Kolejne wznowienie dwóch słynnych nowel Johna Steinbecka (1902-1968) - Kasztanka (1937) i powstałej już po wojnie Perły (1948), przypowieści o istocie zła, które symbolizuje znaleziona przez biednego rybaka perła, ściągająca nieszczęście na jego rodzinę.
Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 1993 (data przybliżona)
Tytuł oryginału: Red Pony. Pearl
W niewielkim miasteczku Monterey, tuż po zakończeniu I wojny światowej żyje grupa paisanos, potomków hiszpańskich konkwistadorów. To lekkoduchy...
O ponadczasowej wartości przyjaźni Olbrzymia siła tkwi w społeczności lokalnej, Steinbeck pokazuje jak ważna jest umiejętność czerpania z własnego życia...
Przeczytane:2018-03-16, Ocena: 5, Przeczytałem, 52 książki 2018, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu, Czytam Klasykę Literatury ,
John Steinbeck bezwątpienia jest jednym z moich ulubionych pisarzy. Zachwyca stylem pisania, a każda z jego historii pozostawia ślad w pamięci.
I tak jest również z tymi dwoma krótkimi utworami. „Kasztanek” opowiada historię chłopca, którego największym marzeniem jest posiadanie własnego konia. „Perła” to z kolei historia małżeństwa, które pewnego dnia wyławia perłę o ogromnej wartości. Marzą oni, aby pieniądze, które otrzymają z jej sprzedaży, zmieniły ich życie na lepsze. Czy tak się jednak stanie? A co jeżeli wygra chciwość?
Oba opowiadania są świetne, jednak o wiele bardziej podobała mi się druga historia. To w jaki sposób, zmieniali się bohaterowie, pod wpływem bogactwa, jak zmieniali się ich znajomi, ich sąsiedzi i wreszcie to, co dzieje się na końcu opowiadania sprawia, że czytając, zadajemy sobie mnóstwo pytań. John Steinbeck nie tylko opowiada interesującą historię, ale również zmusza do przemyśleń.
Jeżeli jeszcze nie czytaliście, to czytajcie, bo warto!