Dookoła świata można podróżować nie wychodząc z kuchni!
Piotr Ibrahim Kalwas od lat podróżuje, próbuje lokalnych dań i gromadzi przepisy. Efektem tych wojaży jest książka kucharska i opowieść o jedzeniu zarazem. W Marhabie łączą się fascynacja kuchniami świata, pasja do gotowania i wymyślania potraw, a także historie kulinarne z bliskich i dalekich krajów oraz nostalgiczne wspomnienia smaków dzieciństwa.
Kalwas uwielbia uliczne jadłodajnie, spotkania przy stole i jedzenie z jednej misy z poznanymi w drodze ludźmi. W książce dzieli się pomysłami na egzotyczne śniadania, aromatyczne pasty, pachnące Orientem curry, gęste karaibskie zupy, bliskowschodnie słodkości. Podaje przepisy napikantne racuchy bara rodem z ulicznych barów Surinamu, muhamarrę - syryjską pastę z papryki i orzechów, senegalską potrawkę thieboudienne czy kalrotstappe, brukiew po norwesku. Prezentuje kuchnie swych przybranych ojczyzn - zupę egipskich Żydów, szorba sabanih, czy maltańską tartę z dynią z wyspy Gozo. Śmiało puszcza też wodze fantazji i eksperymentuje z połączeniami smaków i kulinarnych światów, proponując focaccię z hinduskim sosem z Mumbaju, quesadillas z mango zamiast sera, orientalną Kartoffelsalat. Jeśli pierogi, to z jarmużem i tofu, a jeśli swojskie mielone, to w wersji roślinnej. Swoje kulinarne podróże Piotr Ibrahim Kalwas odbywa bowiem tyleż w przestrzeni, co w wyobraźni, przekraczając nie tylko granice krajów, ale i kulinarnych przyzwyczajeń.
Marhaba! Powitaj w swojej kuchni cały świat!
Wydawnictwo: Wielka Litera
Data wydania: 2022-08-24
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 320
Jaka jest wasza ulubiona kuchnia? Razem z Patrykiem lubimy odkrywać nowe smaki. Tym razem nasza ciekawość sprawiła, że tym razem skusiliśmy się na Marhabę.
A co to Marhaba? To opowieść, przygoda kulinarna, która jest też książką kucharską. Na początku autor opowiada nam o swojej fascynacji kuchnią i podróżami, nie tylko tymi tradycyjnymi, ale również kulinarnymi. Mówi również o tradycjach w swoim domu rodzinnym oraz o tym, jak rozpoczęła się jego przygoda z gotowaniem i podróżami. Po wstępie, opatrzonym zdjeciami przechodzimy do przepisów.
Piotr Ibrahim Kalwas ma dla nas proponuje nam pyszne przekąski i śniadania, pasty i dipy, dania na obiad lub kolacje, zupy i desery. Przepisy pochodzą z całego świata, dzięki czemu możemy poznać różne kuchnie i smaki.
My odkryliśmy pyszne Spring rollsy z tofu i warzywami, pankejki z czekoladą i owocami, kotlety z selera, pierogi z jarmużem i tofu...
Było pysznie !
?Rasa mystica? to efekt moich podróży do Indii i świadectwo fascynacji tym krajem.Próba opisania ? wzorem mistrzów: Kapuścińskiego, Bubera i Levinasa ...
"Ta książka jest o wszystkim po trochu. To podróż do małego, zapomnianego afrykańskiego kraju i podróż w głąb siebie - do korzeni życia, zamglonych...
Przeczytane:2022-08-28,
MARHABA
Piotr Ibrahim Kalwas
... Dobry chleb to najlepsze jedzenie, a dobry chleb ze świeżym masłem to największa uczta...
Zgadzacie się?
Dzisiaj swoją premierę ma wyjątkowa książka.
To nie tylko książka z przepisami wegetariańskimi z czterech stron świata, ale historia życia autora do której poznania nas zaprasza.
Autor uwielbia uliczne jadłodajnie, spotkania przy stole i jedzenie z jednej miski.
Od lat podróżuje i gromadzi przepisy z różnych stron świata czego efektem jest ta książka. Fascynacja kuchniami świata przeplata się z pomysłami na ciekawe i niebanalne potrawy.
Znajdziemy tu przepisy na egzotyczne śniadanka, zupy, pasty, curry, słodkości, obiady i kolacje.
Czekają nas istne rewolucje smakowe.
Znajdziemy i naszego kotleta mielonego w wersji vege.
Wszystko to opatrzone w kolorowe zdjęcia, podzielone tematycznie, schludnie rozmieszczone przez co jasne i przyjazne.
Twarda oprawa dodaje elegancji, idealna na prezent.
MARHABA! Powitaj w swojej kuchni cały świat.