Nie jesteś chory, jesteś spragniony!

To, że ciało składa się w 70% z wody (mózg w 85%) to oczywistość, o której słyszeli prawie wszyscy. Również prawie wszyscy zdają sobie sprawę, że bez żadnych płynów człowiek jest w stanie przeżyć zaledwie kilka dni. Dziwnym trafem na co dzień nie łączymy tych faktów z możliwością nieprawidłowego nawodnienia organizmu, a co za tym idzie różnymi chorobami cywilizacyjnymi, które są z tym bezpośrednio powiązane. W swojej nieświadomości pozwalamy się leczyć chemicznymi farmaceutykami, które zaledwie usuwają objawy naszych schorzeń, ale nie leczą ich podstawowej przyczyny, którą w większości przypadków jest nieprawidłowa ilość wody w komórkach.

Ci nieliczni, którzy trafią na to opracowanie, lub inne książki dr Batmanghelidja po ich przeczytaniu i zapoznaniu się z prezentowanymi informacjami dotyczącymi mechanizmów dystrybucji oraz prawdziwymi funkcjami wody w organizmie, już nigdy nie dopuszczą do wewnętrznego odwodnienia, wiedząc jak zgubne skutki się z tym wiążą.

W książce przeczytacie m.in.:

Czym jest wolna woda i dlaczego musi być regularnie dostarczana przez cały dzień każdego dnia.

Dlaczego oczekiwanie na uczucie pragnienia, żeby się napić jest czymś zupełnie nieprawidłowym i pozbawionym podstaw naukowych.

Czy jakiekolwiek inne płyny są w stanie zastąpić zwykłą czystą wodę.

Dlaczego hydroelektryczność to preferowane źródło energii dla wszystkich funkcji organizmu.

Dlaczego wszelkiego rodzaju bóle, miażdżyca tętnic, alergie, wrzody żołądka, nadciśnienie, cukrzyca, depresja, otyłość, nowotwory oraz dziesiątki innych schorzeń są zależne od ilości dostarczanej do organizmu wody i jak odwrócić toczące się procesy chorobowe.

Jaka jest rola soli w organizmie i dlaczego jej odpowiednia ilość musi towarzyszyć prawidłowemu nawodnieniu.

Informacje dodatkowe o Nie jesteś chory, jesteś spragniony!:

Data wydania: 2020 (data przybliżona)
Kategoria: Poradniki
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Ryszard Lorych

Kup książkę Nie jesteś chory, jesteś spragniony!

Nie jesteś chory, jesteś spragniony! - opinie o książce

Avatar użytkownika - brave_book
brave_book
Przeczytane:2024-10-04, Ocena: 6, Przeczytałem,
"Nie jesteś chory, jesteś spragniony" to bardzo ciekawa książka o wodzie, nawadnianiu organizmu i tym jak ważne jest to dla nas w utrzymaniu zdrowia. Na pewno nie raz słyszeliście "pamiętaj, by pić wodę w upały" i zasadniczo jest to ważne, lecz powinno się o tym pamiętać przez cały rok.

Autor tej książki to doktor nauk medycznych, który ponad 20 lat pracy poświęcił na badanie wody i jej ożywczego wpływu na nasze organizmy. Doszedł do wniosków, że jako społeczeństwo jesteśmy chronicznie odwodnieni i błędnie nauczeni sięgać po wodę, gdy odczuwamy pragnienie, lecz wtedy jest już na to trochę za późno. W dodatku jak się okazuje, bardzo często mylimy głód z uczuciem pragnienia.

Taka wiedza powinna być przekazywana w szkołach, gdyż nawadnianie organizmu jest bardzo ważne dla naszego zdrowia. Autor w tej książce skupił się 3 dolegliwościach, przy których brak odpowiedniego nawodnienia ma duże znaczenie - otyłości, depresji i nowotworów. Są tu fragmenty opisujące procesy biologiczno chemiczne zachodzące w naszych ciałach i nie wszystkie idealnie rozumiałam, ale zdecydowana większość została bardzo przystępnie podana czytelnikom.

Zawarte tu informacje to niemal błogosławieństwo i wielu rzeczy nie wiedziałam, więc mocno skorzystałam z lektury tej książki. Uważam ją za naprawdę wartościową i mogłabym polecić każdemu, kto ma swoje zdrowie na uwadze - czyli niemal wszystkim ?

Bardzo cieszę się, że po nią sięgnęłam, lecz wiem, że za jakiś czas będę sobie musiała odświeżyć jej treść lub chociaż fragmenty, bo nie byłam w stanie spamiętać takiej ilości informacji ? polecam!!!