Kochaj albo żyj królowa bierze wszystko

Monika Banasiak to osoba, która od wielu lat niezmiennie jest doskonale znana Polakom. Książka o niej przedstawia więcej, niż wszystkim może się wydawać. Poznaj kulisy życia byłej żony polskiego gangstera w najszczerszym jak dotąd wywiadzie przeprowadzonym przez Patryka Boro. "Kochaj albo żyj. Królowa bierze wszystko" zdecydowanie zaskoczy czytelnika w niejednym momencie.

To nie jest zwykła biografia kolejnej znanej osoby. To książka w rodzaju wywiadu, szczerego i intymnego do bólu. Przepełniona emocjami, tajemnicami, które są powoli odkrywane niczym karty w grze. Rozmowę z Moniką Banasiak prowadzi jej najlepszy przyjaciel - Patryk Boro. Osoba siedząca naprzeciwko niej sprawia, że opowiadanie o doświadczeniach i całym swoim życiu przychodzi jej o wiele łatwiej niż dotychczas. Dawniej oskarżona o kierowanie gangiem kobieta otwiera się przed przyjacielem, wszystkimi czytelnikami i przed samą sobą, ujawniając wszelkiego rodzaju sekrety. Szczerze wspomina o wszystkich mężczyznach, którzy odegrali istotne role w jej życiu. Opowiada o tym, jak zmieniała się Polska na przestrzeni lat z jej punktu widzenia - eksżony jednego z najgroźniejszych gangsterów w Polsce.

Wywiad z pewnością wywołuje skrajne emocje. Humor połączony z powagą - synteza radosnych historii i walki z samą sobą i własnymi problemami. Nic w tym dziwnego, bowiem Monika Banasiak opowiada o osobie znanej wszystkim ze środowiska mafijnego. Do Moniki przylgnęła łatka królowej mafii. Sama określa siebie "królową życia, nie mafii". Czytelnik może odnaleźć w tej historii cząstkę siebie, utożsamić się z bohaterką. W końcu każdy z nas jest człowiekiem i każdy popełnia w życiu błędy.

Książka powstała w kooperacji Moniki Banasiak i Patryka Boro, dzięki czemu dokładnie odzwierciedla kulisy życia byłej żony Słowika. Patryk Boro tą publikacją rozpoczął swoją karierę w branży literackiej. Monika Banasiak już wcześniej udzieliła wywiadu Piotrowi Pytlakowskiemu, czego owocem jest "Królowa mafii". Poza tym wraz z Arturem Górskim stworzyła książkę, która opowiada o więzieniach dla kobiet.

Informacje dodatkowe o Kochaj albo żyj królowa bierze wszystko:

Data wydania: 2019 (data przybliżona)
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: bóg

Kup książkę Kochaj albo żyj królowa bierze wszystko

Kochaj albo żyj królowa bierze wszystko - opinie o książce

Avatar użytkownika - dagmaruffka
dagmaruffka
Przeczytane:2021-12-01, Ocena: 1, Przeczytałam, Mam, 26 książek 2021,

Lubię czytać biografie bądź wywiady z jakimiś znanymi ludźmi. Dawno temu trafiła w moje ręce książka, a w sumie wywiad z Moniką Banasiak czyli Panią Słowikową. Myślałam, że książka będzie ciekawa i wpadnie w pamięć na długo. Tak się niestety nie stało…

Zacznę od razu od minusów – błędów stylistycznych jest mnóstwo. Czytając myślałam, że ten wywiad przeprowadził ktoś na kolanie gdzieś na ławce w parku. To co znajdziemy w tej książce mogliśmy przeczytać w innych, które zostały wydane jakiś czas temu. Tu jest powielony temat i nic więcej. Chyba, że ktoś nie zna Pani Słowikowej i nie czytał nic o niej – ta pozycja będzie dla niego idealna. Rozumiem, że autor jest młodym pisarzem, ale czasami warto swoje wypociny dać wielu osobom do przeczytania, by mogły coś podpowiedzieć. W dodatku książka kosztuje aż 39,90! W tej kwocie można zdobyć ciekawe propozycje czytelnicze, do których będzie się wracało co jakiś czas.

Nie, nie, nie i jeszcze raz nie! Nie warto tracić pieniędzy! Nastolatki wydają lepsze książki i to bez błędów!

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;