W grudniu 1941 roku i w styczniu roku następnego spotkali się w Waszyngtonie przywódcy Stanów Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Podczas Bożego Narodzenia powstały zręby Wielkiej Koalicji, ułożono podwaliny pod Kartę Atlantycką i ukształtowano Europę Zachodnią w takiej postaci, w jakiej przetrwała ona właściwie do lat 90-tych XX wieku. Na podstawie dokumentów (w tym dopiero niedawno odtajnionych), dzienników, wspomnień, osobistej korespondencji oraz stenograficznych zapisków rozmów, autorzy odtwarzają zupełnie nieznane i burzliwe kulisy tamtego spotkania. Oficjalnie upłynęło ono pod znakiem przyjaźni oraz wspólnego pragnienia walki z III Rzeszą; jednocześnie miały miejsce intrygi, padały wzajemne oskarżenia, obie strony podejrzewały się o manipulacje.

Informacje dodatkowe o OPERACJA ARKADIA. tajne spotkanie Roosevelta z Churchillem, które zmieniło losy świata:

Wydawnictwo: Bellona
Data wydania: b.d
Kategoria: Historyczne

Kup książkę OPERACJA ARKADIA. tajne spotkanie Roosevelta z Churchillem, które zmieniło losy świata

OPERACJA ARKADIA. tajne spotkanie Roosevelta z Churchillem, które zmieniło losy świata - opinie o książce

Kyle
T.M. Piro