Czasem, gdy do naszych drzwi puka przeszłość, lepiej po prostu udawać, że nas nie ma.
Świat Karola, z pozoru spokojny i poukładany, zmienia się w ponury koszmar, gdy pewnej nocy odwiedza go ojciec przyjaciółki z dawnych lat z nietypową prośbą. Miałby pomóc mu odszukać córkę. Problem w tym, że dziewczyna opuściła dom rodzinny lata temu, a jej jedyny trop stanowi krążący po sieci film… Film, w którym Natalia gra główną rolę.
Czy Karol odważy się zagłębić w mroczne, skrywane zakamarki Internetu, aby odkryć prawdę? Czy ryzyko, jakie niesie ze sobą ta misja, warte jest odnalezienia dawnej przyjaciółki i naprawienia jej rozbitego życia?
„Wiję się jak robal, próbując wyślizgnąć się spod góry spoconego, nagiego, przepasanego jedynie fartuchem mięsa nade mną. Jestem śliski od krwi. Udaje mi się wyrwać. Przygniecione zostają tylko nogi, które świńska maska obejmuje teraz i zgniata jak imadło. Robię, co mogę, uderzam na oślep tym, co zostało mi z dłoni, w ogóle nie czując, że rozbijam nimi głowę oprawcy. Świńska skóra, którą nosi na twarzy, faluje jak guma przy każdym uderzeniu. Wciskam palce w te dwie czarne otchłanie, którymi na mnie patrzy, licząc na to, że choć trochę poluzuje uścisk i uda mi się wyciągnąć nogi. Ale nie odpuszcza”,
Na białym koniu to niepokojący thriller psychologiczny z elementami gore, który przenosi czytelników w gęstą atmosferę zagrożenia i niepewności, gdzie zacierają się granice moralności, a umysł pogrąża się w nieludzkim szaleństwie..
Wydawnictwo: Initium
Data wydania: 2023-10-25
"Pamiętaj, Karol, po co to robisz - powiedziała spokojnym głosem. - Tu nie chodzi o zemstę czy odwet, ale o wyrównanie. O równowagę. A równowaga to pokój...
Powieść z gatunku tych nieodkładalnych. Dynamiczna, pełna napięcia, zaskakująca. Polecam! Piotr Kościelny Adam Dzierżek stworzył pełen emocji i akcji...
Przeczytane:2024-09-10, Ocena: 6, Przeczytałam,
To jedna z tych książek, gdzie wpierw pojawia się zdziwienie, niepokój, a potem sucha prawda, że nigdy nie mamy wpływu na to, co komu zgotuje los. Oraz kolejną rzeczą o której pomyślałam jest to, że nie ważne ile nasze dzieci będą miały lat i co sobą reprezentowały, my, rodzice, zawsze będziemy skłonni je bronić, choćby nawet przed nimi samymi. Kochamy je tak samo jak miały jeden dzień i teraz, kiedy mają więcej niż dwadzieścia lat. Kochamy je nawet po trzydziestce, czterdziestce i do samej śmierci, bo nic nie zmieni faktu, że to my daliśmy im życie i zawsze będziemy czuli się za nie odpowiedzialni. A przynajmniej większość z nas. Historia, którą tutaj przeczytałam może być uważana przez kogoś za abstrakcję, ale i znajdą się tacy, co dokładnie będą wiedzieli o co chodzi. W końcu każdy z nas jakoś zarabia, tylko jeden rękami, drugi ciałem.
Historia opowiada o wstrząśniętym ojcu, który odkrył, że jego córka zarabia w filmach porno. Początkowo trudno nam domyśleć się, czy ona sam robi to dla zysku, czy padła ofiarą handlu ciałem. Jednak ojciec dziewczyny pewnej nocy zachodzi do jej przyjaciela i prosi go o pomoc. I nawet choćby udawał, że wciąż się zastanawia, czy chce w to zabrnąć, my już wiemy, że zrobi, co będzie mógł, by ją odnaleźć.
Ale ja się w nią wkręciłam, to mówię wam. Przeżywałam jakby chodziło o moje dziecko. Dodatkowo autor zwrócił też uwagę na postronnych ludzi, którzy potrafili oceniać po drobnej chwili, jakby doskonale wiedzieli co komu chodziło po głowie. Dało mi to do zrozumienia, że nie znając dokładnego życia innych, tak naprawdę wszystko możemy zrozumieć opatrznie. To również historia o ludziach, którzy zostali naznaczeni przez los. Poprawki chirurgiczne dużo dają, ale nigdy nie tyle, by nic nie było widoczne. Dodatkowo samo ciało reaguje na bodźce, ból potrafi powrócić na samą myśl o przykrych zdarzeniach. Czasami żyjemy z traumą, nasze ciało jest naszą historią, więc nie powinniśmy się go wstydzić. Oj naprawdę nie spodziewałam się, że znajdę tutaj tyle przesłań oraz mądrości. Wielki szacun za wszystko:-) Ogromnie polecam!