walki o stworzenie doskonałej hardrockowej płyty.

Wraz z 90 milionami sprzedanych płyt na całym świecie począwszy od roku 1987, Guns N’ Roses przedłużyli żywot hard rocka za sprawą kontrowersyjnych albumów i monstrualnych tras koncertowych na całym świecie. Nikt nie opowiedział kompletnej historii tego niezwykłego zespołu – aż dotąd. W swojej szóstej rockowej biografii, Stephen Davis przybliża szczegóły fascynującej historii zespołu, który powstał z rynsztoka na Sunset Strip by w niedługim czasie bić rekordy frekwencji na największych stadionach świata.

Ta biografia przybliża życie każdego z członków zespołu, łącznie z nieprawdo-podobnymi wydarzeniami których doświadczył W. Axl Rose, największa gwiazda muzyki rockowej ówczesnego pokolenia. Uciekając przed policją w swoim rodzinnym mieście, Axl przybył do Los Angeles trafiając w sam środek ulicznej walki o dominację na scenie muzycznej takich gatunków jak post-punk, thrash metal, hair metal i glam. W roku 1988 płyta Guns N’ Roses Appetite For Destruction dotarła do 1 miejsca na liście Billboard, zamieniając zaniedbaną kulturę Sunset Strip w serce najpopularniejszej i najbardziej emocjonującej muzyki tamtych czasów.

Davis bezbłędnie wychwytuje moment kształtowania się pierwotnej, surowej siły Guns N’ Roses, która – mimo oskarżeń o gwałt, narkotykowych szaleństw i niepowstrzymanego apetytu na zniszczenie – umieściła zespół w panteonie rockowych sław. Opowiada niezwykłą historię Sunset Strip podkreślając wpływ tamtejszej sceny na całą kulturę amerykańską. Oparta na szczegółowych wywiadach i prywatnych materiałach archiwalnych książka jest pełna ciekawych, zaskakujących, często zabawnych historii. To ostra, dosadna, kompletna, prawdziwa i nieautoryzowana przez zespół biografia. Po raz pierwszy miliony fanów mają okazję dowiedzieć się całej prawdy o tym legendarnym zespole.

STEPHEN DAVIS to jeden z czołowych amerykańskich dziennikarzy rockowych. Wśród jego dotychczasowych biografii znajduje się książka Jim Morrison: Życie, Śmierć, Legenda, bestsellerowa autobiografia Aerosmith Walk This Way czy saga Led Zeppelin Młot Bogów.

Na język polski książkę przełożył Michał Kapuściarz, dziennikarz publikujący między innymi w magazynie Mystic Art, oraz serwisach Onet.pl i Musicnews.pl

Informacje dodatkowe o Patrząc jak krwawisz. Saga Guns N' Roses:

Patrząc jak krwawisz. Saga Guns N' Roses - opinie o książce

Avatar użytkownika - SITT18
SITT18
Przeczytane:2014-04-14, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2014, Mam,
Zespół Guns N' Roses, często określa się jako najniebezpieczniejszy zespół świata. Czytając tą książkę, często przywoływałam w pamięci to określenie, ponieważ idealnie określa rzeczywistość. Codziennością muzyków z tego zespołu był przypadkowy seks, morze alkoholu i narkotyków, konflikty z prawem, faktycznie, było niebezpiecznie. W książce podoba mi się to, że znajduje się w niej dużo ciekawostek związanych z zespołem i jego członkami. Jest też dużo wypowiedzi osób, które były związane z zespołem w jego początkach. Książka pokazuje też, że nie ważne z jakich rodzin, czy miejsc się pochodzi, przy odrobinie szczęścia, można spełnić swoje marzenia. Książkę, jako wielka fanka Guns N' Roses musiałam przeczytać. Nie zawiodłam się i polecam ją wszystkim, którzy chcieliby poznać ten zespół od podszewki.
Avatar użytkownika - Twiggy
Przeczytane:2014-04-16, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Jim Morrison. Życie, śmierć, legenda
Stephen Davis0
Okładka ksiązki - Jim Morrison. Życie, śmierć, legenda

W książce Jim Morrison poważany dziennikarz Stephen Davis zgromadził materiał pochodzący z tysięcy oryginalnych wywiadów, odgrzebanych nagrań i...

Kyle
T.M. Piro