W 1940 roku młodziutka Flora wyrusza do Anglii w poszukiwaniu rzadkiej odmiany kamelii. Dziewczyna chce wykraść drogocenny okaz, aby wspomóc głodującą rodzinę. Zatrudnia się w posiadłości brytyjskich arystokratów, gdzie niespodziewanie znajduje miłość. Wkrótce jednak znajdzie się w niebezpieczeństwie... Ponad pół wieku później projektantka ogrodów Addison rusza śladami Flory. Kolejne tropy prowadzą ją do odkrycia mrocznej tajemnicy ogrodu. Losy obu kobiet splatają się w zagadkowy sposób. Czy Addison uda się rozwiązać zagadkę tajemniczego kwiatu?
Wydawnictwo: Między słowami
Data wydania: 2013-09-23
Tytuł oryginału: The Last Camellia
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Marcin Sieduszewski
Ilustracje:mammuth/iStockphoto
W latach czterdziestych XX wieku Flora przybyła do rezydencji Livingstonów, by odnaleźć Middlebury Pink – ostatni krzew niezwyklej kamelii. Odnalazła rodzinę pogrążoną w żałobie, tajemnicę i miłość swojego życia. Lecz szybko znalazła się w niebezpieczeństwie i to nie tylko ze względu na pracę dla handlarza kradzionymi roślinami. Rezydencja kryje w sonie naprawdę krwawą tajemnicę.
Sześćdziesiąt lat później Addison przyjeżdża wraz z mężem do rezydencji Livingstonów, która teraz należy do jej teściów. Chce w ten sposób uciec od przeszłości, gdy była jeszcze Amandą. Jednak w rezydencji odnajduje ją inna przeszłość. Odkrywając powoli tajemnicę rezydencji i historii sprzed lat zacznie domyślać się, co naprawdę się wydarzyło. Ale przeszłość lubi doganiać uciekających przed nią. Kobieta szybko znajdzie się w śmiertelnym niebezpieczeństwie.
Niezwykła opowieść o sile miłości i niszczycielskich zdolnościach tajemnic. O tym jak to, co minione ma wpływ na to, co teraz, a dawne wydarzenia uzupełniają się z obecnymi. A wszystko obsypane jest niezwykle pięknymi płatkami kamelii.
Piękna i wspaniała historia,która wciągnęła mnie na kilka godzin i oderwała od rzeczywistości.Sarah Jio ma niezwykle lekkie pióro,którego bardzo dobrze używa.,bo książkę czyta się genialnie.Po okładce myślałam,ze to będzie obyczajówka ,może romans a tu proszę, dostałam klimatyczna opowieść gdzie przeszłość przeplata się z teraźniejszością.Gdzie tajemnice sprzed kilkunastu lat mają swój finał w teraźniejszości a ogród kameliowy odgrywa tu ważną rolę.Autorka stworzyła niesamowitą fabułę,gdzie akcja wciąga niesamowicie,kusiło mnie czasami żeby odłożyć na chwilę książkę ale mówiłam sobie "jeszcze tylko jeden rozdział" ..no i tak doszłam do zakończenia,które jest na prawdę ciekawe.Polecam
Najlepsza książka roku według Library’s Journal Dziesięć lat temu Emily miała wszystko. Dziś jej kariera leży w gruzach, a ukochany mąż zabiera...
Nigdy nie ignoruj tego, co dyktuje ci serce. Nawet jeśli podążanie za jego głosem będzie bardzo trudne. W życiu Anne wszystko było zaplanowane. Wystawne...
Przeczytane:2014-02-03, Ocena: 6, Przeczytałam, ***Wojenne czasy,
Wyczekiwałam tej książki od dawna i nie zawiodłam się. W powieści „Kameliowy ogród” Sarah Jio dostarczyła swoim czytelnikom wielu emocji i po raz kolejny udowodniła, że opowiadanie historii obyczajowych zaczerpniętych z życia to jej prawdziwy atut.
Akcja powieści biegnie dwoma torami. Przenosimy się do Anglii do posiadłości rodziny Livingstonów otoczonej pięknym sadem i ogrodami. Z niezaprzeczalnym urokiem otoczenia kontrastuje sama rezydencja nosząca w sobie cechy tajemniczości i niesamowitości. To tutaj w latach 40-tych XX w. znajduje pracę opiekunki dzieci młoda amerykanka – Flora Lewis i tutaj w 2000 roku przyjeżdżają na wakacje do rodziców Addison i Rex Sinclairowie – młode małżeństwo ze Stanów. Obie bohaterki – Florę i Addison, obce sobie kobiety, łączy miłość do kwiatów. Potrafią one dojrzeć prawdziwe piękno ogrodów.
Flora spędza w rezydencji kilka miesięcy swojego życia opiekując się czwórką trochę niesfornych dzieci i próbując wypełnić misję, z jaką tu naprawdę przyjechała. Kobieta pragnie odnaleźć jedyny zachowany okaz rzadkiej odmiany kamelii znajdujący się w ogrodach jej pracodawców. Z dnia na dzień coraz dokładniej poznaje członków rodziny, ich tajemnice i zagadkową przeszłość oraz zbliża się do poznania prawdy o wydarzeniach jakie miały miejsce przed rokiem.
Czy Florze uda się odnaleźć poszukiwaną odmianę kamelii? Czy wypełni swoją misję, aby pomóc rodzicom?
Addison Sinclair próbuje uciec przed własną przeszłością i ma nadzieję skryć się w Anglii przed mężczyzną, który przed laty przysporzył jej mnóstwa cierpień. Swoją przeszłość, jak i prawdziwą tożsamość skrywa przed mężem pisarzem, który w Anglii ma nadzieję znaleźć temat do swojej nowej powieści. Addison próbuje dowiedzieć się czegoś o poprzednich właścicielach posiadłości – Livingstonach i stopniowo odkrywa prawdę o wydarzeniach z lat 40-tych XX w.
Czy kobiecie uda się uciec od własnej przeszłości? Jakie niespodzianki czekają na nią w Anglii?
Bardzo dobrze skonstruowana fabuła i wprowadzenie elementu zaskoczenia powodują, że książkę czyta się jednym tchem. Stopniowe odkrywanie elementów całej układanki podtrzymuje zainteresowanie i wyzwala napięcie, które utrzymuje się do ostatniej strony. Kwiatowe tło historii dodaje jej pewnej delikatności, lekkości i baśniowego charakteru. Tak jak piękny kwietny ogród nie jest wolny od kolców i chwastów, które systematycznie trzeba wyrywać, tak życie, choćby najpiękniejsze, nie jest wolne od zmartwień, trosk i problemów, z którymi trzeba się mierzyć.
Prosty, ale niezwykle sugestywny język wprowadza aurę tajemniczości. Każde słowo jest starannie dobrane, tak aby zasiać wątpliwość i podbudować napięcie. Jednym słowem po powieści Sarah Jio można sięgać naprawdę bez zastanowienia.
Serdecznie polecam.