Pani Shaladoru

Tom 8 cyklu Czarne Kamienie

Przed wiekami Shaladorczycy, uchodźcy ze zniszczonego terytorium, znaleźli schronienie w Dena Nehele. Nim jednak zdążyli zadomowić się w nowym miejscu, władzę przejęły tam okrutne królowe. Zabraniały uchodźcom kultywowania rodzimych tradycji, a tych, którzy ośmielali się stawiać opór, bezwzględnie karały. Shaladorczycy - skazani na życie w rezerwatach - nigdy nie nazwali tej krainy domem.

Po oczyszczeniu Terreille ze skazy Dorothei SaDiablo władzę w Dena Nehele obejmuje Cassidy - Królowa nosząca Różowy Kamień. Stawiając czoła wielu przeciwnościom, stara się odbudować terytorium i udowodnić, że potrafi godnie władać zarówno nim, jak i jego ludem. Choć wie, jak trudne to wyzwanie, nie zdaje sobie sprawy, że będzie zmuszona wezwać moce, które omal nie pozbawią jej życia. Oddany Cassidy Gray pomoże jej wyjść z tej próby obronną ręką, jednak już niebawem będą na nią czyhać kolejne niebezpieczeństwa. Czarne Wdowy dostrzegają w splątanych sieciach niepokojącą wizję - nadchodzi coś, co na zawsze zmieni i Dena Nehele, i jego Królową.

Informacje dodatkowe o Pani Shaladoru:

Pani Shaladoru - opinie o książce

Avatar użytkownika - Luciria
Luciria
Przeczytane:2015-11-04, Ocena: 6, Przeczytałam, Wyzwanie Initium - fantastyka,
W tej części poznajemy dalsze losy dworu Cassidy, Królowej noszącej Różowy Kamień. Do Szarej Przystani dociera cień z jej przeszłości - Kermilla. Ta sama, która ukradła poprzedni dwór Różowej Królowej. Reakcja Cassidy nie podoba się Theranowi Szaremu, który jest wręcz urzeczony młodą, piękną Królową. Ranon, Gray, Shira i reszta Pierwszego Kręgu nie są zachwyceni postępowaniem ich ,,gościa", a wszyscy wiemy, że nie należy igrać z Książętami Wojowników i Czarną Wdową. Co z tego wyniknie? Czy Theran wreszcie zrozumie jak dużo Cassidy daje z siebie by Dena Nehele powstało z gruzów? Czy Kermilla skradnie serce najważniejszego mężczyzny - Graya? Dowiemy się tego, czytając ,,Panią Shaladoru".
Avatar użytkownika - roksana85
roksana85
Przeczytane:2015-11-03, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam, Wyzwanie Initium - fantastyka,
Zakończenie historii dziejącej się w Terreile w której ponownie spotkaliśmy bohaterów starych i nowych. Czyta się z zapartym tchem i na jednym wdechu ;)
Avatar użytkownika - eren_neko
eren_neko
Przeczytane:2011-10-20, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie Initium - fantastyka,
"Druga część" w serii czarnych kamieni. Po Przymierzu ciemności łatwo związać się z bohaterami, zwłaszcza Cassidy i Gray-a :D
Avatar użytkownika - andziagandzia
andziagandzia
Przeczytane:2015-11-03, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Czytałam z przyjemnością
Avatar użytkownika - ewaboruch
ewaboruch
Przeczytane:2014-05-09, Ocena: 6, Przeczytałam, fantastyka, SF,
Kolejne przygody Cassisy i jej dworu. Tym razem na jej dwór przybywa Królowa Kermilla, która już raz odebrała jej dwór. Czy i tym razem uda się jej zrobić to samo? Przeczytajcie sami.
Avatar użytkownika - AlopexLagopus
Przeczytane:2015-12-03, Ocena: 5, Przeczytałem, Mam,
Etched in Bone
Anne Bishop0
Okładka ksiązki - Etched in Bone

After a human uprising was brutally put down by the Elders—a primitive and lethal form of the Others—the few cities left under human control...

The House of Gaian
Anne Bishop0
Okładka ksiązki - The House of Gaian

In the conclusion of the Tir Alainn Trilogy, the uneasy alliance between Fae and humans may not be enough to defeat the Inquisitors-leaving them no choice...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;