Marvel. Absolutnie wszystko, co musisz wiedzieć

„Kiedy świat wypełniają mutacyjne mgły i portale do dziwnych rzeczywistości, sprawy przybierają dość niespodziewany obrót... Poznajmy najbardziej osobliwych mieszkańców wszechświata: od gromowładnego płaza po kosmiczną kaczkę superbohatera!” Książka Marvel. Absolutnie wszystko, co musisz wiedzieć to kopalnia wiedzy o postaciach zaludniających uniwersum Marvela, prawdziwy must have każdego fana w 2018 roku. Znajdziesz tu znane z filmowego uniwersum postacie takie, jak: Iron-Man, Thor, Czarna Wdowa, Hulk, Kapitan Ameryka, Spider-Man i mnóstwo ciekawostek na ich temat – poznasz ich mocne strony i słabości, przyjaciół i wrogów, najbardziej spektakularne przemiany. Jakby tego było mało, poznasz wielu innych bohaterów Marvela, którzy niebawem zawitają na ekrany kin, jak np.: Czarna Pantera, Thanos, Venom, Ant-Man, X-Men. A jeśli dalej Ci mało to wiedz, że dzięki książce Marvel. Absolutnie wszystko, co musisz wiedzieć poznasz nawet takich bohaterów, o których prawdopodobnie w życiu nie słyszałeś!
Chcesz poczytać o wszystkich atutach Spider-Woman? Jesteś ciekaw, dlaczego Steve Rogers przestał być Kapitanem Ameryką? Chciałbyś zaskoczyć znajomych robiąc dramatyczne wejście Kaczora Howarda, ale nie wiesz jak się do tego zabrać? Kusi cię, by móc wyrecytować w środku nocy największych wrogów Spider-Szynki, ale nie masz odpowiedniego źródła wiedzy? Sięgnij koniecznie po książkę Marvel. Absolutnie wszystko, co musisz wiedzieć.
Ten unikalny przewodnik poprowadzi cię po najodleglejszych zakątkach multiwersum Marvela. Zdobędziesz wiedzę, a może nawet supermoce, którymi będziesz mógł zabłysnąć w towarzystwie. Co więcej, po lekturze tej książki będziesz sypał powiedzonkami ulubionych bohaterów jak z rękawa. Nie daj się dłużej namawiać i sięgnij po to zacne wydawnictwo! Chyba nie chcesz, by Hulkowi zrobiło się przykro?

Informacje dodatkowe o Marvel. Absolutnie wszystko, co musisz wiedzieć:

Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2018-02-15
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: Marvel Absolutely Everything You Need to Know
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Oskar Rogowski

Kup książkę Marvel. Absolutnie wszystko, co musisz wiedzieć

Marvel. Absolutnie wszystko, co musisz wiedzieć - opinie o książce

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2019-03-10,

WSZYSTKO, CO CHCIELIBYŚCIE WIEDZIEĆ O MARVELU, ALE NIE WIEDZIELIŚCIE, ŻE CHCECIE ZAPYTAĆ

To nie jest książka o historii Marvela. To nie jest także książka, która stanowiłaby streszczenie najważniejszych wydarzeń w dziejach całego uniwersum, ukazując nam losy poszczególnych bohaterów na ich tle. Z czym zatem mamy tu do czynienia? Z bogato ilustrowanym zbiorem ciekawostek z komiksów tego wydawnictwa, przybliżającym nam fakty, o których często nawet najwięksi miłośnicy graficznych opowieści nie mieli najmniejszego pojęcia.

Przyjrzyjmy się nieco zawartości albumu, bo właśnie z albumem, mamy tu do czynienia – pięknie zresztą wydanym. Całość podzielona została na pięć rozdziałów: Postacie, Drużyny, Lokacje, Nauka i magia oraz Kluczowe wydarzenia, omawiających właściwie wszystkie aspekty uniwersum Marvela. Przeczytacie zatem ciekawostki na temat najważniejszych superbohaterów i superzłoczyńców, poznacie klasyczne starcia między nimi, traficie do Asgardu, odwiedzicie odmęty kosmosu, poznacie znaczenie magicznych artefaktów i bohaterów, którzy są zrobotyzowani, bądź też w całości roboty stanowiących, a wreszcie przeczytacie o wojnach, eventach i alternatywnych światach.

Całość recenzji na moim blogu: http://ksiazkarniablog.blogspot.com/2018/02/marvel-absolutnie-wszystko-co-musisz.html

Czy lubicie Marvela? A ciekawostki? Jeśli tak, to "Marvel. Absolutnie wszystko, co musisz wiedzieć" jest dla Ciebie!
Ta pozycja dość długo mnie kusiła. Zachęca już sama twarda, tłoczona okładka z Hulkiem. To nie on, a cena długo skutecznie mnie odstraszała, bo dla mnie 100 zł na jedną książkę to trochę dużo. Jednak wtedy przyszły święta (całe na biało) i dostałam ją w prezencie. A co znalazłam w środku?
Ciekawostki. Bardzo, bardzo dużo ciekawostek, faktów i wydarzeń o praktycznie wszystkim. Co nie które znałam, co niektóre były dla mnie zaskoczeniem. Jeszcze inne budziły u mnie przeróżne reacje, od śmiechu przez obrzydzenie po zawroty głowy. Żeby jednak nie powodować zbyt często tych zawrotów głowy i łatwiej przyswajać te informacje, to zostały one podzielone na pięć rozdziałów: Postacie, Drużyny, Lokacje, Nauka i magia oraz Kluczowe wydarzenia. W każdym z nich spotkacie (jak wskazuje tytuł ostatniego tytułu) najważniejsze z nich. A jest ich dużo, więc jest o czym czytać. Spotykamy znanych z filmów bohaterów, poznajemy nowych, wpadniemy w pułapki złoczyńców, zwiedzimy najdziwniejsze miejsca, przeżyjemy niezwykłe zdarzenia... W skrócie - jest tu absolutnie wszystko, co chcecie wiedzieć!
Jest też co w tej książce oglądać, bo w środku znajdują się liczne kolorowe ilustracje. Moim zdaniem oddaje to idealnie komiksowy klimat. W końcu Marvel to wydawnictwo komiksowe, a czym są komiksy bez rysunków. Są one starannie dobrane do tekstu (a może tekst jest dobrany do ilustracji?).
To wszystko mnie zachwyciło. Jestem pod wrażeniem dopracowania i wydania książki. I może nie jestem ekspertem od tego wydawnictwa komiksowego, ale z pewnością wiem o wykreowanym przez niego świecie dużo więcej. Must have nie tylko dla tych młodszych fanów Marvela.

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;