Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata. Przepisy wegetariańskie

Ocena: 5 (1 głosów)

Dookoła świata można podróżować nie wychodząc z kuchni!

Piotr Ibrahim Kalwas od lat podróżuje, próbuje lokalnych dań i gromadzi przepisy. Efektem tych wojaży jest książka kucharska i opowieść o jedzeniu zarazem. W Marhabie łączą się fascynacja kuchniami świata, pasja do gotowania i wymyślania potraw, a także historie kulinarne z bliskich i dalekich krajów oraz nostalgiczne wspomnienia smaków dzieciństwa.

Kalwas uwielbia uliczne jadłodajnie, spotkania przy stole i jedzenie z jednej misy z poznanymi w drodze ludźmi. W książce dzieli się pomysłami na egzotyczne śniadania, aromatyczne pasty, pachnące Orientem curry, gęste karaibskie zupy, bliskowschodnie słodkości. Podaje przepisy napikantne racuchy bara rodem z ulicznych barów Surinamu, muhamarrę - syryjską pastę z papryki i orzechów, senegalską potrawkę thieboudienne czy kalrotstappe, brukiew po norwesku. Prezentuje kuchnie swych przybranych ojczyzn - zupę egipskich Żydów, szorba sabanih, czy maltańską tartę z dynią z wyspy Gozo. Śmiało puszcza też wodze fantazji i eksperymentuje z połączeniami smaków i kulinarnych światów, proponując focaccię z hinduskim sosem z Mumbaju, quesadillas z mango zamiast sera, orientalną Kartoffelsalat. Jeśli pierogi, to z jarmużem i tofu, a jeśli swojskie mielone, to w wersji roślinnej. Swoje kulinarne podróże Piotr Ibrahim Kalwas odbywa bowiem tyleż w przestrzeni, co w wyobraźni, przekraczając nie tylko granice krajów, ale i kulinarnych przyzwyczajeń.

Marhaba! Powitaj w swojej kuchni cały świat!

Informacje dodatkowe o Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata. Przepisy wegetariańskie:

Wydawnictwo: Wielka Litera
Data wydania: 2022-08-24
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788380327641
Liczba stron: 320

więcej

Kup książkę Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata. Przepisy wegetariańskie

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Marhaba. Witaj w kuchni z czterech stron świata. Przepisy wegetariańskie - opinie o książce

Avatar użytkownika - MagdalenaCzyta
MagdalenaCzyta
Przeczytane:2022-08-28,

MARHABA
Piotr Ibrahim Kalwas

... Dobry chleb to najlepsze jedzenie, a dobry chleb ze świeżym masłem to największa uczta...
Zgadzacie się?

Dzisiaj swoją premierę ma wyjątkowa książka.
To nie tylko książka z przepisami wegetariańskimi z czterech stron świata, ale historia życia autora do której poznania nas zaprasza.
Autor uwielbia uliczne jadłodajnie, spotkania przy stole i jedzenie z jednej miski.
Od lat podróżuje i gromadzi przepisy z różnych stron świata czego efektem jest ta książka. Fascynacja kuchniami świata przeplata się z pomysłami na ciekawe i niebanalne potrawy.
Znajdziemy tu przepisy na egzotyczne śniadanka, zupy, pasty, curry, słodkości, obiady i kolacje.
Czekają nas istne rewolucje smakowe.
Znajdziemy i naszego kotleta mielonego w wersji vege.
Wszystko to opatrzone w kolorowe zdjęcia, podzielone tematycznie, schludnie rozmieszczone przez co jasne i przyjazne.
Twarda oprawa dodaje elegancji, idealna na prezent.

MARHABA! Powitaj w swojej kuchni cały świat.

 

 

Link do opinii

Jaka jest wasza ulubiona kuchnia? Razem z Patrykiem lubimy odkrywać nowe smaki. Tym razem nasza ciekawość sprawiła, że tym razem skusiliśmy się na Marhabę.

 

A co to Marhaba? To opowieść, przygoda kulinarna, która jest też książką kucharską. Na początku autor opowiada nam o swojej fascynacji kuchnią i podróżami, nie tylko tymi tradycyjnymi, ale również kulinarnymi. Mówi również o tradycjach w swoim domu rodzinnym oraz o tym, jak rozpoczęła się jego przygoda z gotowaniem i podróżami. Po wstępie, opatrzonym zdjeciami przechodzimy do przepisów.

 

Piotr Ibrahim Kalwas ma dla nas proponuje nam pyszne przekąski i śniadania, pasty i dipy, dania na obiad lub kolacje, zupy i desery. Przepisy pochodzą z całego świata, dzięki czemu możemy poznać różne kuchnie i smaki. 

 

My odkryliśmy pyszne Spring rollsy z tofu i warzywami, pankejki z czekoladą i owocami, kotlety z selera, pierogi z jarmużem i tofu...

 

Było pysznie !

Link do opinii
Inne książki autora
Rasa mystica
Piotr Ibrahim Kalwas0
Okładka ksiązki - Rasa mystica

?Rasa mystica? to efekt moich podróży do Indii i świadectwo fascynacji tym krajem.Próba opisania ? wzorem mistrzów: Kapuścińskiego, Bubera i Levinasa ...

Czas
Piotr Ibrahim Kalwas0
Okładka ksiązki - Czas

"Ta książka jest o wszystkim po trochu. To podróż do małego, zapomnianego afrykańskiego kraju i podróż w głąb siebie - do korzeni życia, zamglonych...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Aldona z Podlasia
Aldona Anna Skirgiełło
Aldona z Podlasia
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Rozbłyski ciemności
Andrzej Pupin ;
Rozbłyski ciemności
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy