Na huśtawce emocji

Zadziwiająco szczere wspomnienia amerykańskiej prawniczki związanej z przemysłem rozrywkowym, która przez lata zmagała się z depresją dwubiegunową. W tej wstrząsającej opowieści Terri Cheney przedstawia objawy i skutki niszczycielskiej choroby, która omal jej nie zabiła. Opowiada o wielokrotnych próbach samobójczych, stanach bliskich śmierci, nocach w więzieniu, niekontrolowanych ekscesach seksualnych, problemach w pracy i zniszczonych przez chorobę przyjaźniach. Borykając się na przemian z czarnymi głębinami depresji i beztroskimi wyżynami manii, autorka pokazuje swoją walkę o zachowanie równowagi psychicznej - kolejne cudowne leki, ucieczkę w alkohol, terapie u psychologów, a wreszcie ratujące życie elektrowstrząsy. Wyznania Cheney pomagają zrozumieć istotę tej choroby i niosą nadzieję tym, którzy muszą się z nią zmagać.

Informacje dodatkowe o Na huśtawce emocji:

Wydawnictwo: Videograf II
Data wydania: 2009-06-23
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 978-83-7183-705-0

Kup książkę Na huśtawce emocji

Na huśtawce emocji - opinie o książce

Avatar użytkownika - Dorota_Dega
Dorota_Dega
Przeczytane:2015-01-07, Ocena: 3, Przeczytałam,
Spodziewałam się po tej książce troszkę więcej, ale przyznam szczerze, że ,,głupio" mi oceniać książki traktujące na takie tematy negatywnie, nie ważne w jaki nawet marny sposób takie doświadczenia są opisane w książce. Samotność, mania , depresja, samobójstwo, tabletki. Tak w kilku słowach można streścić życie osoby chorej na depresję maniakalną. W książce możemy dostrzec idealnie opisany , obłudny świat nowojorskich karier i głębokiej samotności kryjącej się za torebką Chanel. Raziło mnie złe tłumaczenie, bardzo wiele angielskich wtrąceń, i nie ma co ukrywać- czytając tą historię ma się wrażenie, że jest bardzo naciągana. Lektura trochę się dłuży i jest nudna, a to jest to , czego najbardziej w czytaniu książek nie lubię.