Kalimera. Grecka kuchnia radości

Ocena: 6 (1 głosów)

Dionisios Sturis odkrywa sekrety najlepszych greckich potraw w barwnej opowieści o swojej drugiej ojczyźnie. Jest to nietypowa książka kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i zapachów zmienia się w piękną opowieść o rodzinie i miłości do gotowania. To także ciekawa opowieść o Grecji i jej mieszkańcach. Tu gotuje się rodzinnie, myśląc o biesiadzie, bo Grecy wiedzą, że przy stole dzieją się najpiękniejsze i najradośniejsze rzeczy, a gotowaniem jesteśmy w stanie przekazać więcej niż słowami.

Grecję opisaną przez Sturisa poznajemy wszystkimi zmysłami. Zapach faszerowanych warzyw przenika się ze smakiem cynamonu, oliwek i oregano. Deser kusi czasem pomarańczą, aromatycznym orzechem i wanilią, a czasem kokosem, goździkami i gałką muszkatołową.

Informacje dodatkowe o Kalimera. Grecka kuchnia radości:

Wydawnictwo: Wielka Litera
Data wydania: 2021-07-14
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788380326255
Liczba stron: 272

Tagi: bóg

więcej

Kup książkę Kalimera. Grecka kuchnia radości

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Kalimera. Grecka kuchnia radości - opinie o książce

Avatar użytkownika - czytanienaplatan
czytanienaplatan
Przeczytane:2021-09-08, Ocena: 6, Przeczytałam,

W tym roku podczas miesięcznej eskapady kamperem dwa tygodnie przypadły na objazd Grecji. W wyprawie towarzyszyła mi książka z greckimi przepisami wegetariańskimi Dionisiosa Sturisa o przyjemnie brzmiącym tytule – Kalimera, czyli dzień dobry. Nie było dnia żebym nie wyszukiwała w niej kolejnych potraw, by wiedzieć o co pytać w tawernach i skosztować ich w oryginale, a później spróbować własnych sił w ich przygotowywaniu.
I wiecie, że w oryginalnej sałatce greckiej nie ma nawet liścia sałaty? A kawa po grecku, to po prostu kawa po turecku?

Zrobiłam i smażoną cukinię, i grecki omlet, i tzatziki, fetę i halloumi saganaki, czyli smażone, i oczywiście wspomnianą sałatkę grecką. A na deser arbuz z fetą – obłędny! I ile jeszcze zostało do wypróbowania!

Co mnie urzekło? To, że przepisy nie są skomplikowane, "jedzenie ma być proste", a nie ukrywam, że dla mnie ma to olbrzymie znaczenie, bo nie jestem królową kuchni . Ponadto są to przepisy na dania wegetariańskie, lekkie i zarazem sycące, idealne nie tylko na greckie upały.

Niektóre z tych przepisów, gościły już w mojej kuchni, ale kilka nowych wejdzie na stałe do mojego repertuaru, bo są po prostu szybkie w przygotowaniu i pyszne!

Przepisy przeplatane są opowieściami autora o jego doświadczeniach z pobytu w Grecji, o ludziach i nieco o sytuacji i historii kraju, z których przebija radość nie tylko z gotowania, ale i wspólnego biesiadowania przy suto zastawionym stole.

Jeśli chcecie wypróbować potraw prawdziwie greckiej kuchni, bez udziwnień i niepotrzebnych fajerwerków i poczuć ten smak i aromat, który przeniesie Was do słonecznej i gościnnej Grecji, to ta książka będzie dla Was idealna. Nie tylko zaspokoi Wasze kulinarne oczekiwania, ale przywoła radosne wspomnienia, lub wzbudzi chęć odwiedzenia tego cudownego kraju. 

Link do opinii
Avatar użytkownika - MagdalenaCzyta
MagdalenaCzyta
Przeczytane:2021-08-08,

🌺KALIMERA 🌺

Tak witają się w Grecji.

Z czym kojarzy Wam się Grecja?
Z dobrą kuchnią, zabytkami, słońcem, marzeniami...

Dionisios Sturis urodzony w Grecji, ale wychowywał się w Polsce. Jest dziennikarzem i pisarzem.
Pasjonata gotowania dzięki swojej mamie.
To nie tylko książka kucharska.
To książka o pasji do gotowania, o radości z bycia razem, o celebrowaniu każdego dnia przy stole.
Dostajemy cudowną historię rodzinną. Pięknie opowiedzianą historię o Grecji i jej mieszkańcach.
Dostajemy książkę pełną greckich przepisów.
Przepisy są wegetariańskie.
Bardzo spodobał mi się rozdział dotyczący greckiej spiżarni.
Chcąc gotować po grecku potrzebujemy oliwy z oliwek,ser feta, Jogurt grecki, ciasto filo, oregano i cytryny.
Jakie to proste, prawda?

Książka podzielona jest na tematyczne rozdziały, a dodatkowo posiada alfabetyczny spis potraw co jest dużym plusem.
Przepiękna szata graficzna, a wewnątrz ogrom cudownych ilustracji.
To cudowna podróż do serca tego pięknego kraju.
Dla mnie świetnie napisane kompedium wiedzy o kuchni tego kraju.

Link do opinii
Inne książki autora
Grecja Gorzkie pomarańcze
Dionisios Sturis0
Okładka ksiązki - Grecja Gorzkie pomarańcze

Najnowsza historia Grecji jest tak mało znana, że łatwiej wyobrazić sobie starożytnych filozofów, pierwszych dramatopisarzy i mitologicznych herosów niż...

Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści
Dionisios Sturis0
Okładka ksiązki - Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści

Nie ma jednej kuchni greckich wysp - kulinarnego kanonu, który powtarzałby się na domowych i tawernianych stołach zarówno na Cykladach czy Sporadach, jak...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;
Z pamiętnika jeża Emeryka
Obca kobieta
Katarzyna Kielecka
Obca kobieta
Katar duszy
Joanna Bartoń
Katar duszy
Oczy Mony
Thomas Schlesser
Oczy Mony
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Rok szarańczy
Terry Hayes
Rok szarańczy
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy