Nadzieja rodziny. Rozmowa z kard. Gerhardem Ludwigiem Mullerem

„Nadzieja rodziny” – ten tytuł dopuszcza różne interpretacje: nadzieja dla rodziny, nadzieja, której źródłem jest rodzina, czy też nadzieja, którą jest sama rodzina.

Nadzieja to spojrzenie w przyszłość będącą konsekwencją podejmowanych w teraźniejszości decyzji. Jest zatem wyzwaniem, tak jak wyzwaniem jest chrześcijaństwo oparte na swoich zasadach, ale przede wszystkim na nadziei spotkania Boga twarzą w twarz.

"Jezus nie przyszedł na świat po to, aby głosić zwykłe teorie, które uspokajają sumienie i ostatecznie pozostawiają rzeczy takie, jakie one są, nie zmieniając „ustalonego porządku”. Jezus odnowił stworzenie, głosząc nawrócenie, które jest możliwe dla wszystkich, gdyż On pokonał już ostatecznie grzech: wskazał nam kierunek, którego podstawą są normy moralne. Dlatego autentyczne życie chrześcijańskie nie jest łatwe, wymaga osobistego zaangażowania w zmianę własnego postępowania, nie godzi sie na kompromisy między objawieniem i światem, nie akceptuje fałszywej antropologii. Nie można rano iść do Kościoła, a wieczorem do domu publicznego."

KARD. GERHARD MÜLLER Prefekt Kongregacji Nauki Wiary

Informacje dodatkowe o Nadzieja rodziny. Rozmowa z kard. Gerhardem Ludwigiem Mullerem:

Wydawnictwo: Salwator
Data wydania: 2014-10-30
Kategoria: Duchowość, religia
ISBN: 978-83-7580-407-2

Kup książkę Nadzieja rodziny. Rozmowa z kard. Gerhardem Ludwigiem Mullerem

Nadzieja rodziny. Rozmowa z kard. Gerhardem Ludwigiem Mullerem - opinie o książce