Kluski. Teoria i praktyka

Ocena: 5 (1 głosów)

Kluski to comfort food - jedzenie, które otula i poprawia nastrój. To ciepłe wspomnienia przywodzące na myśl kuchnię ukochanej babci. To temat równie emocjonujący, co bigos czy sałatka jarzynowa - każdy ma swoją faworytkę, nazewnictwo, przepisy i opinię o tym, czym jest, a czym nie jest kluska. By je przygotować, zazwyczaj potrzeba tylko kilku niedrogich składników, podczas gdy możliwości są nieskończone. Do tego doskonale poddają się weganizowaniu, są niezwykle plastyczne i dobrze komponują się nie tylko ze swojskimi, ale także z egzotycznymi dodatkami.

W książce znajdziemy przepisy na dobrze znane kluski śląskie, knedle ze śliwkami czy kopytka dyniowe, odkopiemy nieco już zapomniane receptury na francuskie kluski z ziemniakami, kluski saskie czy kluski fasolowe i spróbujemy niemalże heretyckich wersji z klusek podanych z kimchi, pikantnym sosem orzechowym czy polskim pesto.

Paulina Nawrocka-Olejniczak, autorka podcastu ,,Zabawy jedzeniem", zabiera nas na pasjonującą - i wynikającą z pasji - wyprawę. Jak na specjalistkę i badaczkę przystało, zaczyna od podstaw: sięga do dawnych książek kucharskich, formułuje definicję kluski, wykłada typologię, pokazuje, jak uniknąć potknięć i pułapek, a w końcu zaprasza do wspólnego zakasania rękawów i zagniatania, lepienia, gotowania, eksperymentowania i - najważniejsze - jedzenia.

Ta książka powinna być na wyposażeniu każdej kuchni, bo jest równie niezbędna, co garnek czy nóż. Pierwsza tak obszerna monografia klusek obfituje bowiem nie tylko w fascynujące opowieści na ich temat i wnikliwe technikalia, lecz także w różnorodne przepisy. To lektura międzypokoleniowa, która przywoła najpiękniejsze rodzinne kulinarne wspomnienia i pozwoli stworzyć nowe.

Basia Starecka, dziennikarka, autorka bloga NakarmionaStarecka.pl

Tak sobie myślę, że kluski zostały wynalezione, by zrobić z mąki coś, co nie będzie chlebem. I nikt nie mógł się spodziewać, że dadzą aż tyle przyjemności, że dla niejednej i niejednego będą próbą charakteru, że dla nich złamią dane sobie słowo i na rzecz klusek pożegnają się z dietą. Paulina napisała książkę, którą wiele osób chciało napisać - ale nie napisało. Książkę, która należała się nam tak, jak leniwym należy się dobry twaróg!

Aleksander Baron, szef kuchni restauracji Kapłony i szczeżuje

Informacje dodatkowe o Kluski. Teoria i praktyka:

Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2025-01-22
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788365780966
Liczba stron: 256

Tagi: Gotowanie kulinaria itd.

więcej

Kup książkę Kluski. Teoria i praktyka

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Kluski. Teoria i praktyka - opinie o książce

Avatar użytkownika - zaczytania
zaczytania
Przeczytane:2025-03-16,

Uwielbiam kluski w każdej postaci - bez wyjątku. Zacierki, kopytka, pyzy, pampuchy, lane, mogę wymieniać bez końca. Kojarzą mi się z moją babcią i najpyszniejszym jedzeniem z dzieciństwa, jakim miałam przyjemność się zajadać. No właśnie, kiedyś to było. "Kluski" autorstwa Pauliny Nawrockiej-Olejniczak, to nie tylko przepisy, ale w dużej mierze ciekawa historia tych pychotek. A czyta się ją jak najlepszą powieść!

Ta książka to złoto! Zło-to! Dodatkowo są w niej przepisy na kluski bez towarzystwa mięsa, czy bezglutenowe lub bez laktozy, co w przypadku mojej wegetariańskiej i bezmlecznej diety jest wybawieniem, bo mogę jeść, to co kocham bez strachu o bolący brzuch. Ale nie bójcie się - przepisy na klasyczne mączne i mleczne kluski też tu są!

To, co dostaniecie w tej książce zachwyci Was i sprawi, że nie będziecie mogli się zdecydować, które kluski zagniatać w pierwszej kolejności. Już czytając zawarte w niej przepisy i widząc te apetyczne zdjęcia, ślinka cieknie jak szalona. Kluski śląskie, kopytka bezglutenowe, pyzy z farszem grzybowym lub soczewicowym, knedle ze śliwkami, szare kluski, a może kładzione owsiane lub regionalne dziadki kokuszczańskie, hulajdy lub haluszki? A co powiecie na kluski parzone lub gryczane? Wolice coś światowego? Bardzo proszę: kluski z kimchi, po koreańsku, a może z właskie? Jestem pewna, że każdy znajdzie tu coś dla siebie, bo wybór jest naprawdę przeogromny.

Kolejny atut "Klusek"? Szata graficzna. Oooo to jest coś rewelacyjnego, vintage obrazki połączone z lekko nowoczesną grafiką i fikuśną czcionką, która stanowi ozdobnik tekstu pobocznego sprawiają, że środek tej książki nabiera takiej swojskości.

Warto mieć tę książkę na swojej półce, bo jest rewelacyjną kopalnią kluskowej wiedzy.

Link do opinii
Avatar użytkownika - kryminalnatalerz
kryminalnatalerz
Przeczytane:2025-02-11, Ocena: 5, Przeczytałam,

Kluski to naprawdę szerokie pojęcie, co doskonale udowadnia i obrazuje Paulina Nawrocka-Olejniczak w swojej pierwszej książkowej publikacji pt. "Kluski. Teoria i praktyka". Zacznijmy od wydania - doskonale oddaje charakter kluski! Urocze, przywodzące na myśl retro, ale ze powiewem współczesności. Twarda oprawa, przyjemna kolorystyka, zdjęcie do każdego przepisu i miejsce z tyłu na notatki - to książka kulinarna przygotowana z głową! A teraz środek: mamy tu podział na trzy części. Pierwsza to wiedza teoretyczna, czyli krótka historia klusek i ich podział ze względu na bazowy produkt. Dalej w części drugiej dostajemy niezbędnik bardzo przydatny zarówno dla laików, jak i dla tych, którym kluski zdarzyło się już robić. Część trzecia, najważniejsza, to oczywiście przepisy! Na kluski znane i regionalne, zapomniane i w wydaniu mocno współczesnym. Przepisy są jasne, proste, a wskazówki zawierają np. propozycję podania. Określone są porcje, przepisy bez laktozy, glutenu czy typowo wegańskie. W ogóle cała publikacja jest wegetariańska, choć autorka oczywiście w części opisowej wspomina o kluskach z mięsem - w końcu to klasyka! Bardzo mi się taki zbiór kulinarny o kluskach podoba - udowadnia, jak wdzięczny jest to produkt, jak fajny do zaaranżowania we współczesnej kuchni. 

Link do opinii
Recenzje miesiąca
Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba
Dotyk marcepanowych marzeń
Toskański ślub
Marta Jednachowska ;
 Toskański ślub
Koniec mapy
S.J. Lorenc
Koniec mapy
Ostatnie zadanie
Grzegorz Kozera ;
Ostatnie zadanie
Smak zatracenia
Luna Zara Ray
 Smak zatracenia
Biuro Ludzi Zagubionych
Zuzanna Gajewska
Biuro Ludzi Zagubionych
Silesius
Henryk Waniek ;
Silesius
Szafirowy płomień
Ilona Andrews ;
Szafirowy płomień
Pragnienia i tęsknoty
Laurencja Wons ;
Pragnienia i tęsknoty
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy