Koncepcje ja

"Ta wielka mała książka zawiera wszystko, co chcielibyście wiedzieć na temat "ja", ale baliście się zapytać, bo jest to jeden z najbardziej drażliwych, spornych, ekscytujących i irytujących problemów naszych czasów i naszego życia w tych czasach. Na wasze pytania Elliott udziela odpowiedzi starannie wyważonych i realistycznych, które czerpie z przepastnego skarbca socjologii, ze swobodą poruszając się wśród pozornie wrogich, a w istocie dopełniających się wzajemnie perspektyw. Książka Elliotta znakomicie się czyta, dobrze się z niej uczy i jeszcze lepiej myśli z jej pomocą. Autor pomaga zrozumieć, co to znaczy mieć "ja" i być kimś - a zrozumienie to samo w sobie jest podstawowym warunkiem jednego i drugiego." Zygmunt Bauman Koncepcje "ja" są znakomitym wprowadzeniem we współczesne spory wokół "ja" w naukach społecznych. Napisana przez autora o międzynarodowej pozycji, książka skupia się przede wszystkim na dorobku teoretyków społecznych i analityków kultury, którzy podjęli wysiłek ustawienia "ja" w relacji do procesów psychologicznych, kontekstów społecznych i perspektyw historycznych. Wśród omawianych badaczy znajdują się między innymi: Mead, Freud, Goffman, Foucault, Chodorow, Kristeva i Baudrillard. Elliott stara się połączyć dyskusje na temat "ja" z polityką tożsamościową, socjologią relacji osobistych i polityką seksualności, tworząc grunt pod zintegrowane podejście interdyscyplinarne, w którym spotykają się: interakcjonizm symboliczny, współczesna socjologia, poststrukturalizm, feminizm, teoria queer, psychoanaliza i postmodernizm.

Informacje dodatkowe o Koncepcje ja:

Wydawnictwo: Sic!
Data wydania: b.d
Kategoria: Socjologia, filozofia
ISBN: 978-83-60457-19-1

Kup książkę Koncepcje ja

Koncepcje ja - opinie o książce