Numery mówią.

Wspomnienia więźniów KL Auschwitz.
Wyboru dokonali Jan Przewłocki, Tadeusz Sobolewicz, Aleksander Widera; oprac. Zofia Stochowa.

Informacje dodatkowe o Numery mówią.:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 1984 (data przybliżona)
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Kup książkę Numery mówią.

Apel poranny skończony. Zaczynają się zawody o życie. Maraton. Bieg z przeszkodami... Stawka bez ceny... Cena? Czy może być cena na ludzkie istnienie?

Więcej cytatów z tej książki

Numery mówią. - opinie o książce

"Numery mówią"
Prawdziwe relacje osób, które przeszły piekło obozów koncentracyjnych, zwłaszcza Auschwitz, Buchenwald, Gross-Rosen, Mauthausen.

Ciężko wystawić opinię takiej książce, ponieważ są to prawdziwe wspomnienia napisane przez osoby, które przeżyły piekło obozów koncentracyjnych.

Mogę tylko napisać, jeżeli ktoś naprawdę interesuje się tą tematyką to powinien ją przeczytać.

"Rozstawiono stoły, wezwano więźniów znających język niemiecki do spisywania personaliów.  Kolejno podchodzili więźniowie do stołów, podawali imiona i nazwiska, w zamian otrzymywali - numer. Z tą chwilą człowiek tracił nazwisko, z którym związany był od dnia urodzenia, stawał się zwykłym ewidencyjnym numerem."
"Apel poranny skończony. Zaczynają się zawody o życie. Maraton. Bieg z przeszkodami. Stawka bez ceny... Cena? Czy może być cena na ludzkie istnienie?