No chodź!

,,Oto mój tato i moja mama, i ja, i miłość, i uśmiech, i nasza ścieżka. O czymś jednak zapomnieliśmy..."

Mały chłopiec wymienia ludzi i rzeczy najważniejsze w jego życiu. Strona po stronie... Jakby próbował zbudować dla siebie świat: są bliscy, jest miłość, jest uśmiech, jest ścieżka, po której kroczy. Są też inni... Tak! Są inni, jesteś i Ty - to oczywiste! Kogoś nam jednak brakuje...

Ta prosta książka obrazkowa jest jak zabawna dziecięca wyliczanka, w której autorzy postanowili ukryć niespodziankę...

Poruszający tekst francuskiego autora Sébastiena Joanniez i pogodne ilustracje Joanny Concejo sprawiają, że każdy młody czytelnik nawet w najbardziej zabałaganionym świecie znajdzie miejsce dla siebie. I z pewnością nie będzie w tym świecie sam.

Informacje dodatkowe o No chodź!:

Wydawnictwo: Format
Data wydania: 2023-10-18
Tytuł oryginału: ENTREZ !

Kup książkę No chodź!

No chodź! - opinie o książce

Czy sztuka może być nieoczywista, a jednocześnie budująca wrażliwość? Książka "No, chodź!" odpowiada na to pytanie, wprowadzając czytelnika w niezwykły świat literatury refleksyjnej i artystycznej.

Autor, Sebastian Joannizm, wraz z ilustratorką Joanną Concejo, stworzyli dzieło, które nie tylko przyciąga nietuzinkowym tytułem, ale także zachwyca specyficznymi ilustracjami. Książka jest przepełniona wielopłaszczyznowymi grafikami, w których nie brak metafor i symboli.

Główny bohater, mały chłopiec, wymienia rzeczy i osoby, które są dla niego ważne.

Mama, tata, uśmiech, miłość, ścieżka. Czego jeszcze brakuje? Tekst przypomina dziecięcą wyliczankę, ale w gruncie rzeczy to wielowymiarowy przekaz skierowany do czytelnika w każdym wieku.

Czy "No, chodź!" jest dla wszystkich czytelników? To zależy od oczekiwań. Książka nie jest łatwa i oczywista, ale nagradza tych, którzy podejdą do niej z otwartym umysłem,.

Ilustracje w zestawieniu z minimalistyczną treścią tworzą pełen ciepła i bezpieczeństwa dziecięcy świat, który jednocześnie skłania do refleksji. To literacko-artystyczne doświadczenie, które zapada w pamięć.

"No, chodź!" to więc więcej niż książka - to podróż przez emocje, myśli i światy ukryte w prostych słowach i niebanalnych obrazach.

Kyle
T.M. Piro