Lukrecja Borgia

Opowieść o jednej z najbardziej znanych kobiet w historii nowożytnej, której nazwisko kojarzone jest - potocznie - ze zdradą, spiskami, skandalami, kazirodztwem a nade wszystko z trucizną. Czy w istocie Lukrecja Borgia była kobietą występną i nosiła w sobie samo zło?

Informacje dodatkowe o Lukrecja Borgia:

Lukrecja Borgia - opinie o książce

Avatar użytkownika - blackolszi
blackolszi
Przeczytane:2015-04-21, Ocena: 1, Przeczytałam, 52 książki 2015,
Niestety... książka jak dla mnie tragiczna. Spodziewałam się czegoś kompletnie innego, a dostałam... chłam w kiepskim wydaniu. Miała być - jak tytuł wskazuje - Lukrecja, a jej postać była raptem tłem w historyjce, którą wymyślił autor. Ni jak ma się do historii rodziny Borgiów. Kompletnie nie przenosi czytelnika w klimat XVwiecznej Italii. Autor skupił się na Juanie - bracie Lukrecji i jego jakieś dziwacznej, oderwanej od rzeczywistości miłostce. Pytam się, gdzie w tym wszystkim miejsce na jakiś kawałek historii, którego się spodziewałam? Gdzie tytułowa bohaterka, która jakimś cudem jest zaledwie drugo czy trzecioplanową rolą? Strata czasu, na szczęście książeczka nie była długa i nie zabrała mi dużo czasu. Jedyny plus to banalny, prosty język, dzięki któremu książkę czyta się nadzwyczajnie szybko.