Leksykon pojęć i problemów archeologii polowej

Ryszard Olgierd Mazurowski - jest doktorem archeologii. Od 1969 r. kieruje Pracownią Archeologiczną w ramach firmy Ośrodek Naukowo-Konserwatorski. Pracownia prowadziła archeologiczne badania ratownicze przy budowie zbiorników retencyjnych Pakość, Jeziorsko, Oborniki, w Kopalni Węgla Brunatnego ,,Bełchatów" oraz na odcinku lubuskim i odcinku wielkopolskim gazociągu jamalskiego. Od 1997 r. po dziś prowadzi prace archeologiczne przy budowie autostrady A2, A1, A4 oraz dróg ekspresowych na odcinku Gorzów-Międzyrzecz oraz Wrocław-Syców. W swoim dorobku naukowym Ryszard Olgierd Mazurowski ma liczne publikacje teoretyczne i praktyczne. Książka Leksykon pojęć i problemów archeologii polowej jest efektem jego kilkudziesięcioletniego doświadczenia zawodowego.

Pionierska praca systematyzująca pojęcia i problemy archeologii polowej. Autor podejmuje takie zagadnienia jak: a) przestrzeń archeologiczna (kulturowa, reliktowa, badawcza), b) przedmiot badań (definicja kultury archeologicznej, pojęcie i kategorie źródeł archeologicznych), c) środowisko przyrodnicze (charakterystyka badań nad habitacyjnymi procesami rzeźbotwórczymi), d) fizjografia stanowisk archeologicznych, e) kategorie badań terenowych. Praca posiada cenne walory poznawcze zarówno w zakresie analitycznym jak i na etapie formułowania wniosków syntetycznych. Systematyzuje ona pojęcia i terminologię archeologiczną w obszarze archeologii polowej. Na podkreślenie zasługuje interdyscyplinarny charakter pracy. Oprócz zagadnień archeologicznych autor porusza problemy związane z naukami przyrodniczymi, statystyką, ekonomią i prawem. Książka zaopatrzona jest w bardzo pomocne skorowidze (skorowidz rzeczowy, skorowidz, problemów, skorowidz alfabetyczny). Zarówno na gruncie archeologii polskiej jak i światowej praca ma charakter na wskroś nowatorski.

Informacje dodatkowe o Leksykon pojęć i problemów archeologii polowej:

Data wydania: 2013-06-13
Kategoria: Historyczne

Kup książkę Leksykon pojęć i problemów archeologii polowej

Leksykon pojęć i problemów archeologii polowej - opinie o książce