Miraż

,,Jedna z najodważniejszych powieści inspirowanych tragicznymi zamachami z 11 września"

The Seattle Times

9.11.2001. Fanatyczni chrześcijańscy fundamentaliści z Ameryki Północnej porywają cztery samoloty. Dwa z nich uderzają w bliźniacze wieże w Bagdadzie, który należy do największych miast Zjednoczonych Państw Arabskich, światowego supermocarstwa. W odwecie arabskie władze, wspierane przez perskich i izraelskich sojuszników, ogłaszają wojnę z terroryzmem. Siły koalicji rozpoczynają inwazję na Amerykę i po odniesieniu zwycięstwa wyznaczają Zieloną Strefę w Waszyngtonie.

2009. Mustafa al-Baghdadi, agent Arabskich Służb Bezpieczeństwa Narodowego, przesłuchuje amerykańskiego zamachowca samobójcę. Więzień utrzymuje, że cały świat jest tylko mirażem - że w rzeczywistości to Ameryka jest supermocarstwem i nie istnieje żaden związek arabskich państw. Inni schwytani terroryści również wygłaszają podobne opinie i niebawem okazuje się, że zagadką mirażu interesuje się wiele wpływowych osób, między innymi gangster Saddam Husajn i bohater wojenny, senator Osama bin Laden...

Prowokująca i błyskotliwa alternatywna wizja historii, porównywana do najwybitniejszych powieści Philipa Rotha, Philipa K. Dicka i Michaela Chabona.

Kultowy pisarz Matt Ruff jest autorem powieści  Set His Mouse in Order ( nagroda Jamesa Tiptree, Jr. w 2003 r.) Głupiec na wzgórzu, Ścieki, gaz i prąd oraz Złe Małpy (REBIS 2009 - nagroda Washington State Book Award w 2008 r.). Mieszka z żonąw Seattle.

,,Totalnie zwala z nóg - w dobrym tego słowa znaczeniu (...) Ruff z zapałem wywraca do góry nogami historię świata, prowokująco ją komentując"

Booklist

,,Podobnie jak w Spisku przeciwko Ameryce Rotha założenie leżące u podstaw tej alternatywnej historii jest ekscytujące"

The New York Post

,,Mieszanka niczym z gabinetu luster w wesołym miasteczku, w której H.G.Wells i Graham Greene zderzają się z Opowieściami z tysiąca i jednej nocy oraz Matrixem (...) Ruff oszałamia i zadziwia czytelnika swoją pełną fantastyki i fantastyczną opowieścią"

BookPage

Miraż - opinie o książce

Avatar użytkownika - kjakksiazka
kjakksiazka
Przeczytane:2019-03-10,

‘Miraż’ Matta Ruffa to jedna z wielu powieści, które powstały na zgliszczach wydarzeń z 11 września 2001 roku.  Relacje z tamtego pamiętnego dnia uświadomiły ludzi oraz głowy państwa, że nikt nie jest bezpieczny, a źle podjęte decyzje, mogą doprowadzić do katastrofy.

'Miraż' to powieść całkowicie odmienna, zaskakująca. Ciąg wydarzeń jest ukazany w bardzo szokujący sposób. Mamy do czynienia z zamachem,  nie na Amerykę, a na bliźniacze wieże w Bagdadzie.  Najbardziej zadziwiający jest fakt, że terrorystami nie są muzułmanie, a fanatyczni chrześcijanie. I co powiecie na taki obrót spraw?

Fabuła zasługuje na pochwałę z kilku powodów. Przede wszystkim ukazany jest świat w momencie, kiedy to islam dominuje na naszej kuli ziemskiej, a kraje wchodu stają się najsilniejsze. Realizm zaistniałego stanu rzeczy jest tak przejmujący, że momentami można uwierzyć  w zapodaną nam fikcje literacką.  Kwestia terroryzmu została ujęta w całkowicie inny sposób. To Zjednoczone Państwa Arabskie są cywilizowane i opanowane, nie prowokujące do ataków, natomiast Ameryka jest tą demoniczną stroną w sporze. Osobiście nie spodziewałam się takiego obrotu spraw.  Szokujące, przyprawiające o zawrót głowy obroty sytuacji doprowadziły mnie do stwierdzenia, iż warto było poświęcić pozycji kilka wieczorów. Akcja szybka, a sylwetki bohaterów idealnie wykreowane. Najbardziej ucieszył mnie fakt, iż mogłam dowiedzieć się wielu ciekawych informacji pochodzących z kultury arabskiej.

‘Miraż’ to tytuł, który warto zapamiętać. Przede wszystkim dla fanów dobrego thrillera oraz czytelników zainteresowanych muzułmańskim światem. To do Was należy wybór, czy będziecie chcieli przeżyć przygodę w lustrzanym odbiciu historycznych wydarzeń.

kjaksiazka.blogspot.com

Kraina Lovecrafta
Matt Ruff0
Okładka ksiązki - Kraina Lovecrafta

,,Kraina Lovecrafta" to jazda bez trzymanki przez rasistowskie Stany Zjednoczone lat pięćdziesiątych. Na podstawie książki powstał serial HBO twórców...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;