Kuchnia narodowa. Osobista podróż przez kultury, historię i smaki

Opowieści ukryte w smaku Wszyscy mamy jakieś wyobrażenia o jedzeniu francuskim, japońskim czy meksykańskim. Skąd jednak wzięły się te przekonania? Co decyduje o tym, że danie staje się ,,narodowe"?

Anya von Bremzen wyrusza na poszukiwanie prawdy ukrytej za popularnym frazesem: ,,jesteśmy tym, co jemy". Wyprawę rozpoczyna w Paryżu, gdzie zgłębia znaczenie wyrafinowanego smaku kuchni francuskiej. W Neapolu przygląda się mitom narosłym wokół pizzy oraz włoskiej duszy. Podczas dalszej podróży odkrywa tajemnice ramenu, zanurza się w tradycji hiszpańskich tapas i poznaje przepisy na mole, będące urzeczywistnieniem meksykańskiej różnorodności kulturowej. W Stambule bada kulinarne dziedzictwo dawnego imperium osmańskiego, by skończyć podróż w Queens, gdzie przyrządza ukraiński barszcz, symbolizujący bogactwo kulinarnych tradycji i tożsamości.

W Kuchni narodowej von Bremzen przygląda się najbardziej fascynującym i sztandarowym kulturom kulinarnym świata, po mistrzowsku splatając smaki, historię i politykę. Rozmawia z mistrzami kuchni, zagląda do garnków gospodyniom domowym i odwiedza lokalne sklepy oraz targowiska. Ta podróż pozwala dostrzec, jak naród tworzy swoją kuchnię i jak kuchnia tworzy naród.

,,Ta wyprawa w świat tworzenia mitów kulinarnych to lektura obowiązkowa... Jestem nią zachwycona!"

Nigella Lawson

,,Wiedza von Bremzen zapiera dech, a jej pisarstwo jest błyskotliwe, porywające i osobiste. Nie byłam w stanie oderwać się od lektury".

Diana Henry

,,Wciągający i dowcipny dziennik podróży, przyprawiony zwięzłymi lekcjami z historii, które ukazują, jak to się dzieje, że potrawy stają się kultowe".

,,New York Times"

,,Żartobliwe, pełne erudycji i pobudzające apetyt roztrząsanie idei związanych z jedzeniem i tożsamością".

Fuschia Dunlop

,,Książka prawdziwie fascynująca i poruszająca. Kuchnia narodowa zabiera nas w podróż kulinarną opisaną z niekłamaną życzliwością, dowcipnie i wnikliwie".

Dan Saladino

,,Błyskotliwe dociekanie i roztrząsanie wzajemnych zależności między gotowaniem a tożsamością".

,,Spectator"

,,Tak odkrywcze - a przy tym tak wielka przyjemność z czytania... Von Bremzen umie znakomicie opisywać smaki i konsystencje".

Bee Wilson, ,,Financial Times"

,,Nową książkę Anyi von Bremzen czyta się jak wciągającą, trzymającą w napięciu powieść o odwiecznej zupie rodzaju ludzkiego".

Olia Hercules

,,Poruszająca, wspaniale skomponowana próba eksploracji przestrzeni i kultur..."

,,Boston Globe"

Anya von Bremzen należy do najbardziej utalentowanych autorek literatury kulinarnej. Trzykrotna laureatka prestiżowej nagrody im. Jamesa Bearda. Autorka wielu cenionych książek kucharskich. Teksty von Bremzen ukazują się w czasopismach: ,,Travel+Leisure", ,,Food & Wine", ,,The New Yorker", ,,Saveur". Jej wspomnieniowy reportaż Szarlotka Lenina (WUJ, 2016) przetłumaczono na 19 języków. Kuchnia narodowa została uznana za Najlepszą Książkę 2023 roku przez Financial Times, ,,The Guardian" i The Food Programme BBC.

Informacje dodatkowe o Kuchnia narodowa. Osobista podróż przez kultury, historię i smaki:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Data wydania: 2024-10-26
Kategoria: Kuchnia
Tytuł oryginału: National Dish: Around the World in Search of Food, History, and the Meaning of Home

Tagi: Kulturoznawstwo - socjologia żywienia Antropologia społeczna (kulturowa) Kuchnie narodowe i regionalne

Kup książkę Kuchnia narodowa. Osobista podróż przez kultury, historię i smaki