Mistyczki. Historie kobiet wybranych

Wanda Boniszewska – stygmatyczka, na własnym ciele przeżywała mękę Chrystusa. W sowieckim łagrze poznała piekło. Kaci pod jej wpływem nawracali się.

Alicja Lenczewska – nauczycielka, nawróciła się jako pięćdziesięciolatka. Przez ponad 20 lat prowadziła z Jezusem dialogi, które zapisała.

Wanda Malczewska – ciotka malarza Jacka Malczewskiego, społecznica – uczyła wiejskie dzieci, otwierała szpitale, pomagała powstańcom styczniowym. Widziała drogę krzyżową i śmierć Chrystusa. Zapowiedziała odzyskanie przez Polskę niepodległości i jej dalszą przyszłość.

Maria Franciszka Kozłowska – miała objawienia, które doprowadziły do schizmy. Założycielka Kościoła mariawitów. Watykan obłożył ją klątwą.

Ewa K. Czaczkowska opisuje zadziwiające historie czterech polskich mistyczek.

Niezwykłych kobiet, które nie mieściły się w schematach , często szokowały swoje otoczenie. Spotykały się z niedowierzaniem, podejrzeniami i odrzuceniem. Czy wszystkie umiały rozeznać, co chce powiedzieć im Bóg, i być temu wierne?

Informacje dodatkowe o Mistyczki. Historie kobiet wybranych:

Przeczytane:2020-08-18, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 52 książki - 2020,
Siostra Faustyna. Biografia świętej
Ewa K. Czaczkowska0
Okładka ksiązki - Siostra Faustyna. Biografia świętej

Oskarżano ją o histerię i fantazjowanie. Długo nikt nie wierzył, że ta prosta, niewykształcona dziewczyna została wybrana przez Jezusa na sekretarkę Bożego...

Kardynał Wyszyński. Biografia
Ewa K. Czaczkowska0
Okładka ksiązki - Kardynał Wyszyński. Biografia

Urząd Prymasa sprawował w najtrudniejszym dla Polski czasie – czasie represji, walki z religią i Kościołem. Mimo to nauczył Polaków mądrej...

Kyle
T.M. Piro