Rozszerzenie serii Młodzi Przyrodnicy, tym razem w odsłonie zdjęciowej! Jesień to trzeci z tomów dotyczących polskiej przyrody podczas kolejnych pór roku. Omówiono w nim mnóstwo przyrodniczych ciekawostek, jakie młody czytelnik ma szansę zobaczyć i znaleźć jesienią.
Dziecko dowie się, jakie kwiaty kwitną jesienią w naturze, a jakie już tylko w ogrodach. Zaobserwuje ptaki, które odlatują na zimę, oraz te, które zostają w Polsce, a nawet przylatują do nas z jeszcze zimniejszych terenów. Dowie się, jak zwierzęta przygotowują się do zimy i gromadzą zapasy. Pozna te, które zapadną w hibernację, i zrozumie różnicę miedzy zimowym snem a odrętwieniem. Przeczyta, które zwierzęta próbują przezimować pod naszym dachem, a które wcale nie zasypiają i jak sobie wtedy radzą. Zajrzy pod jesienną ściółkę w poszukiwaniu owadów oraz do stawu i jeziora. Zrozumie, dlaczego większość roślin jesienią traci liście oraz dlaczego niektóre jednak nie opadają. Nauczy się, jakie strategie stosują rośliny, żeby rozsiać nasiona. Rozpozna liście różnych drzew oraz szyszki. Wybierze się na jesienne wrzosowisko, a także na grzybobranie, na którym oprócz znanych grzybów pozna też fascynujące dziwaki rosnące w polskich lasach. Dowie się, jakie dzikie owoce można zbierać i jakie zdrowe przetwory z nich przygotować, a które są trujące dla ludzi, ale dobre dla zwierząt, więc nie wolno ich niszczyć. Pozna pojęcia: klangor, bociani sejmik, rykowisko, bukowisko i bekowisko, a także rodzaje opadów atmosferycznych i związane z nimi zagrożenia. Przyjrzy się jesiennemu niebu nocą. A cały ten materiał zilustrują piękne zdjęcia polskiej przyrody. Dzięki kodom QR nauczy się rozróżniać głosy różnych zwierząt i rozpozna je podczas spaceru. Wzór dzienniczka obserwatora pozwoli notować obserwacje, słowniczek - zrozumieć trudniejsze pojęcia, a indeks - odnaleźć szybko dane zwierzę czy roślinę.
Książka zawiera też praktyczne wskazówki, np. jak skonstruować deszczomierz, wyhodować własne drzewo, zrobić figurki z kasztanów i żołędzi, kukurydzianą kukiełkę i dyniowe rzeźby.
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2022-09-07
Od dzisiaj mamy oficjalnie jesień, jest to bardzo fajna pora roku ze względu na piękne kolorowe liście, ale jest też wiele innych oznak jesieni, których warto poszukać całą rodziną.
Seria książkowa młodzi przyrodnicy to cudowna pozycja dla wszystkich małych dzieci, które dopiero uczą się rozpoznawać po różnych oznakach, jaką teraz mamy porę roku. W najnowszej książce o jesieni znajdziemy wiele ciekawych zagadnień o tym, jakie dary przynosi nam ta pora roku i chyba każdy z nas, zabiera do domu kasztany, żołędzie oraz kolorowe liście. Mamy też super naukę o tym, jakie ptaki odlatują od nas na zimę, a jakie zostają oraz to, które zwierzęta robią zapasy na zimę i co wtedy zbierają. Również mamy ukazane grzyby co może być naprawdę wartościowe, ponieważ dobrze od małego uczyć dzieci, które grzyby mogą wylądować w naszym koszyku, a których nie wolno zbierać, może dzięki temu zostaną kiedyś wspaniałymi grzybiarzami.
Cała książka to nauka o zwierzętach, roślinach oraz o pogodzie, mamy tutaj świetnie wszystko wyjaśnione łatwym i prostym językiem, ciekawostek jest tyle, że każdy czytelnik dowie się czegoś, co go zaskoczy, a na pewno nauczy się ciekawych nazw ptaków czy roślin. Najbardziej podoba mi się tutaj grafika, jest przepiękna i jest jej naprawdę dużo, są to bardzo ciekawe zdjęcia, ponieważ nie każdy jest w stanie zobaczyć dane zwierzęta na żywo. Dodatkowo dzięki kodom QR możemy posłuchać zwierząt z książki i potem nasłuchiwać takich samych odgłosów na spacerze.
Całą rodziną zachwycamy się tą serią i to dzięki niej łatwiej wytłumaczyć mi Zuzi to wszystko, co nas otacza, nie mogę się doczekać, aż będziemy mieć wszystkie części i wtedy będziemy mogli na raz zobaczyć, jak zmienia się świat wokół nas podczas poszczególnych pół roku.
"Młodzi Przyrodnicy. Jesień w świecie przyrody" to kolejna, już trzecia, odsłona cudownej serii dla młodych czytelników. W tym tomie zainteresowani dowiedzą się, jakie zwierzęta zostają w kraju na zimę, a które nas opuszczają, jak się przygotowują do zimy, dlaczego liście spadają z drzew oraz poznajemy gatunki roślin i zwierząt. Nie brakuje między innymi wzmianki na temat grzybów, także tych "dziwnych", co można zbierać, jaka panuje pogoda.
Wartościowej treści towarzyszą piękne ilustracje, które pomagają w odbiorze zagadnień tu poruszanych. Cieszą dziecięce, ale także dorosłe oko. W dodatku mali czytelnicy chętnie zadają pytania, omawiają wygląd oraz zachowania zwierząt czy roślin, co prowadzi do ciekawych dyskusji.
Książka liczy sto stron, ilość treści jest odpowiednia, a wspomnianych ilustracji jest mnóstwo. Myślę, że każde dziecko chciałoby posiadać taki przewodnik po jesieni, ale i innych porach roku Bardzo zachęcamy do przeczytania!
Współpraca: Wydawnictwo Wilga
Za oknami już od pewnego czasu widać jesień. Co raz krótsze dni, więcej kolorów na drzewach, inny zapach powietrza. Jesień jest jedną z moich ulubionych pór roku, właśnie za te kolory. Za ciepłe swetry, za niskie słońce, które sprzyja robieniu dobrych zdjęć na górskich szlakach. A co dzieje się w świecie przyrody? Jak się okazuje bardzo wiele. Zwierzęta zarówno te małe jak i duże, przygotowują się do zimy, dojrzewają owoce i rozsiewają się nasiona. Ptaki odlatują do ciepłych krajów. Liście drzew i krzewów zmieniają swój kolor i zaczynają opadać.
Jesień to inaczej babie lato albo polecie, w którym dzieje się bardzo wiele. Możemy tego dowiedzieć się z pięknie wydanej serii ,,Mali Przyrodnicy". Kolejna jej część poświęcona jest właśnie obecnej porze roku. Książka podpowie nam na co zwrócić uwagę podczas spacerów po lesie czy po polach. Jak rozpoznać gatunki zwierząt, roślin czy grzybów. Pomogą w tym liczne, piękne wykonane ilustracje oraz kody QR. Dzięki kodą możemy posłuchać głosów zwierząt, np. jelenia czy szpaka. Książka podpowie również co możemy zbierać a czego nie na naszych spacerach. Na pewno można kasztany i żołędzie i wykonać z nich przepiękne dekoracje.
Poznamy jesienne kwiaty, dowiemy się, które ptaki odlatują w ciepłe miejsca a które zostają z nami. Poznamy różne owoce, zarówno te jadalne jak i nie. Dowiemy się jak zwierzęta i owady przygotowują się na zimie. Nauczymy się rozpoznawać niektóre grzyby i gatunki liści i drzew oraz dowiemy się dlaczego w ogóle drzewa gubią liście, a niektóre nie.
Książeczka jest już trzecią częścią serii ,,Mali Przyrodnicy" i jest świetnym narzędziem do tego by bliżej poznać otaczający nas świat i procesy jakie w nim zachodzą wraz ze zmianą pory roku. Na końcu książki znajduje się słowniczek, który wyjaśnia trudniejsze słowa i ,,Dzienniczek obserwatora".
Jeśli Wasze dzieci kochają spacery i szukanie jesiennych skarbów to ta książka jest idealna dla nich. Rozwija wyobraźnie i słownictwo. Warto ją zabrać ze sobą na wycieczkę lub spacer i podpatrywać naturę. Polecam!
Dziś pierwszy dzień jesieni?. Kto się cieszy? ???
Z tej okazji chcę Wam powiedzieć o książce, która idealnie nam wytłumaczy co i dlaczego dzieje się w przyrodzie tym okresie przedzimowym.
Dowiemy się jak zwierzęta przygotowują się na zimę. Jak możemy im w tym pomóc?Jak robią to rośliny i dlaczego gubią liście. Od czego zależy ich zmiana koloru. Dlaczego niektóre są brązowe, inne żółte a jeszcze inne czerwone. Co my możemy z tych liści zrobić i komu się przysłużyć.
Dowiemy się jak zbadać deszcz, jak uchronić się przed jesiennym przygnębieniem i jak chronić w tym okresie swoje zdrowie.
Prócz pięknych zdjęć i dużej dawki wiedzy możemy też tej książki posłuchać dzięki kodom QR. Zapewniam, że to wyjątkowe uczucie móc wsłuchać się w przyrodę tym bardziej, że pogoda może już nie zachęcać do spacerów. A dzięki kodom nie trzeba wychodzić z domu. No chyba, że po kasztany, żołędzie czy liście kukurydzy by zmajsterkować ludziki. W środku są nawet wskazówki jak je zrobić.
Książka idealna dla każdego. Zarówno tego małego jak i dużego i ja bardzo gorąco polecam.
Za co lubicie jesień? Ale tak szczerze bo od dawna frapuje mnie to pytanie.
Cześć z was, która dobrze mnie zna wie, że z nadejściem jesieni mogłabym zapadać w sen zimowy niczym malutki niedźwiadek.
Więc z czystym sumieniem przyznaję, że należę do grona osób, które wręcz nie lubią tej pory roku jak i nadchodzącej zimy w przeciwieństwie do moich dziewczyn ?
Zatem, aby umilić Wam troszkę jesienną aurę zapraszam was na recenzję wspaniałej serii dla dzieci. Nawet ja po przeczytaniu całości zmieniłam troszkę do niej nastawienie?
~"JESIEŃ W ŚWIECIE PRZYRODY" Patrycji Zarawskiej to rozszerzona o przepiękne zdjęcia, trzecia część Serii Młodzi Przyrodnicy, która skupia się na omówieniu przyrodniczych ciekawostek, związanych z Jesienią w naszym polskim kraju.
~ Młody czytelnik dzięki prezentowanemu opracowaniu, wzbogaconemu o bardzo wyraziste zdjęcia oraz ciekawą, pouczającą ale nie nudna ilość tekstu, dowie się :
- jak przygotować się na jesienną wyprawę oraz grzybobranie
- które ptaki zostają z nami, a które odlatują do ciepłych krajów
- jak zwierzęta przygotowują się na zimę, które zapadają w hibernację i jak gromadzą zapasy,
- jakie kwiaty kwitną jesienią i dlaczego rośliny tracą liście,
- jakie grzyby są jadalne, a które trujące
- jak rozróżniać opady atmosferyczne i związane z nimi zagrożenia,
- które dzikie owoce można śmiało zbierać, a które są trujące dla ludzi,
- jak wygoda jesienne niebo.
Oprócz wielu użytecznych informacji, ciekawostek oraz kodów QR, które pomogą wysłuchać głosów różnych zwierząt, pozna kilka praktycznych wskazówek: jak wykonać kasztanowe ludziki, kukurydziane kukiełki, dyniowe rzeźby, jak zbudować deszczomierz czy nawet wyhodować własne drzewo.
~ Jak dla mnie jest to idealna kompendium wiedzy na długie szaro-bure jesienne wieczory, które umili czas naszym milusińskim jak i nam rodzicom.
Wraz z dziewczynami polecamy dalej!
Jest to pozycja, która powinna znaleźć się w każdej biblioteczce małego czytelnika.
Seria przybliża dzieciom świat przyrody, przedstawia fascynujące fakty z życia zwierząt i roślin. Poruszono w niej różnorodne tematy przyrodnicze, opisano...
Książeczka „Sami czytamy. Na ratunek” to zabawne opowiadania o trzech chłopcach: Julku, Maćku i Kubie.Poznaj ich ciekawe przygody i dowiedz...
Przeczytane:2022-10-03, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2022 roku, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2022,
Jesień to jedna z tych pór roku, która potrafi być piękna, złota albo zimna, deszczowa. Jednak niezależnie od tego, jaka jest za oknem, warto poznać ją bliżej, a w tym pomoże nam nowość Wydawnictwa Wilga.
Dowiemy się m.in. jakie kwiaty są typowe dla jesieni, które ptaki odlatują, jak wyglądają przygotowania do zimy różnych gatunków zwierząt i wiele więcej. Moim zdaniem książka jest bogata w treść, a wszelkie informacje napisane w sposób zrozumiały dla dziecka.
Wspaniałym pomysłem jest kody QR, dzięki któremu można posłuchać odgłosów zwierząt.
Tekst w książce jest ciekawy oraz zrozumiały dla dziecka, a jednocześnie nie ma go zbyt dużo. Moim zdaniem jest to spora zaleta dla dziecka.
Wizualnie nas książka zachwyciła. Znajdziemy w niej duże, realistyczne i wspaniałe ilustracje, które przyciągają wzrok i zachęcają do poznania treści.
„Młodzi przyrodnicy. Jesień w świecie przyrody.” to kolejna książka z serii Młodzi przyrodnicy, jaką mamy przyjemności recenzować. Nas zdecydowanie zachwyciła. Uważamy, że jest ciekawa, bawi i uczy, a do tego pięknie wydana. Z wielką przyjemnością polecam.
Recenzja pojawiła się również na moim blogu - Mama, żona - KOBIETA