Od Mazowieckiego do Suchockiej. Pierwsze rządy wolnej Polski

Inne wydania:

Przełom 1989 r. W Polsce upada komunizm. To koniec ucisku politycznego, łamania praw człowieka i czasu pustych półek w sklepach. Polacy cieszyli się z odzyskanej wolności, z wprowadzonej demokracji i otwierania się na Zachód. Jednak nie wszystkie zmiany były dobre. Inflacja, prywatyzacja, bezrobocie, afery gospodarcze, wojska rosyjskie w Polsce, wreszcie geopolityczne konsekwencje zjednoczenia Niemiec - z tymi wyzwaniami musieli sobie poradzić pierwsi premierzy Trzeciej Rzeczpospolitej.

Czy dali radę? Które konsekwencje ich działań odczuwamy do dzisiaj?

Jak wyglądał od środka rząd Tadeusza Mazowieckiego?

Czy Amerykanie zajęli wówczas miejsce Rosjan w roli politycznego patrona Polski?

Dlaczego naprawdę upadł rząd Jana Olszewskiego?

Jak wyglądał rząd Hanny Suchockiej, pierwszej w historii Polski kobiety na stanowisku premiera?

W swojej najnowszej książce, stanowiącej kontynuację głośnej ,,Reglamentowanej rewolucji", prof. Antoni Dudek analizuje wydarzenia z lat 1989-1993 przez pryzmat czterech rządów, na których czele stali: Tadeusz Mazowiecki, Jan Krzysztof Bielecki, Jan Olszewski i Hanna Suchocka. Przy pomocy nieznanych dokumentów i relacji przedstawia kulisy budowy fundamentów współczesnego państwa polskiego.

Informacje dodatkowe o Od Mazowieckiego do Suchockiej. Pierwsze rządy wolnej Polski:

Wydawnictwo: Znak

Od Mazowieckiego do Suchockiej. Pierwsze rządy wolnej Polski - opinie o książce

Historia polityczna Polski 1989-2023
Antoni Dudek 0
Okładka ksiązki - Historia polityczna Polski 1989-2023

Jest to wykład rzetelny, skonstruowany ściśle chronologicznie, bardziej opowiadający niż analizujący. Historia polityczna w ujęciu Autora to historia polityki...

Historia polityczna Polski 1989-2012
Antoni Dudek0
Okładka ksiązki - Historia polityczna Polski 1989-2012

Pierwsza książka historyczna opisująca rządy PIS i PO   Cztery prezydentury, osiem kadencji parlamentu. Wydarzenia rozciągające się od rozmów...