Kiedy Dawid stracił głos

Lekarz w końcu wydał werdykt - Dawid ma raka. Wciąż jest szansa na remisję, ale bardzo mała.

Opowieść rozpoczyna się w miejscu, w którym krzyżują się życie i śmierć: Miriam rodzi pierwsze dziecko i zaraz po tym dowiaduje się, że jej ojciec ma raka. Tamara, najmłodsza córka Dawida, próbuje dojść do tego, czym dokładnie jest śmierć i jak można utrzymać przy życiu duszę zmarłego. Paula nie może pogodzić się z tym, że jej mąż zostawi ją samą. Dawid marzy o odbyciu jeszcze jednej wspaniałej podróży. Każdy reaguje na swój sposób na nieuchronną śmierć Dawida.

W książce Kiedy Dawid stracił głos Judith Vanistendael szuka odpowiedzi na pytanie, jakie to uczucie, kiedy życie płata ci okrutnego figla.

Doskonale opowiedziana historia rodzinnej walki z rakiem, który pochłania każdego członka rodziny.

Niezwykła książka, jedna z najlepszych w katalogu wydawnictwa [SelfMadeHero] - Rachel Cooke, ,,The Observer"

,,Kiedy Dawid stracił głos" jest pełna niespodziewanych pocieszeń i warto ją umieścić obok najważniejszych dzieł komiksowych - "The Economist"

W tym komiksie nie ma patosu, jest za to czułość spowijająca akwarelową opowieść - "Le Monde"

Książka w 2014 roku nominowana do 3 Eisner Award - najważniejszych amerykańskich nagród komiksowych (w kategoriach: najlepszy komiks zagraniczny, najlepszy scenariusz, najlepszy artysta).

Judith Vanistendael znana jest polskim czytelnikom z komiksu Dziewczyna i murzyn (Timof i cisi wspólnicy, 2012).

Informacje dodatkowe o Kiedy Dawid stracił głos:

Przeczytane:2015-01-29, Ocena: 5, Przeczytałem,
Dziewczyna i Murzyn
Judith Vanistendael0
Okładka ksiązki -  Dziewczyna i Murzyn

Dziewczyna i Murzyn to poruszająca historia miłosna inspirowana związkiem autorki i uchodźcy politycznego z Togo. Autorka stworzyła komiks jako odpowiedź...

Kyle
T.M. Piro