Kompendium wiedzy o menopauzie i jej konsekwencjach dla zdrowia dojrzałych kobiet - z perspektywy dietetyczki.

Jesteś po czterdziestce? Zdarzają ci się uderzenia gorąca i nocne poty?Miewasz wahania nastroju i nie możesz spać? Zaczynasz przybierać na wadze, chociaż niczego nie zmieniłaś w swoim stylu odżywiania? A może czujesz się ciągle zmęczona, trudno ci się skupić i zapominasz słów? Albo masz inne niż dotychczas niepokojące objawy?

W książce Anny Kopańczyk znajdziesz wiele wskazówek i odpowiedzi na nurtujące cię pytania dotyczące menopauzy.

Z poradnika dowiesz się m.in.:

- jakie mogą być objawy menopauzy i sposoby ich łagodzenia,

- jak można się do niej przygotować,

- co jest bardziej skuteczne - hormonalna terapia menopauzalna czy preparaty roślinne,

- czy da się uniknąć menopauzalnej oponki,

- jaki sposób odżywiania najlepiej wspiera kobiece zdrowie w czasie menopauzy,

- jak dbać o zdrowie po czterdziestce i zapobiegać m.in. chorobom serca, demencji i osteoporozie,

- dlaczego ważne jest, aby zmiany w diecie i stylu życia wprowadzić na długo, zanim przyjdzie menopauza.

Autorka wskazuje wiele sposobów dbania o siebie, tak aby przez ten naturalny okres przejść z pozytywnym nastawieniem, bez strachu i wstydu, za to z pełnym zrozumieniem całego procesu zmian hormonalnych.

Anna Kopańczyk - dietetyczka specjalizująca się w zdrowiu kobiet dojrzałych, dietetycznie wspiera kobiety w dostrojeniu stylu życia do menopauzy. Przekonuje, że narracja wokół procesu menopauzalnego powinna wyjść daleko poza uderzenia gorąca i przybieranie na wadze. Edukuje w zakresie wpływu zmian hormonalnych w menopauzie na dobrostan kobiet i zdrową długowieczność.

Ukończyła z wyróżnieniem magisterskie studia na Wydziale ,,Food, Nutrition and Health" na University College Dublin. Członkini International Menopause Society. Wiedzę o menopauzie propaguje na Instagramie @dietapo40.menopauza oraz na swoim blogu www.dietapo40.pl.

Informacje dodatkowe o Menopauza. Instrukcja obsługi. Jak się przygotować do transformacji menopauzalnej, aby zachować zdrowie, figurę i energię:

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2024-09-25
Kategoria: Medycyna i zdrowie

Tagi: Rodzina i zdrowie

Kup książkę Menopauza. Instrukcja obsługi. Jak się przygotować do transformacji menopauzalnej, aby zachować zdrowie, figurę i energię

Menopauza. Instrukcja obsługi. Jak się przygotować do transformacji menopauzalnej, aby zachować zdrowie, figurę i energię - opinie o książce

Nie tak dawno, bo rok temu, miałam okazję czytać i podzielić się kilkoma spostrzeżeniami o książce/poradniku Menopauzing czyli nowy początek. Jak zdrowo i z energią wejść w kolejny etap swojego życia, napisanej przez Davinę McCall i dr Naomi Potter. Dzisiaj wracam do tego tematu z kolejną książką, tym razem napisanej na ,,naszym podwórku". A skoro temat menopauzy pojawia się tak często znaczyć może tylko tyle, że jest niezmiernie potrzebny i niestety wciąż za mało (sic!) o samym ,,procesie" wiemy, a przecież w końcu każdą z nas to czeka.

Zbyt często podchodzimy do menopauzy, jak do jakiegoś dramatu. I nadal, choć na całe szczęście coraz rzadziej, menopauza stanowi temat tabu. Nie rozumiem tego, bo nie ma w tym nic, absolutnie nic wstydliwego. I poradniki tego typu nas uświadamiają. Oczywiście nie jest inaczej w przypadku Menopauzy Anny Kopańczyk, która krok po kroku oswaja nas z tym problemem (tak, problemem - bo dla większości kobiet przekwitanie równa się końcu kobiecości, końcu życiu intymnemu i końcu... w ogóle).

Bardzo pięknie Kopańczyk napisała we wstępie: W menopauzie polubiłam właśnie ,,pauzę". Wiele kobiet odbiera tę ,,pauzę" negatywnie, jak niefortunne zatrzymanie, utkwienie w miejscu. (...) To czas, w którym organizm wysyła sygnały, że wreszcie warto pomyśleć o SOBIE. (...) Może być końcem lub kolejnym etapem, przerwą w podróży, bo przecież w ,,pauzie" jest obietnica dalszego ciągu. Zacznijmy sięgać po mądre książki, które nie zrobią z nas ofiar, ani niepełnowartościowych kobiet. Menopauza nie oznacza końca świata. Menopauza jest nowym początkiem.

Czytając obie publikacje mam porównanie. Menopauzing był napisany bardziej ,,naukowo", Menopauza Anny Kopańczyk, choć nie brak w niej typowych dla tego ,,zjawiska" terminów, bardziej skupia się na dbaniu o zdrowie, terapiach, dietach. I w sumie nie powinno to nikogo dziwić, bo autorką tego poradnika jest dietetyczka, która stworzyła dietę dla kobiet dojrzałych.

Gdybym miała wybierać między tymi dwiema, to zdecydowanie wybór mój padłby na Menopauzę. Instrukcję obsługi. Książka wydaje mi się pełniejsza, ponieważ opisuje dokładnie sam proces menopauzalny i trudności z nim związane, z którymi większość kobiet musi się borykać. Ale Kopańczyk podpowiada nam jak sobie radzić z niechcianymi i uciążliwymi problemami menopauzalnymi. Dodatkowo, czego było za mało w poprzedniej publikacji, w tej mamy sporo o wszelkich badaniach, które powinnyśmy wykonywać, czy jak często kontrolować poziomy np.: cukru we krwi; suplementacje; wspomniane już wcześniej przeze mnie diety, które w tym okresie mogą okazać się prawdziwym zbawieniem (coś o tym wiem, bo sama jestem w tym wieku i powiem więcej - nie wstydzę się o tym mówić!). A propos diet - zaznaczam, że nie są bardzo restrykcyjne. To mądre propozycje, pełne zdrowych warzyw, owoców, witamin, minerałów.

Autorka nie omija żadnego tematu. Każdy problem, od uderzeń gorąca, przez oponkę brzuszną, po wypadające włosy został omówiony i przyznaję, że z rad Pani Ani z pewnością skorzystam, a i maleńką rewolucję w kuchni być może przeprowadzę.

Zdaję sobie sprawę, że większość z Was pomyśli teraz ,,Ale ja? Mnie to nie dotyczy?" Tak, wiem. Może nie w tej chwili, nie w tym momencie, ale za kilka lat... Nie uciekniemy od tego. Menopauza czeka każdą z nas, wcześniej czy później. Porozmawiajcie z mamami, z ciotkami, babciami. Sprawdźcie jak to było, gdy się o tym nie mówiło i nie pisało, a wiedzę brało się praktycznie znikąd. Teraz jest lepiej, więc należy to dobrodziejstwo wykorzystać i skoro i tak do tego dojdzie, to się przygotować, na razie mentalnie - bo to też jest niezmiernie ważne.

Menopauzę. Instrukcję obsługi z pełnym przekonaniem polecam każdej kobiecie, by się przygotowała i każdemu mężczyźnie, by zrozumiał.

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk