Kuchnia kresowa

Ocena: 0 (0 głosów)
Jest chyba jednym z najbardziej złożonych kulinarnych zjawisk. Znajdziemy tu wpływy tradycji litewskiej, ukraińskiej, białoruskiej, a także tatarskiej. Dociekliwi badacze doszukali się również nieco galicyjskich akcentów. Typowym daniem z tamtych stron są kutia, hreczuchy, gołąbki, kulebiaki z drożdżowego ciasta, kołacze, kołduny, chłodniki, oładki, kwaszeniny, cepeliny, solianki i wiele innych. Nikt nie pogardził też szafranówką czy mieduchą. Potrawy kuchni kresowej nie są szczególnie wykwintne, można powiedzieć, że raczej sa oszczędne, prawie biedne choć z całą pewnością nie odnosi się to do ich smaku. Wiele dań na trwale weszło do naszego codziennego jadłospisu. Warto poszerzyć nasze menu o kilka odkurzonych pomysłów z babcinych i dziadkowych kuferków.

Informacje dodatkowe o Kuchnia kresowa:

Wydawnictwo: Klub Dla Ciebie
Data wydania: b.d
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-7404-637-4
Liczba stron: 224

więcej

Kup książkę Kuchnia kresowa

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Kuchnia kresowa - opinie o książce

Inne książki autora
Domowe wina dla początkujących
Małgorzata Caprari0
Okładka ksiązki - Domowe wina dla początkujących

Poradnik dla amatorów domowego wina Zanim nakleimy etykietę na pierwszą butelkę samodzielnie wyprodukowanego wina, czeka nas długa i niezbyt łatwa...

Kuchnia polska
Małgorzata Caprari0
Okładka ksiązki - Kuchnia polska

"(Współczesnych) Polaków portret kulinarny.Polaków garnek własnyZ chochlą i z fantazjąPamiętajmy, że gotowanie powinno być przyjemnością, a nie przykrym...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Reklamy