Kill Grill. Restauracja od kuchni

Ocena: 5 (3 głosów)
Zabawna książka zarówno dla wielbicieli jedzenia, jak i dla osób, które poprzestają na hamburgerach. Ci pierwsi znajdą w niej pyszne opisy potraw, smaków i kulinarnych inicjacji. Drudzy zapewne z satysfakcją przeczytają, w jaki sposób i z czego naprawdę (!) przygotowywane są potrawy dla smakoszy ? lektura tyleż wstrząsająca, co pouczająca. Czytelnicy szukający rozrywki będą się skręcać ze śmiechu. Ale warto też docenić soczysty (nomen omen) i sugestywny język, galerię niezapomnianych portretów literackich, a także znakomitą analizę socjologiczną wiata ludzi zajmujących się kuchnią (?zbieraniny psychopatycznych specjalistów od grillowania, alkoholików wyspecjalizowanych w zajmowaniu się zimnym bufetem, głupich lasek kandydujących na stanowisko sosjera, ekwadorskich speców od makaronu, obłąkanych cukierników?). Bourdain uchwycił ich żargon, nałogi, zwyczaje i przywołał wiele ciekawostek gwarantujących pasjonującą lekturę.Chcę wam opowiedzieć o mrocznych zakamarkach restauracji, o subkulturze, w której militarna hierarchia o kilkusetletniej tradycji i żeglarski etos zamykający się w haśle ?rum, sodomia i chłosta? tworzą mieszaninę wzorowej dyscypliny i przyprawiającego o wrzody żołądka chaosu. Czuję się w niej komfortowo, jak w miłej, ciepłej kąpieli. Swobodnie poruszam się po tym świecie. Rozumiem jego język. (...) Pragnę, aby czytelnicy mieli pojęcie, na czym polega prawdziwa radość z przyrządzania dobrego jedzenia na profesjonalnym poziomie. Chcę, aby zrozumieli, jaką frajdę daje spełnienie dziecięcego marzenia o dowodzeniu własną załogą piratów ? jakie to uczucie, kiedy przebywa się w wypełnionej brzękiem naczyń i skwierczeniem tłuszczu kuchni w wielkomiejskiej restauracji. Chciałbym także możliwie wiernie oddać osobliwe rozkosze języka, gwary i wisielczego humoru, jakie spotyka się na kuchennej linii frontu. Chciałbym, aby cywile, którzy przeczytają tę książkę, nabrali przynajmniej poczucia, że życie zawodowych kucharzy mimo wszystko może być niezłą zabawą.fragmentJedna z książek, które najpierw czytamy jednym tchem, a potem cytujemy kolegom w pracy.USA TodayZwariowany pamiętnik: zobacz, co naprawdę dzieje się za kuchennymi drzwiami?Newsweek

Informacje dodatkowe o Kill Grill. Restauracja od kuchni:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2008-07-09
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 978-83-7414-473-5
Liczba stron: 422

więcej

Kup książkę Kill Grill. Restauracja od kuchni

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Kill Grill. Restauracja od kuchni - opinie o książce

Avatar użytkownika - Muminka789
Muminka789
Przeczytane:2016-10-06, Ocena: 4, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - diablo
diablo
Przeczytane:2014-01-16, Ocena: 5, Przeczytałem,
Inne książki autora
Świat od kuchni. W poszukiwaniu posiłku doskonałego
Anthony Bourdain0
Okładka ksiązki - Świat od kuchni. W poszukiwaniu posiłku doskonałego

Anthony Bourdain to marka sama w sobie. Znany z telewizyjnego cyklu programów kulinarnych, w których w co najmniej bezpośredni sposób przedstawia wszystko...

Dookoła świata. Niepokorny przewodnik kulinarny
Anthony Bourdain0
Okładka ksiązki - Dookoła świata. Niepokorny przewodnik kulinarny

"Dookoła świata. Niepokorny przewodnik kulinarny" to praktyczny przewodnik po najbardziej fascynujących miejscach, które odwiedził znany i kontrowersyjny...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Reklamy