Palestyna, 1990
Siedemnastoletnia Isra woli czytać książki, niż zajmować się kandydatami na męża, których wynajduje dla niej ojciec. W ciągu tygodnia wrażliwa marzycielka wbrew swojej woli zostaje narzeczoną, a następnie żoną jednego z nich i wkrótce jest zmuszona do przeprowadzki na Brooklyn. Tam z trudem próbuje sprostać wymaganiom bezdusznej teściowej Fareedy i Adama, obcego mężczyzny, który został jej mężem. Presja, pod którą żyje Isra, wzrasta wraz z narodzinami kolejnych dzieci — czterech córek zamiast synów. W jej świecie rodzenie chłopców jest obowiązkiem każdej kobiety.
Brooklyn, 2008
Osiemnastoletnia Deya, najstarsza córka Isry, musi spotykać się z kandydatami na mężów, bo tak każe jej babka Fareeda. Deya wolałaby spełnić swoje marzenie i iść na studia. Babka jest jednak w tej kwestii nieugięta: jedynym sposobem, aby zapewnić Dei godną przyszłość, jest wydać ją za właściwego mężczyznę.
Tymczasem los ma wobec Dei zupełnie inne plany i wkrótce dziewczyna podejmie decyzje, które doprowadzą ją do szokującej prawdy o własnej rodzinie...
Wydawnictwo: Editio
Data wydania: 2022-01-18
Tytuł oryginału: A Woman Is No Man: A Novel
Tłumaczenie: Edyta Stępkowska
Powieść ,,Pamiętaj, że nie jesteś mężczyzną" pokazuje nam jaką rolę w muzułmańskim świecie pełnią kobiety.
Przeraził mnie fakt, że w tej religii o wyborze kandydata na męża decydują rodzice, a właściwie ojciec. Kolejnym szokiem jaki przeżyłam czytając tą książkę jest to, że dla rodziców bardziej liczy się wydanie za mąż córki niż jej edukacja, a co za tym idzie wykształcenie. Często 14 latki mają dużo starszych od siebie mężów. Można śmiało stwierdzić, że to jest pedofilia. To jest chore. Przykro mi jest, że takie praktyki mają miejsce we współczesnym świecie. Według mężczyzn wyznających tą religię miejsce kobiety jest w kuchni. Została stworzona tylko po to, żeby rodzić dzieci, sprzątać i usługiwać mężowi. Mężczyźni często biją swoje żony.
W omawianej historii mamy dwie główne bohaterki.
Pierwsza z nich to 17-letnia Isra. Żyje w latach 90tych. Ojciec co chwilę przyprowadza do niej różnych kandydatów na męża. Ona wolałaby się uczyć i czytać książki. Jednak poddaje się woli swojego ojca i wychodzi za mąż za wybranego przez niego kandydata. Adam mieszka w Ameryce. Opuszcza rodzinny dom. Ma nadzieję, że w Brooklynie będzie miała lepsze życie. Czy tak faktycznie było?
Było mi przykro, gdy czytałam, jak zachowuje się jej teściowa. Fareeda za wszelką cenę chciała mieć wnuka. Jak zachowa się, gdy jej synowa urodzi córki? Tutaj wylałam morze łez.
Drugą bohaterką jest osiemnastoletnia Deya. Tutaj akcja dzieje się w 2008 roku. Dziewczyna jest córką Isry i Adama. Jej własna babka za wszelką cenę chce ją wydać za mąż. Dlaczego? Dziewczyna marzy o studiowaniu. Co się stanie, gdy pozna rodzinne tajemnice?
Bardzo wciągająca historia. Jesteście ciekawi jak potoczyły się losy córki i matki? Zachęcam do przeczytania ,,Pamiętaj, że nie jesteś mężczyzną". Warto wiedzieć, jak wygląda życie ludzi innych wyznań. Jeżeli lubicie literaturę piękną to nie możecie przegapić tego tytułu.
Ps.
Czy chcielibyście żyć w takim kraju, gdzie ważniejsze od edukacji jest wydanie córki za mąż?
Przeczytane:2023-10-23, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2023 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2023, 52 książki 2023, Literatura faktu, Biografia/wspomnienia,
?Dziś książka ukazująca obraz islamskiej kobiety. Książka była wydarzeniem ubiegłego roku. Uważam, że warta jest Waszej uwagi.
?Isra wraz z rodziną swojego męża przeprowadza się do USA. Nowy kraj to zapowiedź nowego i lepszego życia, tak bardzo różnego od tego w Palestynie. Tylko czy na pewno można uciec od przeznaczenia. Deya, córka Isry dorasta na Brooklynie i nie chce podporządkować się surowym islamskim zasadom. Chce żyć i decydować po swojemu. Jednocześnie odkrywa okrutną prawdę i swojej rodzinie.
?Autorka jest palestynką, wychowaną w USA. Bardzo szczegółowo przedstawiała obraz życia islamskiej kobiety a właściwie jej przeznacznie, bo tak jest to określone.
Kobieta jest tylko "narzędziem".Jej obowiązkiem jest zajmowanie się domem i rodzenie dzieci, szczegolnie chłopców. Dziewczynki są niepożądane i traktowane jak zło konieczne.
?"Wpojono nam, że musimy same siebie uciszać, że milczenie nas ocali". Kobiety nie mają prawa głosu. Muszą być posłuszne mężczyźnie we wszystkim. Za nieposłuszeńtwo były karane biciem a nierzadko i śmiercią...
?Przerażający obraz roli kobiety jako "rzeczy", nie mającej praw a jedynie mającej obowiązek służyć mężczyźnie. Córkę należało jak najszybciej wydać za mąż. Dziewczynki nie miały prawa się uczyć, a jeśli już to najlepiej aby były to szkoły islamskie.
?Dla nas kobiet w Europie taka rola kobiety jest nie do zaakceptowania. Mamy swoje prawa i mamy prawo głosu. Nasz los jest w naszych rękach. Same o sobie decydujemy. Mimo ,iż u nas nadal jest wiele do zrobienia to jednak obraz kobiety w Europie i Palestynie dzieli przepaść.
?Może dziś wiele się zmieniło i tamtejsze kobiety mają więcej wolności, mimo wszystko widać jak kultura i religia decydują o losie islamskich kobiet. Bardzo bolesna i przerażająca opowieść.