Kuchnia narodowa. Osobista podróż przez kultury, historię i smaki

Ocena: 5 (1 głosów)

Opowieści ukryte w smaku Wszyscy mamy jakieś wyobrażenia o jedzeniu francuskim, japońskim czy meksykańskim. Skąd jednak wzięły się te przekonania? Co decyduje o tym, że danie staje się ,,narodowe"?

Anya von Bremzen wyrusza na poszukiwanie prawdy ukrytej za popularnym frazesem: ,,jesteśmy tym, co jemy". Wyprawę rozpoczyna w Paryżu, gdzie zgłębia znaczenie wyrafinowanego smaku kuchni francuskiej. W Neapolu przygląda się mitom narosłym wokół pizzy oraz włoskiej duszy. Podczas dalszej podróży odkrywa tajemnice ramenu, zanurza się w tradycji hiszpańskich tapas i poznaje przepisy na mole, będące urzeczywistnieniem meksykańskiej różnorodności kulturowej. W Stambule bada kulinarne dziedzictwo dawnego imperium osmańskiego, by skończyć podróż w Queens, gdzie przyrządza ukraiński barszcz, symbolizujący bogactwo kulinarnych tradycji i tożsamości.

W Kuchni narodowej von Bremzen przygląda się najbardziej fascynującym i sztandarowym kulturom kulinarnym świata, po mistrzowsku splatając smaki, historię i politykę. Rozmawia z mistrzami kuchni, zagląda do garnków gospodyniom domowym i odwiedza lokalne sklepy oraz targowiska. Ta podróż pozwala dostrzec, jak naród tworzy swoją kuchnię i jak kuchnia tworzy naród.

,,Ta wyprawa w świat tworzenia mitów kulinarnych to lektura obowiązkowa... Jestem nią zachwycona!"

Nigella Lawson

,,Wiedza von Bremzen zapiera dech, a jej pisarstwo jest błyskotliwe, porywające i osobiste. Nie byłam w stanie oderwać się od lektury".

Diana Henry

,,Wciągający i dowcipny dziennik podróży, przyprawiony zwięzłymi lekcjami z historii, które ukazują, jak to się dzieje, że potrawy stają się kultowe".

,,New York Times"

,,Żartobliwe, pełne erudycji i pobudzające apetyt roztrząsanie idei związanych z jedzeniem i tożsamością".

Fuschia Dunlop

,,Książka prawdziwie fascynująca i poruszająca. Kuchnia narodowa zabiera nas w podróż kulinarną opisaną z niekłamaną życzliwością, dowcipnie i wnikliwie".

Dan Saladino

,,Błyskotliwe dociekanie i roztrząsanie wzajemnych zależności między gotowaniem a tożsamością".

,,Spectator"

,,Tak odkrywcze - a przy tym tak wielka przyjemność z czytania... Von Bremzen umie znakomicie opisywać smaki i konsystencje".

Bee Wilson, ,,Financial Times"

,,Nową książkę Anyi von Bremzen czyta się jak wciągającą, trzymającą w napięciu powieść o odwiecznej zupie rodzaju ludzkiego".

Olia Hercules

,,Poruszająca, wspaniale skomponowana próba eksploracji przestrzeni i kultur..."

,,Boston Globe"

Anya von Bremzen należy do najbardziej utalentowanych autorek literatury kulinarnej. Trzykrotna laureatka prestiżowej nagrody im. Jamesa Bearda. Autorka wielu cenionych książek kucharskich. Teksty von Bremzen ukazują się w czasopismach: ,,Travel+Leisure", ,,Food & Wine", ,,The New Yorker", ,,Saveur". Jej wspomnieniowy reportaż Szarlotka Lenina (WUJ, 2016) przetłumaczono na 19 języków. Kuchnia narodowa została uznana za Najlepszą Książkę 2023 roku przez Financial Times, ,,The Guardian" i The Food Programme BBC.

Informacje dodatkowe o Kuchnia narodowa. Osobista podróż przez kultury, historię i smaki:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Data wydania: 2024-10-26
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788323353935
Liczba stron: 320
Tytuł oryginału: National Dish: Around the World in Search of Food, History, and the Meaning of Home

Tagi: Kulturoznawstwo - socjologia żywienia Antropologia społeczna (kulturowa) Kuchnie narodowe i regionalne

więcej

Kup książkę Kuchnia narodowa. Osobista podróż przez kultury, historię i smaki

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Opinie o książce - Kuchnia narodowa. Osobista podróż przez kultury, historię i smaki

  „Kuchnia narodowa. Osobista podróż przez kultury, historię i smaki” to podróż po smakach różnych krajów, które mamy możliwość bliżej poznać dzięki lekturze tego tytułu. Autorka przybliża nam główne smaki, narodowe potrawy, ale również pokazuje historię, jak doszło do tego, że właśnie ten konkretny smak kojarzony jest przez wszystkich z tym krajem! Ta książka to nietypowa, niemniej jednak niezwykle ciekawa podróż, która nie pokazuje nam samego kraju, ale to jak na przestrzeni lat wydarzeń społecznych, politycznych i ludzkich emocji ewoluowały smaki. Poznajemy bliżej kulinarne tradycje narodów, jako historię społeczeństwa i to jaki miało wpływ na poszczególne kraje ich kulinarne upodobania. Z tym tytułem wyruszyłam w niezwykle ciekawą podróż, w której miałam możliwość bliżej poznać od strony kulinarnej wiele krajów. Dla mnie na szczególną uwagę zasłużyły Włochy, w których cudownie się bawiłam i które nabrałam ochoty odkryć smakowo! Ja ten tytuł bardzo serdecznie polecam, szczególnie miłośnikom dobrego smaku!
Recenzje miesiąca
Aldona z Podlasia
Aldona Anna Skirgiełło
Aldona z Podlasia
Kobiety naukowców
Aleksandra Glapa-Nowak
Kobiety naukowców
Szpital św. Judy
M.M. Perr
Szpital św. Judy
Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska
 Kalendarz adwentowy
Krypta trzech mistrzów
Marcin Przewoźniak
Krypta trzech mistrzów
Grzechy Południa
Agata Suchocka ;
Grzechy Południa
Stasiek, jeszcze chwilkę
Małgorzata Zielaskiewicz
Stasiek, jeszcze chwilkę
Sues Dei
Jakub Ćwiek ;
Sues Dei
Rodzinne bezdroża
Monika Chodorowska
Rodzinne bezdroża
Zagubiony w mroku
Urszula Gajdowska ;
Zagubiony w mroku
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy