Tom trzeci ,,Miast przyszłości" z serii ,,Nauka z komiksem" dla dzieci w wieku 8-12 lat. Zakres tematów został opracowany we współpracy z multidyscyplinarnym międzynarodowym komitetem naukowym posiadającym kompetencje w zakresie pisania dla młodych czytelników. Tom obejmuje zabawny komiks o przygodach postaci znanych z filmów Disneya, zawierający fakty naukowe, a na dodatkowych stronach znajdują się teksty bardziej szczegółowo omawiające treści naukowe zawarte w komiksie. Dzielni stróże prawa Judy Hops i Nick Bajer zamierzają powstrzymać nikczemnych trucicieli środowiska. Kiedy mieszkańcy Szarakówka odzyskają czystą wodę? Czy państwo Hops znów będą mogli uprawiać pyszne marchewki? Trop prowadzi do nowej, eksperymentalnej dzielnicy Zwierzogrodu. Kontynuuj przygodę, a dowiesz się, czym są odnawialne źródła energii i banki czasu, jak działa internet rzeczy i czy miasta mogą być inteligentne.
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2024-11-13
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Science in Comics - Cities of Tomorrow
Książka ,,Uczę się pisać" jest przeznaczona zarówno dla dzieci rozpoczynających naukę pisania, jak i dla rodziców. Obserwacja dziecka podczas pracy pomoże...
Chcesz poznać Polskę? Wybierz się w niezwykłą podróż - palcem po mapach! Ciekawe zadania i zabawy z naklejkami pomogą ci zapamiętać jak najwięcej informacji...
Przeczytane:2024-12-14, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2024 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2024,
Niedawno pokazywałam dwa pierwsze tomy komiksu z tej serii, dziś pora na poznanie tomu 3. Tak jak i w poprzednich, tak i w tym, poznamy przygody bohaterów Zwierzogród. Wraz z porucznikiem Judy oraz Nickiem będziemy próbować powstrzymać trucicieli środowiska, co jest bardzo ważne dla mieszkańców. Od tego zależy czysta woda, a także możliwość uprawy pysznych warzyw. Czy się uda? Jak wszystko się potoczy?
Wraz z bohaterami będziemy zgłębiać wiele tajemnic oraz sekretów. Dowiemy się, czym są odnawialne źródła energii i banki czasu, jak działa internet rzeczy, czy miasta mogą być inteligentne i wiele więcej. Komiks jest naprawdę bogaty w wiedzę, a wszystko poznajemy podczas czytania ciekawych przygód. Jest on naprawdę ciekawy, momentami zabawny.
Wizualnie komiks zdecydowanie spodobał się Ksaweremu. Znajdziemy w nim ładne ilustracje, a do tego różne grafy, zdjęcia, mapki itp. To wszystko zachęca dziecko, aby po niego sięgnęło i poznało jego treść.
Jednak książka to nie tylko komiks i według mnie to jest zdecydowanie wielki plus. Znajdziemy w nim też strony, na których uzupełniona jest wiedza z komiksowej przygody. Tym sposobem dziecko dowiaduje się naprawdę dużo na tematy w nim poruszane. Cała wiedza przekazywana jest w sposób ciekawy, zrozumiały dla naszej pociechy.
Komiks pt.: „Nauka z komiksem. Miasta przyszłości. Jak żyć lepiej. Tom 3” okazał się ciekawy, wciągający, a przy tym bogaty w wiedzę. Z ogromną przyjemnością polecamy.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA