Alexandria w stanie Missisipi, Dzień Matki. Mały Robin Dufresnes zostaje powieszony na drzewie w ogródku rodziców. Dwanaście lat później zagadka jego śmierci pozostaje nierozwiązana. Harriet, która była niemowlęciem w momencie śmierci brata, postanawia znaleźć i ukarać mordercę i scalić rodzinę, która rozpadła się po tej tragedii.
Uzbrojona w wiedzę zaczerpniętą z książek przygodowych, Harriet, w towarzystwie najlepszego przyjaciela, szuka zemsty w śmiertelnie niebezpiecznym półświatku amerykańskiego Południa.
Mały przyjaciel, druga powieść w dorobku Donny Tartt, była nominowana między innymi do Orange Prize. To amerykańska powieść gotycka, a zarazem epicka opowieść o zemście, utracie niewinności i sprawiedliwości, którą pragnie się wymierzyć samemu.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2016-02-17
Tytuł oryginału: The Little Friend
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Paweł Lipszyc
Połączenie thrillera, przygody, obyczaju i psychologii Donny Tartt przykuło moją uwagę.
Życie małej Harriet Dufresnes i jej rodziny staje się koszmarem po tym jak jej brat Robin został zabity.
Dwanaście lat później, razem ze swoim przyjacielem szuka odpowiedzi na trapiące ją pytania, aby na nowo scalić rodzinę.
Mnustwo ciepła i otuchy wnoszą ciotki Harriet i Alison, Libby, Tat, Adelaide, jej babcia Eddie oraz Ida Rhew.
Lektura pozwala spojrzeć na to jak dzieci i młodzież radzą sobię ze strachem, okrucieństwem, bólem i wszystkim co kojarzy się z problemami dorosłych, kiedy wnikają w ich życie.
Richard Papen rozpoczyna studia w ekskluzywnym college’u w Nowej Anglii. Dołącza do grupy inteligentnych, ekscentrycznych studentów filologii...
Jak daleko można się posunąć, by oszukać los? Theo Decker cudem udaje się przeżyć wybuch. W irracjonalnym odruchu wykrada z ruin muzeum niewielki obraz...
Przeczytane:2016-02-20, Ocena: 6, Przeczytałam, 26 książek 2016,