Książka stanowi istotne żródło refleksji nad zawodem nauczyciela w szkole specjalnej. Jest ponadto interesującym przykładem podejścia badawczego - analizy biografii nauczycieli. Sporządzony w wyniku badań obraz nauczycieli, uwzględniający różnorodność ich doświadczeń (autorka wyróżnia 11 typów sylwetek nauczycieli) i bogactwo uwarunkowań, jest nie tylko ważnym żródłem informacji, ale przede wszystkim poważnym przyczynkiem do rozumienia istoty specyfiki pracy tej grupy nauczycieli. Wielostronne analizy badawcze zawarte w tej książce sprawiają, że jest ona cennym ogniwem w systemie wiedzy o zawodzie nauczyciela specjalnego. Odsłania mechanizmy rządzące funkcjonowaniem w tym zawodzie, a zwłaszcza tytułowym wypaleniem zawodowym. Z recenzji prof. Marii Czerepaniak-Walczak

Podmiotem swych badań czyni autorka nauczyciela-pedagoga specjalnego. To jej własne określenie, związane z dostrzeżeniem i wyodrębnieniem z grupy nauczycieli tych, których zawodowa codzienność różni się od pozostałych z powodu odmienności interakcyjnych partnerów, z jakimi spotykają się oni w procesie edukacji. Odmienność ta wydaje się czymś oczywistym, jednak w literaturze pedeutologicznej brakowało dotąd prac jej poświęconych. Lukę tę znakomicie wypełnia recenzowana książka. Z recenzji prof. Mirosławy Nowak-Dziemianowicz

Informacje dodatkowe o Nauczyciele szkolnictwa specjalnego wobec zagrożenia wypaleniem zawodowym. Analiza przypadków:

Data wydania: 2005 (data przybliżona)
Kategoria: Pedagogika
ISBN: 83-89518-23-6

Kup książkę Nauczyciele szkolnictwa specjalnego wobec zagrożenia wypaleniem zawodowym. Analiza przypadków

Nauczyciele szkolnictwa specjalnego wobec zagrożenia wypaleniem zawodowym. Analiza przypadków - opinie o książce

Wypalanie się sił rodziców dzieci z niepełnosprawnością
Sekułowicz Małgorzata0
Okładka ksiązki - Wypalanie się sił rodziców dzieci z niepełnosprawnością

Wypalanie się sił rodziców dzieci z niepełnosprawnością   Spis treści:  ROZDZIAŁ I. Rodzice dzieci z niepełnosprawnością w sytuacji...