Mick. Szalone życie i geniusz Jaggera

Jak się okazuje, Mick jest nimi wszystkimi naraz – a także kimś więcej. Niemal wszystkie biogramy są zgodne: Jagger to żywioł, całkowity oryginał i niezaprzeczalnie jedna z najważniejszych postaci popkultury. Pewny siebie, arogancki, czasami tajemniczy, ale zawsze hipnotyzujący, pół wieku temu złapał nas za gardło i – w przeciwieństwie do wielu swoich utalentowanych rówieśników – nigdy nie puścił.

Przez kilkadziesiąt lat Mick zazdrośnie strzegł swoich, nieraz szokujących, tajemnic. Teraz, z okazji 50. rocznicy istnienia Rolling Stonesów, Christopher Andersen, dziennikarz i autor bestsellerów, zdziera maskę najbardziej wielowymiarowej i enigmatycznej ikonie rocka w niczego nie przemilczającej biografii, niemal równie głośnej, jak sam Jagger.

Informacje dodatkowe o Mick. Szalone życie i geniusz Jaggera:

Mick. Szalone życie i geniusz Jaggera - opinie o książce

Avatar użytkownika - han
han
Przeczytane:2013-01-11, Ocena: 4, Przeczytałam, 26 książek 2013, Mam,
Już sama okładka wskazuje na to, że będzie dość komercyjnie: „Szalone życie”, „niewiarygodne wyczyny seksualne”, „skandaliczna prawda” – tego typu zwroty kojarzą mi się z nastawieniem wydawnictwa na jak największą sprzedaż książki i wzbudzenie sensacji. Jakby nie dość wystarczającą sensacją było to, że The Rolling Stones obchodzą właśnie 50-lecie swojej działalności artystycznej. Ale nie czepiajmy się szczegółów, liczy się treść. I tutaj chronologicznie wszystko jest jak należy, poznajemy dzieciństwo Micka, początki kariery, samą karierę, ale najwięcej miejsca zajmują w książce właśnie owe „niewiarygodne wyczyny seksualne”. Nie mogę winić autora, że właśnie seksu jest w tym wszystkim najwięcej – biegu życia Jaggera nie zmienimy. Wolałabym jednak, żeby wszystkie zagadnienia były wypośrodkowane – przecież tak samo wiele Andersen mógłby napisać o muzyce Stonesów, inspiracjach, procesie twórczym. Nie mówię, że brakuje tych informacji, ale jest ich według mnie za mało. Poznajemy Micka, seksualnego stwora z talentem do tańczenia, śpiewania i komponowania, a nie na odwrót: Micka – artystę, który przy okazji jest seksoholikiem. Przynajmniej takie są moje odczucia.
Avatar użytkownika - NicoMinoru
NicoMinoru