Mniedźwiedź

Co zrobić z wielkim, wrednym niedźwiedziem, który przyszedł nieproszony i nie chce sobie pójść? Dowcipna książka obrazkowa dla dzieci i dorosłych o tym, co nas dręczy i gnębi - i od czego trudno się uwolnić.

,,Zakaz wstępu dla niedźwiedzi"? ,,Niedźwiedziom dziękujemy"? Niestety, to na nic, niedźwiedź po prostu włazi i już. I szybko się okazuje, że wcale nie ma zamiaru odejść. Zwalisty i paskudny, chodzi za człowiekiem krok w krok, a jego przytłaczająca obecność utrudnia wszystkie zajęcia i psuje każdą zabawę.

Na dodatek nic na niego nie działa: ani prośby, ani groźby, ani mądre rady, ani nawet tabletki na niedźwiedzie. Nie da się przed nim uciec i żadnym sposobem nie da się sprawić, żeby zniknął. Czy to znaczy, że zostanie już na zawsze?

"Mniedźwiedź" to zabawna i dająca do myślenia historia o życiu z tym, czego bardzo chcielibyśmy się pozbyć. Książka dla wszystkich - małych i całkiem dużych. Bo przecież każdy z nas ma swojego niedźwiedzia. Prawda?

Informacje dodatkowe o Mniedźwiedź:

Mniedźwiedź - opinie o książce

„Kiedy przychodzi niedźwiedź,

nie ma na to rady...

Przychodzi i już.”

Tak, przychodzi nieproszony i zaczyna zamieniać życie w koszmar. Jest głośny, nieznośny, wredny, złośliwy i okrutnie uciążliwy. Chodzi za nami krok w krok, zawsze wie gdzie idziemy, nawet kiedy my tego nie wiemy. Jest zawsze gdzieś obok, czasem znika, ale tylko na chwilkę.

Odbiera siłę, odwagę i radość.

Przez niego, najprostsze czynności stają się trudne i męczące albo wręcz niemożliwe do wykonania.

Nawet sen nie daje wytchnienia.

Wszystko traci sens...

Taki niedźwiedź może przypałętać się do każdego. Często bez żadnego powodu, a innym razem zaproszą go łzy i smutek.

„Mniedźwiedź” to metaforyczna opowieść o tym co dręczy, czyli o lęku, smutku, a nawet depresji. Niedźwiedź jest symbolem tych trudnych i wyniszczających od środka emocji.

Mamy tutaj niezwykle przejmujące i działające na wyobraźnię ilustracje. Kolorystyka utrzymana w tonacjach czerni, szarości i bieli jeszcze dodatkowo potęguje efekt.

To książka, która w metaforyczny i lekko humorystyczny sposób ukazuje młodszym czytelników, jak może czuć się osoba cierpiąca na stany lękowe, depresję itp.

Pokręcone życie dżdżownicy
Noemi Vola0
Okładka ksiązki - Pokręcone życie dżdżownicy

Oryginalna i pełna humoru książka o życiu... dżdżownicy. Poznajemy jej nawyki żywieniowe i dziwaczne zachowania, podziemny dom i różne odcienie różu...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk