Kosmiczne marionetki

Ted Burton przed laty wyjechał z rodzinnego miasteczka. Teraz chce odwiedzić stare kąty, spotkać dawnych znajomych, odświeżyć wspomnienia z dzieciństwa. Jednak Millgate w Wirginii nie jest tym miejscem, które zachował w pamięci. Jest obce. Inne są ulice, inne domy, inne sklepy, inna gazeta co dnia przekazuje mieszkańcom wieści ze świata. Co najgorsze, nikt nie pamięta Teda, ludzie zachowują się tak, jakby nigdy nie istniał. To jeszcze nie wszystko: z Millgate nie można wyjechać, tajemnicza bariera odgradza bowiem miasto od reszty świata; spacerują po nim, przenikając przez ściany, istoty przypominające duchy, zwane Wędrowcami. Nad doliną zaś, w której jest położone, majaczą dwie olbrzymie sylwetki zwarte w - zdawałoby się - odwiecznym starciu.

W Millgate rzeczywistość kryje się za zasłoną iluzji, a Ted trafia na arenę trwającego od zarania dziejów starcia dobra ze złem.

Informacje dodatkowe o Kosmiczne marionetki:

Data wydania: 1990 (data przybliżona)
ISBN: 83-85211-02-0

Kup książkę Kosmiczne marionetki

Kosmiczne marionetki - opinie o książce

Niegruba książka z dziwaczną okładką, stare wydanie Philipa K. Dicka. Co napotkałem wewnątrz? Kalifornijski fantasta i filozof nie zawiódł i tym razem, mierząc się z całą gamą swoich tematów - boskimi potęgami, dualizmem, istotą rzeczywistości, ontologią... Już od pierwszych stron mamy ten charakterystyczny dla Dicka niepokój, który każe głównemu bohaterowi zwątpić w rzeczywistość. Powrót do miasteczka w którym się wychował, wtrącony w wyjazd wakacyjny, idzie zupełnie nie tak, jak powinien. Autor wychodzi od drobiazgów, budując coraz większy i bardziej skomplikowany obraz odciętego od świata miasteczka, które w niewytłumaczalny sposób się zmieniło - zarówno jeśli chodzi o mieszkańców, jak i o budynki. Podskórne napięcie w stosunkach między mieszkańcami doliny to tylko odzwierciedlenie potężnego konfliktu, który toczy się tam - i w całym wszechświecie. Kim są dwaj giganci, który podzielili między siebie tą ziemię? Nie chcę zdradzać, z jakich źródeł czerpie Dick, ale wbrew pozorom okładka wcale nie jest oderwana od treści. Zadziwiające są pomysły tego pisarza - zwłaszcza biorąc pod uwagę, że wbrew obiegowym opiniom nie zażywał substancji psychoaktywnych (polecam dokument Planete+ "Fantastyczne światy Philip'a K. Dicka"). Rozważania nad istotą buty, znaczenia symboli, odwiecznej dualistycznej walki w sztafażu amerykańskiego miasteczka - to aż prosiłoby się o kolejny film, gdyby tylko mógł się okazać dobrą interpretacja oryginału.