Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: b.d
Książka pt. "Milczenie" ma blisko 14 lat. Jednak na serwisie Lubimy czytać ma ona tylko 344 oceny oraz 44 opinie. Zdecydowanie za mało na tak ważną książkę.
"Milczenie" opowiada losy blisko 14-letniej Malwiny, która po śmierci babci otrzymuje zadanie opieki nad dziadkiem. Ma ona dostarczać mu posiłki oraz dotrzymywać mu towarzystwa. Jednak dziadek Malwiny zupełnie inaczej rozumie pomoc dziewczyny. Niestety mężczyzna nie ma dobrych zamiarów wobec wnuczki, a na domiar złego manipuluje nią.
Akcja tej książki to zasadniczo dwa tygodnie z życia Malwiny, w czasie których opisuje ona wizyty u dziadka, o relacje z innymi członkami rodziny, odwiedzanie starej willi, w której spotyka się z chłopakiem, którego nazywa Wariat. Jednak w książce pokazywane są liczne retrospekcje do poprzednich wakacji oraz do latach wcześniejszych. Dzięki temu poznajemy Malwinę, jej relację z jej najlepszą przyjaciółką Lizzy, a także relacje z chłopcami z osiedla (w tym z Wariatem).
W "Milczeniu" temat molestowania nie jest pierwszoplanowy, jednak jest on w tej książce bardzo ważny. Oprócz tego autorka dużo uwagi poświęciła przyjaźni, rodzącej się miłości oraz trudnym relacjom rodzinnym, ponieważ ta woli chować głowę w piasek niż stanąć po stronie Malwiny. Jak pisałem na wstępie, szkoda że ta książka jest tak mało znana, a powinna mieć o wiele więcej odbiorców. Mam nadzieję, że sięgnięcie po ten tytuł. Naprawdę warto.
Na przeczytanie 210 stron potrzebowałem czterech dni oraz pięciu posiedzeń. Wynik ten plasuje "Milczenie" na 117 miejscu wśród 254 książek Przeczytanych Na Tronie.
Przeczytane:2013-04-02, Ocena: 6, Przeczytałam,