Jak w ciągu jednego dnia weekendu przygotować 5 kolacji? To niemożliwe? Ależ skąd! To naprawdę łatwe.
Raz w tygodniu warto kupić większą ilość podstawowych produktów, które można przechowywać, wykorzystywać je przez cały tydzień i gotować ekspresowe kolacje według przepisów podanych w książce.
Wystarczą niewielkie zmiany w organizacji pracy w kuchni i można kompletnie zrewolucjonizować gotowanie!
Odbiorcy
- osoby zabiegane, które chcą zaoszczędzić czas oraz pieniądze
- wszyscy, którzy dbają o zdrowe odżywianie
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę
- zawiera metody i porady dotyczące ekspresowego gotowania na zapas
- przybliża organizację przygotowania podstawowych składników potraw, które następnie można przechowywać, podgrzewać i modyfikować w kolejne dni tygodnia
- zawarte w książce przepisy są łatwe, oryginalne i gwarantują pyszne potrawy, które zachęcają do rodzinnych posiłków
Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2019-01-16
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 160
"Kuchnia dla zabieganych" to pozycja obowiązkowa dla wszystkich, którzy w natłoku codziennych obowiązków zapominają o zaplanowanie posiłków i zamiast zjeść obiad zdrowo, tanio i w domu, jedzą w biegu, drogo i na mieście. Całość składa się z 3 głównych części: wstępu, rozdziału o składnikach podstawowych oraz części z gotowymi przepisami. Główna zasadą kuchni dla zabieganych jest dobra organizacja. Pozwala nam to na przygotowanie raz w tygodniu "bazy" dla posiłków, które będziemy podgrzewać i uzupełniać w kolejne dni tygodnia. W książce znajdziemy spis produktów, które będą podstawą naszych posiłków z podanym czasem możliwego przechowywania w lodówce oraz przepisy na gotowe dania z wykorzystaniem produktów bazowych. Przy każdym przepisie mamy możliwość umieszczania własnych notatek oraz krótką podpowiedź czym ewentualnie zastąpić poszczególne produkty. Na końcu autor zamieścił kilka przykladowych jadłospisów z listą zakupów oraz karty do samodzielnego uzupełnienia. Książka z pewnością będzie świetnym uzupełnieniem mojej kuchennej biblioteczki i skorzystam z wielu przepisów podczas przygotowywania posiłków do pracy.
Przeczytane:2023-08-14, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,
Od dłuższego czasu interesuję się tematami meal planu i meal prepu a ta pozycja wpisuje się w te zagadnienia idealnie.
W książce znalazła się zarówno teoria jak i przepisy a także przykładowe jadłospisy na cały tydzień. Znajdują się tu informacje dlaczego warto organizować kuchnię w ten sposób, co można przygotować sobie wcześniej na zapas i w jaki sposób przechowywać oraz do jakich dań wykorzystać ten sam składnik.
Przepisy są dość łatwe choć na pierwszy rzut oka nazwy dań trochę mnie przerażały. Potrzebne składniki są różne, czasem podstawowe, czasem takie, których używam rzadko bądź wcale. Często jednak są podpowiedzi czym można je zastąpić.
Każdy przepis zajmuje dwie rozkładówki i zawiera miejsce na własne notatki, listę składników bazowych do wykorzystania (tych do zrobienia wcześniej), listę brakujących oraz pomysł na menu. Każdy ma też piękne zdjęcie potrawy.
Na końcu książki znajdują się 4 przykładowe jadłospisy, indeksy przepisów i składników, oraz naklejki na pudełka do przechowywania przygotowanych potraw.
Muszę przyznać, że planowanie posiłków i ich częściowe przygotowywanie wcześniej jest naprawdę bardzo dużym ułatwieniem codzienności i oszczędnością czasu.
Jeśli nie działacie w ten sposób to ta książka zdecydowanie zmieni Wasze podejście do takiego gotowania!