Oblicza miłości

Tom 3 cyklu Zaufaj i podążaj

Podczas gdy po rozstaniu z Darkiem Kaja delektuje się życiem singla, dzieląc czas pomiędzy pracę w agencji detektywistycznej (Kajmak Investigation) i imprezy w nocnych klubach, Maja - wspólniczka Kai w agencji - wiedzie niemal przykładne życie u boku swojego ukochanego - Maksa.

Nieoczekiwanie obie zostają wplątane w kolejną aferę: córeczka zamożnej Agaty Płockiej zostaje porwana, a ta wynajmuje właśnie Kajmak Investigation. Ledwie dostrzegalny szczegół w zachowaniu Agaty podczas zwołanej konferencji prasowej wzbudza nieufność u zleceniobiorczyń, tym samym naprowadzając je na zaskakujący trop. Na jaw wychodzą coraz to bardziej pikantne i zaskakujące okoliczności z życia Agaty i jej męża, które nieuchronnie wiodą do świata mafijnego. W działaniach przyjaciółek, jak miało to miejsce w poprzednich tomach, mieszają się te oparte o racjonalne przesłanki z powodowanymi intuicją i ambicją. To wręcz idealna mieszanka na "wyczarowanie" kłopotów, nie wykluczając ryzyka śmierci. Ale w mrocznych i niebezpiecznych rewirach życia bohaterek znajduje się i czas na miłość, seks i "zwykłe" życie. Wszystko zaś konsekwentnie opisane przez Autorkę z dużą dozą humoru, dzięki czemu kaliber dziejącego się zła nie przytłacza nas bez reszty, i dbałością, by niemal wszystko, co przewidywalne, wypadało dokładnie na odwrót. Ale czy tym razem będzie Ona na tyle łaskawa, by dać swoim bohaterkom szczęśliwe zakończenie, tak jak w dwóch poprzednich tomach?Źródło:

Informacje dodatkowe o Oblicza miłości :

Wydawnictwo: Liberum Verbum
Data wydania: 2022-09-20

Tagi: kryminalny wątek sprawy kryminalne

Kup książkę Oblicza miłości

Oblicza miłości - opinie o książce

Trzeci a zarazem ostatni tom cyklu pt.: "Zaufaj i podążaj". Muszę przyznać, że dosłownie połknęłam całą tę serię. Autorka zawiesiła poprzeczkę bardzo wysoko. A co spotkało naszych bohaterów w ostatniej części? Z czym musieli się mierzyć? Jak mi się podobała ta historia? O tym opowiem Wam w kolejnych zdaniach.

Kaja po rozstaniu z Darkiem, diametralnie zmieniła swoje życie. Swoje samotne życie, dzieli pomiędzy pracą w swojej agencji detektywistycznej a nocnymi imprezami w warszawskich klubach. Zaś jej wspólniczka Majka - wiedzie ustabilizowane i szczęśliwe życie u boku Maksa. Wkrótce dziewczyny podejmują się kolejnej sprawy. Chodzi o porwanie małej dziewczynki - córki zamożnej Agaty Płockiej. Maleńki drobiazg, niedostrzegalny dla ogółu, daje naszym Paniom detektyw nowy trop, który postanawiają podjąć. Z czasem poznają co raz więcej szczegółów z życia swojej klientki i jej byłego męża, co nieuchronnie prowadzi je do wkroczenia w świat mafii. Tak jak w poprzednich tomach, znajdziemy tutaj ambicję, humor, miłość oraz doskonałą intuicję. Także sporo adrenaliny, ryzyka oraz niebezpiecznych zdarzeń. Czy dziewczynom uda się rozwiązać kolejną sprawę? Jakie będą konsekwencje zadarcia z mafią? Czy tym razem możemy liczyć na szczęśliwy finał historii? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie właśnie w tej lekturze.

Bardzo żałuję, że to już ostatni tom tej serii. Polubiłam bohaterki oraz ich przygody. Z ogromną przyjemnością czytałam wszystkie części tego cyklu. W każdej z powieści, Autorka zapewniła swoim czytelnikom dużą dawkę adrenaliny i humoru. Mamy tutaj wszystko to, co chcielibyśmy znaleźć w dobrym kryminale. Tajemnice, i zagadki, i niebezpieczeństwo a także zaskakujące zwroty akcji. Pani Urszula potrafi zainteresować  do tego stopnia, że oderwać się od jej książek jest naprawdę ciężko. Każda z pozycji jest bardzo wciągająca, aż nie chce się ich kończyć. Muszę przyznać, że w tej części było dla mnie sporo momentów zaskoczenia. W jednym momencie przeżyłam nawet chwilę grozy... Najważniejsze jest jednak to, że świetnie się bawiłam podczas lektury. Marzę o tym, by znaleźć więcej tak pasjonujących historii. Takich, przy których siadasz i czytasz, odkładając książkę dopiero po zakończeniu. Znalazłam tutaj wszystko to, co lubię w książkach. Akcję, zagadki i świetną fabułę. Polecam każdemu, kto lubi kryminały i chce spędzić dobrze czas z książką. Myślę, że ta seria skradnie wasze serca. Jest naprawdę rewelacyjna. Poznanie jej było prawdziwą przyjemnością i świetną formą spędzenia wieczoru. Bardzo dziękuję Autorce za egzemplarz do recenzji oraz za możliwość poznania tych historii. Zachęcam was do przeczytania i za tę część przyznaję 9 ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐/10 punktów ! 😃😃

,,Im mniej masz,

tym mniej możesz stracić."

Miłość czasami chodzi krętymi ścieżkami, na której nie brakuje potknięć, poszukiwania właściwego kierunku, zanim dane osoby rozpoznają ją w swoich sercach. Wiadomym jest też, że miłość może mieć różne odcienie, wiele barw, odmian, które doskonale można dostrzec w książce ,,Oblicza miłości", ale też pokazuje, że między nienawiścią a miłością jest cienka granica.

Kaja Gromska po rozstaniu z Darkiem korzysta z życia pełnymi garściami ciesząc się z roli singielki. Czasami tego nadużywa, gdyż niemal każdy wieczór spędza w klubach i przy alkoholu. Natomiast jej przyjaciółka Majka jest szczęśliwa w związku z Maksem, na którym zawsze może polegać. Cały czas obie panie prowadzą agencję detektywistyczną KAJMAK INVESTIGATION, która cieszy się coraz większym uznaniem. Po sprawie z pierwszego tomu ,,To nie przypadek" i drugiego pt. "Trudny wybór" zlecenia płyną ciągłą falą. Tego dnia, gdy ponownie spotykamy się z bohaterkami, do Kai dzwoni zapłakana i zrozpaczona kobieta, prosząc o spotkanie. Gdy razem z Majką i Maksem podjeżdża pod wskazany adres, okazuje się, że dom zleceniodawczyni jest ogromną rezydencją, należącą do Agaty i Grzegorza Płockich. Wkrótce dowiadują się, że małżeństwo formalnie istnieje tylko na papierze, bo pan Grzegorz zniknął z życia pani Agaty osiem miesięcy temu, a teraz ich córeczka, trzyletnia Gabrysia, została porwana. Pani Płocka posądza o to swego męża. Wkrótce, wraz ze śledztwem okazuje się, że sprawa nie jest taka prosta i wszystko wygląda zupełnie inaczej, niż widać to na początku.

Autorka nie trzyma nas w niepewności zbyt długo, gdyż dosyć szybko ujawnia kulisy porwania, ale też pokazuje zdarzenia, które do niego doprowadziły. Czyni to poprzez ukazanie tej sytuacji z kilku punktów widzenia, więc znamy nie tylko działania Kai, Majki i Maksa, ale też Agaty i Grzegorza Płockich. Moje jedyne zastrzeżenie dotyczy braku oznaczenia, że wraz z relacją Agaty, a potem Grzegorza, przenosimy się o kilka lat wstecz, czyli ich opowieść dotyczy okresu sprzed porwania Gabrysi. Poznajemy historię ich znajomości od początku aż do chwili obecnej.

,,Zaufaj i podążaj" to napisana z polotem trylogia z dobrze zaplanowaną fabułą, wieloma zwrotami akcji i nieprzewidywalnym ciągiem zdarzeń. Najbardziej z tych trzech historii podobała mi się część pierwsza ,,To nie przypadek" i niniejsza, czyli ,,Oblicza miłości", która jest udanym zwieńczeniem serii i całkowicie zasługuje na finałowe fanfary. Każdy z tomów dotyczy osobnej sprawy, która zawsze jest wyjaśniona w jednym tomie, ale wątki związane z działalnością agencji Kajmak Investigation, łączą się ze sobą. Z tego względu dobrze jest znać tę historię od początku, ale nie stanowi problemu poznawania ich osobno. Wszystkie części są dynamiczne, podszyte humorem i z ciekawie poprowadzoną fabułą. W trzecim tomie, tak jak i w poprzednich tomach, akcja szybko się zmienia, dochodzą wciąż nowe elementy, zbiegi okoliczności i zabawne gagi. Wprawdzie autorka wyjawia wszystko od razu, więc znamy zarówno działania agencji detektywistycznej, jak i przestępców oraz innych osób związanych z tą sprawą, ale to nie zmniejsza zainteresowania przebiegiem zdarzeń i podążania za kolejnymi rozdziałami.

Nie można tej trylogii sklasyfikować jednoznacznie pod względem gatunkowym, gdyż nie jest to typowy kryminał. Oprócz niego zaznaczają się w niej wątki romansu, obyczajowe, a nawet mafijne, co w efekcie daje udany mix gatunkowy składający się na złożoną i kilkuwątkową fabułę. Poszczególne motywy ukazane są w osobnych rozdziałach, które oznaczone są imieniem osoby opowiadającej nam o swoich przeżyciach. Dzieje się w niej bardzo dużo, nie ma zbyt długich opisów, wszystko jest spójne, a nawet czasami zwariowane, ale to już zasługa bohaterek, które mają zdolność pakowania się w kłopoty. ,,Zaufaj i podążaj" to nieszablonowy kryminalny zestaw przygód, wraz z którym pani Urszula Pieńkowska dostarczyła mi dużej porcji rozrywki, ale też emocji, których nie brakuje w całej trylogii. Polecam!

Książkę przeczytałam, dzięki autorce.

Trudny wybór
Urszula Pieńkowska 0
Okładka ksiązki -  Trudny wybór

Kaja i Maja prowadzą swoją wymarzoną Agencję detektywistyczną. Pewnego dnia Kaja spotyka starszą panią, której wnuczka Ola zniknęła bez śladu. Poruszona...

To nie przypadek
Urszula Pieńkowska 0
Okładka ksiązki -  To nie przypadek

Fotoreporter Darek Łozowski podczas ataku zazdrości uderza swoją dziewczynę Kaję. Poszkodowana wykorzystuje chwilę nieuwagi, ucieka do najbliższej przyjaciółki...