Palcem po śladzie. Tam jest traktor!

Maluch będzie świetnie się bawił i poznawał pracowite życie na wsi, podążając śladem traktora. Na każdej stronie książki dziecko wyczuje pod paluszkami wyżłobioną ścieżkę, które poprowadzą je przez kolejne, pełne szczegółów scenki. W każdej z nich spotka rżące, kwiczące i beczące zwierzęta gospodarskie! Odpowie na pytania, znajdzie też rzeczy do odkrycia i policzenia. Mały czytelnik będzie dotykał wykrojonych kształtów, a przez wycięte w kartkach dziurki zajrzy na kolejne strony i dowie się, dokąd zmierza traktor! Książka dzięki elementom sensorycznym doskonale rozwija motorykę małą, a także zmysły dotyku, wzroku i koordynację ruchową.

Poznaj inne książki z serii Palcem po śladzie:

Tam jest samochód!

Tam jest gwiazda!

Informacje dodatkowe o Palcem po śladzie. Tam jest traktor!:

Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2023-09-18
Tytuł oryginału: Follow that tractor! Trace the trails

Kup książkę Palcem po śladzie. Tam jest traktor!

Palcem po śladzie. Tam jest traktor! - opinie o książce

Avatar użytkownika - asiaczytasia
asiaczytasia
Przeczytane:2024-06-29, Ocena: 5, Przeczytałam,

Dziś przygotowałam dla was wyprawę na wieś. Podążymy za traktorkiem i poznamy mieszkańców obejścia, zajrzymy na pole i do sadu. Tylko proszę się nie rozbiegać, bo przed nami wytyczono trasę. Książka „Tam jest traktor!”, o której chciałabym dziś opowiedzieć, została wydana w serii „Palcem po śladzie”. Postarajmy się z uwagą prześledzić drogę i z niej nie zboczyć.

Czytając o różnych obszarach rozwoju dziecka możecie spotkać się z określeniem „koordynacja ręka-oko”. Można znaleźć mnóstwo propozycji ćwiczeń i są to zazwyczaj zabawy plastyczne bądź ruchowe, a często sami intuicyjnie proponujemy dzieciom pewne aktywności. Książka „Tam jest traktor!” jest dobrą alternatywą dla małych moli książkowych. Co w niej znajdziemy?

Prześliczne kolorowe obrazki, na których biegają różne zwierzęta, rosną owoce, warzywa i zboża, a także stoją charakterystyczne zabudowania. Okolicę „zwiedzamy” podostrzając za traktorem. Łącząc dwie warstwy kartonu uzyskano wklęsły tor. Po którym dziecko może wodzić paluszkiem. W trakcie wycieczki spotykamy kolejne zwierzęta i postacie, ale też czekają na nas zadania np. należy policzyć owce, poszukać myszy itp. Uważny obserwator zauważy, że przy zwierzątkach zapisano rożne odgłosy np. koza, która zjada jabłko - „Chrup!, Chrup!”, albo galopujący konik „Klik-klak!”.

Urzekł mnie prosty pomysł na publikację dla dzieci, ale również jego piękne wykonanie. Tor może wydawać się niepozorny, ale mój dwuletnie synek musiał się porządnie skupić, aby nie zgubić drogi. Jednak z każdym kolejnym czytaniem jest odrobinę lepiej i paluszek jest w stanie przebyć dłuższą trasę. Cudownie jest obserwować takie postępy.

Nam ta zwierzęco-wiejska tematyka pasuje. Mamy traktor, który jest bardzo atrakcyjny dla mojego synka i chyba większość maluchów lubi książki ze zwierzętami. Natomiast jeżeli wy szukacie czegoś innego to na stronie wydawnictwa znajdziecie podobne publikacje: „Tam jest samochód!”, gdzie poobserwujemy życie w mieście, oraz „Tam jest gwiazda!”, z której maluch pozna historie narodzin Jezusa.

„Tam jest traktor!” to bardzo atrakcyjna publikacja dla najmłodszych. Jej istotą jest wklęsły tor oraz inne pomniejsze elementy sensoryczne. Pomagają one rozwijać zmysł wzroku, koordynacje ruchową oraz motorykę. Do tego książka została przyjaźnie wydana. Piękne kolory, sympatyczne postacie na obrazkach, zaokrąglone brzegi, poręczny format A5 – to wszystko sprawa, że czas z nią spędzony to sama radość.

Avatar użytkownika - mrs_zolza
mrs_zolza
Przeczytane:2023-09-29, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Szukacie książki, która łączy naukę i rozwój dziecka z zabawą? Wydawnictwo Jupi Jo! wychodzi Wam (a raczej nam) na przeciw.   Oto nowość, jedna z dwóch w serii "palcem po śladzie", która wspiera rozwój motoryki dziecka, a co za tym idzie także i dalszy rozwój mowy czy pisania.   "Tam jest traktor!" to solidnie wykonana książka z twardymi, grubymi stronami, o poręcznym formacie.    Mały czytelnik poznaje wieś i pracę w gospodarstwie podążając za traktorem i to dosłownie, bo wyżłobiona trasa prowadzi paluszek po śladzie. Po drodze mija zagrody, pola i staw a także poznaje zwierzęta.   To książka nie tylko dla maluchów. Na nieco starsze dzieci czekają tu zagadki. Będą musiały wyszukać na ilustracjach m.in. psa pasterskiego, mysz czy zielone jabłka, ale także poszukać i policzyć inne zwierzęta.   Każda strona zawiera także wyżłobione elementy, co jest dodatkowa atrakcją i wsparciem sensoryki. Znów wycięte otwory pozwalają podejrzeć dalszą trasę traktora i odgadnąć w jakie miejsce uda się tym razem.   Książka jest niezwykle barwna i szczegółowa. Pozwala na zabawę w przeróżny sposób, zależny tylko od nas lub naszych dzieci.   Myślę, że to także ciekawa propozycja dla tych, którzy po książki nie sięgają zbyt chętnie.   I chyba nikogo nie zdziwi jak dodam, że u nas to hit ostatnich dni!

Tam jest gwiazda!. Palcem po śladzie
Georgie Taylor0
Okładka ksiązki - Tam jest gwiazda!. Palcem po śladzie

To wyjątkowa historia biblijna dla najmłodszych dzieci. Maluch będzie świetnie się bawił i odkrywał historię narodzenia Pana Jezusa, podążając śladem gwiazdy...

Palcem po śladzie. Tam jest samochód!
Georgie Taylor0
Okładka ksiązki - Palcem po śladzie. Tam jest samochód!

Maluch będzie świetnie się bawił i poznawał dynamiczne życie w mieście, podążając śladem ciężarówki. Na każdej stronie książki dziecko wyczuje pod paluszkami...

Rok szarańczy
Terry Hayes