Księga uprowadzenia przez demony

Tom 1 cyklu Gdy zapłaczą cykady

Maebara Keiichi, chłopiec mieszkający w górskiej wiosce – Hinamizawie – dowiaduje się o makabrycznym morderstwie, które miało miejsce w tej sielskiej okolicy. Na dodatek sprawa ta okazuje się być połączona z serią niewyjaśnionych śmierci i „klątwą Czcigodnego Oyashiro”. Przed Wami adaptacja komiksowa „Księgi uprowadzenia przez demony” – prologu opowieści z serii „Gdy zapłaczą cykady”.

Informacje dodatkowe o Księga uprowadzenia przez demony:

Wydawnictwo: Waneko
Data wydania: 2015-11-06
Kategoria: Komiksy
ISBN: 978-83-65229-18-2
Język oryginału: japoński
Tłumaczenie: Agata Rosińska

Kup książkę Księga uprowadzenia przez demony

Księga uprowadzenia przez demony - opinie o książce

Avatar użytkownika - Regalia
Regalia
Przeczytane:2024-08-06, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2024,

To takie skrzyżowanie sprawy połanieckiej z linczem we Włodowie, tyle że oba zdarzyły się w Polsce i zapewne autorzy o nich nie wiedzieli.. Ale czytając tak bardzo mi się skojarzyły z tym komiksem.

Bo mieszkańcy są jednością, bo pozbywają się obcych i do tego dochodzi nadnaturalne bóstwo. A może choroba psychiczna? Znaczy, dlaczego Keiichi od razu nie poszedł z tym do rodziców, do organów ścigania wcześniej, kiedy jeszcze nie zrobiło się bardzo poważnie? Pewnie dlatego, booo jest jeszcze dzieckiem z wybujałą wyobraźnią.

Dalsze pytanie - tyle spraw kryminalnych i co, i po prostu je umorzono? Chociaż wyglądały dziwnie i zdecydowanie miał ze sobą zbyt wiele stycznych... No Połaniec po prostu - bierzesz wszystkich ze wsi i jedziesz z przesłuchanie i oskarżeniem, innej opcji nie widzę. Tyle że... czasem nie idzie i cykl morderstw odpala się od nowa.

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2019-01-25, Ocena: 4, Przeczytałem,

KRZYK CYKAD

„Gdy zapłaczą cykady” to seria wyrosła na gruncie, który w jednych źródłach określa się mianem anime, w innych zaś gry komputerowej. Oba stwierdzenia są w tym przypadku w pewnym stopniu prawdziwe (o czym opowiem poniżej), ale ważniejsze jest tu coś innego. A mianowicie fakt, że jak na adaptację, to zadziwiająco udana manga, którą czyta się z emocjami, śmiechem i prawdziwą ciekawością. A że na dodatek każdy tom polskiej edycji składa się z dwóch oryginalnych, zabawa jest nie tylko przednia, ale i szybko się nie kończy.

Zanim jednak przejdę do szczegółów stojących za kulisami tej opowieści, kilka słów na temat jej treści. A zatem jest rok 58 Showa. Nastoletni Keiichi przeprowadza się do górskiej wioski Hinamizawy (inspirowanej Shirakawą), gdzie zaprzyjaźnia się z kilkoma dziewczynami. Miło spędza czas, bawią się, żartują, jedna nawet zdaje się czuć do niego coś więcej – i kto wie czy nie z wzajemnością – ale ich sielankę przerywa przypadkowe spotkanie fotografa-freelancera. To od niego chłopak słyszy o morderstwie, które miało miejsce w tej okolicy – morderstwie wciąż jakże zagadkowym. Keiichi postanawia przyjrzeć się sprawie z bliska i odkryć co właściwie dzieje się w tym niemalże odciętym od świata miejscu…

Całość recenzji na moim blogu: https://ksiazkarniablog.blogspot.com/2019/01/gdy-zapacza-cykady-1-ksiega.html